Header

​Haha kolla på min söta häst under trädet idag <3 


​Hej! Nu var det några dagar sedan jag uppdaterade sist, så jag tänkte att det var dags att uppdatera lite om hur Ture har gått sista dagarna. 

I torsdags red vi ut med sällskap av två andra i stallet. Ture var till en början rätt lat, hela vägen bortåt egentligen. Lyhörd men seg, liksom. På hemvägen vaknade han till och var pigg, men använde energin på ett superbra sätt. Han travade på, och jobbade superfint. Och det absolut roligaste var att på grusvägen så föll han in i tölt!!! Så himla sjukt, helt plötsligt så bara töltade han, flera meter också. Jag satt bara och skrattade rakt ut haha. Är fortfarande helt lyrisk över de där metrarna tölt. 
Igår, fredag, så red jag ut själv. Lite segis även då men överlag ändå lagom i energi. Jag provade att be om tölt, och fick till ett par bra steg efter en galopp men han hade nog behövt lite draghjälp för att få lite mer framåtbjudning, så som i torsdags. Här märktes det också att det blir lite rörigt för honom med gångarterna, han tappade traven lite efter att jag bett om tölt och det tar några steg innan han hittar den igen, haha. 
Idag, lördag, så red jag ut på långritt tillsammans med en annan tjej i stallet. Hon är superbra på att hitta bra ridvägar, så hon visade en lång, härlig runda med fina vägar. Vi skrittade mest men tog några travsträckor och ett par galopper. I början var Ture lite seg, och ett tag ville han bara vända hem haha. Men så kom han igång och var riktigt på hugget på vägen hem, och sista galoppen var superhärlig med mycket tryck i. Under turen tog vi även en fikapaus, där vi band hästarna vid varsitt träd. Ture var så himla fundersam på varför han skulle stå där men han skötte sig super. Överlag väldigt duktig häst idag! 

Nu har han gått mycket, och väldigt bra sista dagarna, så imorgon ska vi ut på promenad och på måndag ska han få vila. Veckan som kommer ser nog ut ungefär såhär: 
Måndag: Vila.
Tisdag: Uteritt eller lätt pass på ridbanan. 
Onsdag: medryttaren. 
Torsdag: medryttaren. 
Fredag: Kort uteritt eller lätt pass på ridbanan. 
Lördag & Söndag - Oklart, beror på väder och underlag! 

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

​Bilderna ovan kommer från ett ridpass förra helgen, då Ture var jättefin! Det var så härligt väder också så det var perfekt för att ta lite bilder. 

I veckan som gått har jag hunnit med en lång promenad med Ture, medryttaren hade ridit långtur och igår red jag barbacka på ridbanan en stund. Perfekt fredagsmys-ridpass! Han var jättefin även igår. Lyhörd både framåt och bakåt. Jag ville försöka få lite tölt, men Ture visade att orken för det inte fanns där så då la vi ner det rätt fort och fokuserade på traven istället och den gjorde Ture faktiskt superfint. Man får ju tänka på att Ture faktiskt typ aldrig har töltat i sitt 20-åriga liv, utan att det är först sista året som vi har börjat leka med det. Och man får liksom känna av dagsformen - ibland orkar han ge det lilla extra som tölten kräver, vanligtvis när han är väldigt pigg eller tex efter galopp ute. Då brukar jag be om tölt! Många gånger orkar han heller inte, och då struntar vi i det. Hellre göra det endast när han är på hugget och tycker att det är roligt!
Hursomhelst, igår var han fin. Han skrittade på jättebra och vi gjorde mycket tempoväxklingar och han var super helt enkelt. 

Idag, lördag, är planen att Ture ska få gå en lång promenad med mig och Ola. Och imorgon ska jag rida ut! Det blir en lite lugnare vecka för Turis denna vecka vilket känns lagom. :) 

Likes

Comments

​Sorry för bristen på nya bilder, men just nu är det bara blött och grått och tröttsamt ute så dessvärre är det inget roligt fotoväder direkt... 


​Ja, hörrni. Jag antar att alla som är relativt insatta i hästblogg-världen har sett Linn Olssons inlägg om hennes Soraya. Mitt hjärta svider när jag läser raderna som så tydligt beskriver en krossad dröm och framförallt - ett krossat hjärta. Nu vet jag ju inte vad som har hänt med just Soraya, men det är ju inte första gången man ser hur hästlivet vänds upp och ner pågrund av en plötslig skada eller olycka. 

Jag tror att den dagen som Ture lämnar jordelivet så kommer jag att uppleva min hittills största sorg i livet. Han betyder så oerhört mycket för mig. Dels han, mitt fina djur med sin härliga personlighet som får mitt hjärta att dunka lite extra. Dels allting som han bidrar till; ridturer och träningar, upplevelser under alla årstider. Det kommer att vara dubbla sorger; jag kommer att sörja både individen och allting som är omkring. Sen skulle jag förstås såsmåningom skaffa en ny häst, men sorgen kommer ju alltid att finnas där. 

Idag har jag gått hela dagen och verkligen längtat innerligt efter Ture, och just idag så har medryttar-tjejerna hand om honom. Men imorgon när jag kommer till stallet ska jag pussa honom 100 gånger, borra in näsan i hans mjuka, hästdoftande päls och rida ut på en mys-tur bara han och jag. Han ska få ett par extra godisar och jag ska verkligen andas häst. För en dag - det kan vara imorgon eller om 10 år - så kommer Ture att lämna mig. Så fram tills dess ska jag försöka uppskatta och vara SÅ tacksam för all tid jag får med min fina lilla häst. 


Likes

Comments

Som jag skrev i förra inlägget så beställde jag en repgrimma, och när jag ändå var inne på hööks hemsida kikade jag på vad de mer hade till bra priser. Bland annat hittade jag dessa handskar, för en hundring istället för 160 :-. Bra pris, och mössen har tuggat sönder mina gamla handskar så ett par nya, varma vinterhandskar var behövligt. Sen hittade jag också Spooksjackan som jag har velat ha huuuur länge som helst, PÅ REA?! Fattar ingenting för den har inte funnits på hööks på jättelänge, och på Spooks egna sida har den inte funnits varken till rea eller i min storlek. Så när jag såg den nu, typ 500 kr billigare så ville jag gråta (okej lite överdramatisk) eftersom jag har lovat mig själv att hårdspara mina pengar. Men min fina pojkvän bidrog, han vet hur länge jag har velat ha den haha!

Likes

Comments

Bild från dagen före julafton!


NH-träningen blev av igår, Tures ben går åt rätt håll och nu är det egentligen bara svullet precis där såret är. Så vi kunde vara med, så roligt! Det var en lagom träning för oss båda för den var ju inte så "aktiv", jag behövde inte röra på mig så mycket så jag blev inte särskilt ansträngd vilket känns bra med tanke på att jag varit så dålig i veckan.

Iallafall, om jag ska sammanfatta lite kort vad vi gjorde så fick jag lära mig att flytta på Ture, ungefär på samma sätt som hästarna flyttar varandra i hagen för att göra upp rang. Jag har googlat lite för att tydligare kunna förklara detta i skrift här i bloggen. Det var lätt att förstå när tränaren förklarade det, men svårare att förmedla vidare. Nåja, ungefär såhär;
* Jag fick börja med att flytta Tures bakdel. Anledningen är att om hästen har sina bakben under sig, så har den möjligheten att fly. Om jag då flyttar hästens bakdel så kan den inte längre fly, för att bakbenen är inte längre under den. Poängen med detta är att jag som människa ska ta ifrån hästen dess möjligheter att fly, och då visar jag dominans. Tränaren lade stor vikt vid att Ture skulle börja tugga och slicka sig runt munnen som ett tecken på undergivenhet.
* Nästa del vi gjorde var att flytta framdelen. Principen var tyyyp densamma bortsett från att jag skulle ställa Ture ifrån mig, och lägga tryck ungefär vid bogen. På så sätt skulle han flytta sig ifrån mig, och ta sitt yttre framben framför det inre i förflyttningen.
* Tredje delen var att backa honom. Då skulle jag skaka ledrepet (ett längre grimskaft, typ) så att han backade och så fort han backade skulle jag ge eftergift = sluta skaka. Om han inte svarade med att backa skulle jag skaka repet häftigare tills han backade. Tränaren menade på att det är obekvämt för honom att repet skakar framför honom och rycker i repgrimman och att han såsmåningom kommer att backa på en mycket mindre signal och att det är det man vill uppnå. Att backa en häst är en väldigt dominant handling.
* Fjärde och sista delen var att leda Ture. Han skulle gå vid min sida, men inte för långt fram. När jag stannade skulle han direkt också stanna, och gick han så mycket som en cm för långt förbi mig skulle han backa. I det fallet, där jag leder honom, fick jag inte ställa mig framför och skaka repet för då skulle jag förlora min position. Istället skulle jag stå kvar och lägga tryck på bringan och själv backa lite så att han också skulle backa. Detta gjorde Ture faktiskt bra, han är ju lite ouppmärksam ofta och kan lätt traska förbi mig när vi går men just denna övning har vi faktiskt gjort mycket förut.


Summasummarum så gick det hela ut på att jag skulle flytta på Ture på olika sätt, för att visa på vad som är MITT space och att han inte får buffla på hur som helst, och förstås också för att göra det tydligt för honom att jag är ledaren i vår relation. Det är basic NH-övningar, som kan användas i många situationer. Det var roligt att se Tures reaktion, många gånger sänkte han huvudet och började tugga/slicka, och han blev mer uppmärksam under lektionens gång. Idag provade vi några av övningarna och han gjorde dem väldigt bra, han är ju lättlärd och suger åt sig. Så idag förstod han precis vad jag bad om. Jag märkte dock att en repgrimma vore guld (och igår lånade jag en till lektionerna) så idag har jag beställt en! Det ska bli roligt att fortsätta jobba med NH, jag ska läsa på mer och prova mig fram. :)

Likes

Comments

Supergammal bild på Ture här ovan, tyckte att den var fin dock :) 


​Godmorgon! Hur mår ni? Jag mår typ ganska bra, jag har faktiskt sovit rätt bra vilket är så välbehövligt. Så det känns bra! 
Igår var jag ju ut till Ture och tittade på hans ben, och han var fortfarande svullen, ungefär lika som i förrgår. Varken mer eller mindre liksom. Däremot ingen värme, och inte alls lika öm som i förrgår. Och inte halt heller förstås. :) Så det känns bra ändå! Så min förhoppning är att han känns åtminstone likadan idag (om inte ännu bättre...), och isåfall är vi med på NH-träningen. Vi tar det lugnt förstås, jag förklarar läget för tränaren. :) Det är inte som att jag själv orkar köra ett särskilt aktivt pass än haha... Sen hoppas jag att det läker ihop fort i övrigt för jag är SÅ ridsugen nu, och så fort jag är frisk så ska jag upp på hästryggen! Jag lever iallafall på de två ridpass vi hade förra helgen för de var så himla härliga, världens bästa lilla häst alltså <3 


Hoppas ni får en trevlig lördag allihop! 

Likes

Comments

Kan vi bara ta en sekund att uppskatta min sjukt gulliga lilla häst? Haha jag fick köpa det här täcket av en stallkompis, hon hade hittat det bland sina hästgrejer och "tänkt på mig" och frågade om jag ville köpa det. Och självklart vill jag ha ett babyrosa fleecetäc

Alltså, hörrni. Jag blir så tröööött. Ture har fått ett sår på benet, medryttaren hade honom igår och hon smsade och skrev att han troligtvis har fått ett broddtramp och att han var öm och lite svullen. Jag åkte ut igår kväll och kollade honom, och nog var han öm. Han brukar inte vara så kinkig men igår tyckte han faktiskt att det gjorde ont. Han lyfte benet så fort jag ville dutta med min lilla bomullstuss, och sen stod han med benet uppe en stund innan han ville sätta ner det igen. Hjärtat :( Svullen var han också, inte jätte men litegrann. Vilket iochförsig inte är konstigt om han nu har fått en smäll så jag är inte jättebekymrad över det. Tycker mest synd om Ture.

Men imorgon, lördag, ska vi ju träna Natural Horsemanship för en duktig tjej. Och jag vill sååå gärna vara med, men om Ture har minsta ont idag så hoppar vi såklart av. Hans välmående är aaaalltid det absolut viktigaste. Han visade ingen hälta igår, men han var ju ändå öm. Ja, vi får se när jag åker ut idag. Känns bara så tråkigt att vi aldrig får komma igång helt, antingen är jag sjuk, eller så skadar sig Ture. Eller båda på samma gång haha...


Jag är för övrigt hemma från jobbet fortfarande. Vilken sjuk förkylning alltså! Hade fortfarande lite feber igår, men idag tror jag att den är borta helt. I övrigt är jag fortfarande väldigt förkyld men även det går åt rätt håll vilket är så himla skönt. Jag ska ta det väldigt lugnt idag men tänkte åka till stallet tidigt och typ sitta i fikarummet och putsa min utrustning och lyssna på poddar samtidigt. En lugn aktivitet som stimulerar huvudet lite haha. För nu har jag ledsnat på min soffa!


Likes

Comments

​Hej! Sådär, då har man åkt på första sjukdomen för året. Nån vidrig förkylning med feber och allt. Är helt däckad verkligen. Känns helt knäppt att jag var dålig för senast 4 veckor sen, hann alltså vara frisk i tre veckor innan jag blev sjuk igen. Borde kanske kolla mig hos en läkare eller nått, tröttsamt är det iallafall. 

Menmen, eftersom jag ligger under täcket i soffan och inte orkar göra någonting så tänkte jag passa på att blogga lite. Jag skrev ju senast att underlaget var rätt dåligt och att man inte kunde rida på, men NU har snön kommit ordentligt och i helgen hann jag och Ture med två magiska ridturer med alla gångarter. Ture var bäst. <3 Pigg men lagom pigg liksom, inte sådär knäpp-pigg som han kan vara haha. Han känns överlag väldigt fräsch just nu vilket är så roligt. I veckan lär han inte få gå så mycket eftersom jag är så dålig, så enda dagen han kommer få motion blir troligtvis när medryttarna tar honom på torsdag. Möjligtvis att jag orkar upp och skritta på fredag? Hoppas det. På lördag ska vi iallafall vara med på en lektion i NH, ska bli jättekul och intressant att få lära sig mer. 

Mer spännande än så blir nog inte denna vecka. Nu ska jag lägga en blöt handduk på huvudet och titta på Män som hatar kvinnor. Hoppas ni alla har en piggare tisdag än vad jag har! 

Likes

Comments

​Heeej! Som ni ser i rubriken så har jag äntligen tagit körkort, 25 år gammal haha. Jag har haaatat att övningsköra, och tyckt att det varit både svårt och läskigt. Och när jag då kuggade på uppkörningen i somras dök mitt självförtroende i botten och jag tänkte att jag aldrig skulle få det där jäkla kortet. Men idag blev det äntligen mitt och JAG ÄR SÅ GLAD. Yesyesyes. Lägligt nog är det snöstorm i uppland idag, eller det är väl det i hela landet typ? Så hon som jag körde upp med avrådde från att göra min första tur ensam just idag, men jag ska ta med mig Ola och åka till Ture och bara pyssla lite med honom. Men OM jag längtar efter att få åka helt själv, även om jag också är lite nervös för det. Men nu måste jag bara köra så mycket jag kan så kommer jag snart känna mig helt bekväm med det. 


Eftersom underlaget fortsatt har varit riktigt dåligt så har det blivit mest skritt för Ture, men i söndags så kunde vi faktiskt trava lite på vägen. Ture kändes riktigt fräsch och härlig, och jag längtar SÅ tills underlaget blir bättre och vi kan rida på. Det ska bli så roligt. 

Vad gör ni med era hästar när det mest är is och stenhårt ute? Har ni ridhus? Om inte, hur lägger ni upp träningen? 

Likes

Comments

​Två bilder från gårdagens härliga ridtur. Magiskt ljus igår! Man får njuta av solen de få tillfällen den är framme denna årstid haha. ​​​​

Godmorgon! Idag är det söndag, och imorgon är min första arbetsdag efter jul och semester. Känns... Motigt, om jag ska vara ärlig. Det har varit väldigt skönt att vara ledig, ha tid med saker och ting och att få vila upp sig. Men det kommer också bli skönt att komma in i rutiner igen och att träffa alla fina kollegor och barn förstås. ​

Idag har jag inte många planer alls. Jag ska till stallet såklart, men jag är osäker på vad jag ska göra med Ture idag. Vi har skrittat ut tre dagar i rad nu. Han har varit jättepigg men också väldigt fin. I förrgår var underlaget helt okej på vissa korta sträckor så att vi kunde ta lite trav och åååh vad han känns fräsch och härlig. Längtar tills isen smälter bort/det kommer mer snö så att man faktiskt kan rida på. Funderar på att gå en promenad med honom, vi lär ju ändå inte kunna göra annat än att skritta på underlaget som är nu och då kan han lika gärna få gå utan ryttare idag. 

Sen ska jag även plugga körkortsteori idag, för imorn har jag uppskrivning. Inte aspepp på det :)))) 

Aja. Jag hoppas alla får en fin söndag, så hörs vi! 

Likes

Comments


Better Blogging Nouw