Bloggfråga - Prata mer om HETSÄTNING!

Lets talk about Hetsätning!

Hetsätning är ett fult och skamset ord för många. När man hetsäter tappar man "kontrollen" och äter ända tills att maten antingen är slut eller tills att man mår illa. Anledningen till att man hetsäter kan bero på flera olika saker. Antingen att du ätit dåligt under dagen och är så hungrig att du inte känner något stopp när du väl börjar äta. Att du är stressad och äter för att ha något att göra för att dämpa ångest. Eller att du är alldeles för smal, så kroppen tar sig frihet att hetsäta när väl maten står framme. MEN hetsätning kan oxå finnas kvar om nu någon gång i ditt liv varit undernärd. Kroppen kommer då göra det allt svårare för dig att känna mättnad eftersom den ALDRIG MER VILL BLI UNDERNÄRD IGEN!

Jag har problem med hetsätning och jag vet att många utav mina läsare också har det. Jag har extremt svårt för att känna av om jag är hungrig eller bar sugen på något. Är jag dessutom stressad så triggas detta något enormt! Skojjar inte när jag säger att jag kan äta upp 1kg godis en kväll, en hel brödlimpa med massa smööör en kväll eller flera rör med kakor samt 1liter mjölk en annan. Jag har problem med att känna mig nöjd och beteendet blir nästan maniskt eftersom JAG KAN INTE SLUTA hur mycket jag än vill.

Jag kan inte kräkas, kan inte! Och tur är väl det, annars hade jag kunnat utveckla en bulimi. Bulimi är extremt farligt eftersom magsyran kommer att fräta bort din matstrupe tillslut vilket gör att du måste äta medicin hela livet för att inte få livshotande skador. Har du problem med hetsätning, börja inte spy. Beteendet kommer bara att eskalera.

Hur ofta hetsäter jag? Det beror på väldigt mycket! Har jag gått ner mycket i vikt kan jag hetsäta 4 dagar i sträck bara för att kroppen vill "komma tillbaka till sin normala vikt". Kan oxå hetsäta om jag jobbat övertid på jobbet eller bara är stressad på livet. Hetsäter oftast framför film och serier då jag har svårt för att koncentrera mig under en längre tid.

Vad hetsäter jag? Det kan vara allt ifrån knäckebröd med smör, till godis, bullar och kakor. Tar det som finns hemma...

Hur kan jag undvika hetsätning? Äta regelbundet 4-6 gåger om dagen. Äta tillräckligt, inte utesluta livsmedel från kosten och äta din mätt. Undvik att banta och ät innan du blir för hungrig. Försöka att inte tänka på mat och vad du ska äta nästa måltid. Håll dig sysselsatt. Men framförallt regelbundna och tillräckligt stora måltider för att undvika den triggande hungern.


Jag har problem med hetsätning för att jag varit anorektisk under flera års tid som tonåring

Gillar

Kommentarer

Fitnessbyannabelle
Fitnessbyannabelle,
Lider med dig där, tror faktiskt det är tack vare fin blogg och dina tankar som jag börjar inse att jag själv har problem med det. 💓
nouw.com/fitnessbyannabelle
linneasstyrka
linneasstyrka,
kämpa på! lider med dig! tillsammans krigar vi mot det. tack för att du läser och kommenteras så fint varje gång ❤️
nouw.com/linneasstyrka