Att inreda sovrummet

Hej på er!

Äntligen är det fredag och ett nytt inlägg med tema Inredning! Jag är så glad och peppad över att få skriva dessa inlägg och responsen jag fått är så himla fin. Så stort tack!

Sovrummet
Denna gång är det sovrummet som står i fokus. Ett sovrum för mig är väldigt personligt, här är det ju i princip bara dom som bor i bostaden som ska vistas och finns återhämtning. Därför är detta rum så viktigt att man går efter sig själv och sina behov vad man finner lugn i. Sen såklart om man vill ha en röd tråd genom hela hemmet så är det positivt att blanda in ungefärliga nyanser eller detaljer. Det i sig är ju också en form av harmoni. Känner man att alla rum följer en röd tråd så kommer inget uppfattas som ett "udda rum". Jag vill gå genom mitt hem och känna att allt är ett, inte uppfatta olika känslor och för starka intryck när jag rör mig runt.

Känsla & funktion
Den största och främsta känslan man vill ha i ett sovrum är lugn och harmoni. Här ska man kunna återhämta sig efter en tuff dag, stressa ner och inte bli störd av vare sig intryck eller oönskat ljus. Därför kan det vara bra med den röda tråden.

Tips!
Håll det så lättstädat som möjligt. Ett sovrum ska vara fräscht och absolut inte bestå av några konstiga lukter. Därför är även tex en tvättkorg ett stort nej i sovrummet. Lukter är något som påverkar oss negativt och gör det svårare att varva ner. Där av är det av stor vikt att rummet är enkelt att städa så man enkelt kan minska risken för oönskade dofter och damm.

Material
Textilier! Detta rum kan inte få nog av textilier. Kuddar, gardiner, mattor, filtar en mjuk bäddning med mycket kuddar. Textilier ger en ombonad och varm känsla och det dämpar både ljud, ljus och tar bort allt det hårda i ett rum. Det perfekta sovrummet för mig är enkelt, men praktiskt. En säng, garderob och kanske en mjuk fåtölj för enklare återhämtning. Inga skärmar eller kontorsplatser. Detta är dock ett vanligt ställe att placera en kontorshörna. Så har även vi gjort för att få plats, men ska man vara noga med att få ut det bästa från ett sovrum så ska man skippa det. För det är något som ger ifrån sig stress. "Jag borde plugga eller jag borde jobba", ett skrivbord är ju en plats där man ska vara effektiv och fokuserad och visst kan det vara bra at sitta i ett sovrum då med dämpande detaljer som inte distraherar. Men ser vi till sömnen så försämras den av att vi har dessa detaljer som ger ifrån sig en form av stress.

Har man plats så tycker jag man ska låta sovrummet endast vara ett sovrum.

Tips!
Mörkläggningsgardiner! De är snygga, tar bort allt oönskat ljus utifrån och är oftast lite tjockare vilket ger en fin effekt i rummet.

Detaljer
Mjuka detaljer, gärna värmeljus och någon grön växt. För växter är också något som ger oss bättre sömnkvalité. Och om vi återgår till den där fåtöljen jag pratade om tidigare så är det ju guld värt att kunna sätta sig där en stund, tända lite ljus och kanske sätta sig med en bok.

Man behöver inte ha allt för mycket detaljer i ett sovrum, här vill vi inte ha den där "wow-känslan" som man kanske vill ha i ett vardagsrum. Här ska det vara skönt för ögat att kliva in. Kombinera ett stilleben med en grön växt, några ljuslyktor och en enkel dekoration. Det blir harmoniskt för ögat och knyter ihop rummet.

Mjuka mattor. Tänk såhär, vad är det första jag vill sätta ner fötterna på när jag vaknar? En hård matta som visserligen är lite varmare än golvet eller en mjuk matta som är lite som att stoppa ner fötterna i ett par tofflor? Tänk dock på att mattan ska vara lätt att rengöra så inte detta bli en plats där smuts och damm samlas.

Färger
Jag älskar mörka färger i sovrummet. Dels för att de verkligen blir mörkt i rummet när man så önskar och sen tycker jag mörka färger tar bort stress bättre än vad ljusa färger gör. Men har du en färg som du verkligen känner det där lugnet när du ser så kör på det, kanske går även den att få i en lite mörkare nyans. Vill ma vara riktigt noga så kan man kolla vad färger har för effekt på oss och sedan utgå från den man känner passar bäst ihop med den känslan man vill förmedla.

Tips!
Vill man få en mörkare känsla tex på sommaren och en ljusare på vintern utan att göra några stora förändringar så gör det mycket för hela rummet om man bäddar med mörka sängkläder eller ljusa. En jämförelse finns i bilderna

- Ett inlägg om färger och dess påverkan på oss kommer senare!

Belysning
Här är det också viktigt att man inte tar bort för mycket av de vanliga armaturerna. 5-7 armaturer i ett rum är allt bra att utgå från. Sen kan man jobba med enklare armaturer, någon dimbar och kanske en snygg läslampa i anslutning till fåtöljen. Tänker man, 1 taklampa, 2 sänglampor, 1 fönsterlampa och en funktionsbelysning vid tex en fåtölj så är man redan uppe i 5 armaturer. Tänk dock på att det ska gå att tända rummet efter behov. Vill jag bara gå in för att vila en stund vill jag ha en enklare och mer dämpad belysning än om jag tex ska städa. Rummet ska alltid gå att lysa upp så funktionellt som möjligt.

Kram Linnea

Gillar

Kommentarer

SofiaLissmyr
SofiaLissmyr,

Som jag har längtat att få läsa detta inlägg, dom är så intressanta och lärorika! Tycker det är lite svårt att få till den där mjuka och mysiga känslan helt ärligt. Speciellt eftersom vi har ett rätt litet rum att inreda! Därför är dessa tips så önskvärt från min sida! Tycker ni har ett ptroligt fint sovrum som verkligen känns harmoniskt. Massa kramar 😊 <3

nouw.com/sofialissmyr
linneahedberg
linneahedberg,
Åh va kul att höra! Tusen tack fina du! ❤️❤️ Kram
nouw.com/linneahedberg
emmeliesehlin
emmeliesehlin ,
Du anar inte hur mycket jag älskar dessa inlägg Linnea. Så många bra konkreta tips och det med mörkläggningsgardiner håller jag med om. Vi kör på det i sovrummet nu och det är så mysigt och ger mer till rummet med. Och vårt mörka blåa sovrum. Grymma tips❤ kran
nouw.com/emmeliesehlin
LouiseEdling
LouiseEdling,

Så himla bra och inspirernade inlägg <3 Tack för att du delar med dig!

nouw.com/louiseedling
happyM
happyM,

Men omg blir såååå inspirerad, wow för dina inredningsinlägg!!! Sååå fint ni har det ❤️❤️ Kram

nouw.com/happym
JossusTravelPics
JossusTravelPics,

Så himla fint sovrum. Precis så skulle jag vilja ha det, snyggt och mysigt.

nouw.com/jossustravelpics