Stora skillnader mellan Sweden och USA

Tänkte då jag dag efter dag inser saker som skiljer Sverige och USA åt och faktiskt skriva ner dom, men som vanligt glömmer man det lika fort som man kom på det. Men tänkte skriva ner några punkter som kanske inte är så uppenbart för er som bor i Sverige och aldrig varit i USA eller som jag själv inte visste innan jag kom hit.

1. Du får lov att köra på rött. Ja du läste rätt. Dock är det ju inte bara att köra på rött men ändå. Ska du svänga höger och det inte finns en skylt där det står "NO TURN ON RED" så är okej att köra så länge det är fritt från trafiken som kommer från ditt vänster såklart.

Men detta visste jag inte de första veckorna, månaden haha så hade ett antal tutande bilar bakom mig och jag blev både arg och nervös för jag fattade inte vad jag gjorde för fel. Sen fick jag det förklarat av mina äldsta värdbarn att det är okej men jag var skeptiskt så kollade upp det på internet och med mina värdpären så att det stämde och det gjorde det haha.

Även fast jag vet att det är okej under de rätta omständigheterna så kan jag stå ändå och vänta då jag var osäker om jag såg en skylt eller inte som sa att det var okej. Snacka om att göra något kort till en novell.

2. Det är SÅ FRUKTANSVÄRT DÅLIGT BELYST ÖVERRALLT. Alltså hemma har vi gatlyktor vilket jag inte trodde var en av de saker som jag skulle sakna med hemma.

På motorvägarna har de små ynka lampor där de vita sträckren som skiljer körfälten åt men de är ju inte direkt starka utan har ett svagt ljust så jättesvårt att riktigt se dom. Sen kör du på småvägar eller bara vanliga väger så måste man nästan alltid ha helljuset på för du ser ju rörfan ingenting då det är bäckmörkt.

3. Det är jättevanligt att de äter "dessert" varje kväll varje vecka. Detta var så konstigt och ovanligt för mig och de äter det i min familj. Tyvärr hängde jag med på det tänket ett tag vilket resulterade i att jag inte kom i mina resterande par av byxor som var de ända som passade mig. Nu är jag striktare men alltså de äter dessert varje dag.... Not good

4. Min familia tycker/tyckte jag var jättekonstig när jag ville ha smör på min baguette och ost på. Nej det var skivor av kalkon jag skulle ha på den och de alla kollade och gjorde "typ äckel minen" haha. De äter bröd som de är eller med pålägg på, men aldrig smör. det är ju så himla torrt utan smör, vem fanken gillar inte det....

5. De har inte likadan täcken i min familj. Hemma har vi ju dun täcken med påslakan och hela faderuttan, men här har man något tunt lakan och sen ett jättestort och tjockt överkast typ. I början var jag jätteovan och var skit inställd på att åka till IKEA och köpa mig de riktiga varorna haha, men har aldrig kommit till skott och nu orkar jag inte lägga money på det.

6. Det är stoppskyltar ÖVERRALLT. Dock jättebra för de kör så dårar här. Men hemma så stannar man alltid, här är det inte lika viktigt kan man märka.

7. Här har de cups och farenheat vilket är jätte förvirrande.

8. Jätte kul och smart grej som jag inte vet att vi har så man vet hemma är att ska du köpa glass så finns det små "provskedar" som är till för att gästerna ska få provsmaka. Så när jag och Li var i Doylestown och skulle äta våffla med glass tror jag vi provade alla smaker det fanns haha. Så jävla bra.

9. Många amerikanare är verkligen så hjälpsamma och trevliga. När jag senaste var I New York så frågade jag om gatorna och alla verkligen tar upp sina mobiler och söker på maps och verkligen hjälper en. Man blir så glatt förvånad att de vill lägga den tiden på att hjälpa till. Sen har vi andra dårar som inte är lika trevliga men det är ju inte förvånande, så är det överallt. Man får istället lägga energi och stolthet till de som är så genuint snälla.

  • 232 visningar

Gillar

Kommentarer

Lolu
,
Jättekul att läsa om olikheter som skiljer hur vi gör i Sverige och hur de gör "over there".... Nu när det snart nalkas jul hade varit kul att se lite bilder på julgrannar och annat Amerikanskt pynt...
Linneampl
Linneampl,
Lolu, vilket häftigt namn! Va roligt att du säger det. Visste inte om det bara var jag själv som tycker det är kul att läsa om skillnader men nu vet jag haha! Det kommer absolut att komma upp ett antal bilder på vår gigantiska amerikanska gran. Ha de gott!
nouw.com/linneampl
Agneta
,
Hej Linnea vill önska dig en riktig God Jul o Gott Nytt År hoppas att allt är väl med dig. Det är jätte kul att följa dig som sagt i det stora landet. Kram Agneta
Linneampl
Linneampl,
Hej Agneta! Jag önskar dig detsamma! allt är bra med mig och hoppas detsamma med dig! Va kul att höra, kramar!!!!
nouw.com/linneampl