Super Moon being Very Extra

Igår natt (31 januari) var det någon slags übermåne fenomensmässigt (påhittat ord?). Här kommer lite värdefull information från yours truly aka hobby-astronomen (orimligt fascinerad av allt som har med rymden, astronomi och astrologi att göra).

"Supermåne" kallas det när det är fullmåne och månen samtidigt har det kortast möjliga avståndet till jorden. Detta medför att månen verkar vara ovanligt stor och lyser starkare, sett från jorden.

"Blue moon" kallar man det när det är fullmåne för andra gången samma kalendermånad. Det här är ytterst ovanligt och har gett upphov till uttrycket Once in a blue moon som används för att understryka hur osannolikt/ovanligt något är.

"Blood Moon" eller blodmåne är ett namn som tillkommit på grund av den rödaktiga färgen månen får vid en total månförmörkelse, "moon eclipse". Månförmörkelse innebär alltså att jorden totalt står mellan solen och månen och blockerar allt direkt solljus, vilket resulterar i att månen enbart får det ljus som lyckas ta sig förbi jorden via atmosfären, och det är det här som ger intrycket av att månen är helt röd. Fenomenet har gett upphov till fasa hos människor i många århundraden och en rad myter kretsar kring blodmånen. Här kan ni läsa mer om det.

Själv vaknade jag vid 4 AM p.g.a. jetlag och hann gå ut och se när typ 1/4 av månen var förmörkad, alltså när det var supermåne och månförmörkelse men innan månen var röd. Väldigt häftigt! Gick sedan ut igen vid 5.30 AM och då var månen helt röd. Så häftigt. Filippa och jag var helt förundrade. Nedan ser ni en bild jag knäppte med min IPhone-kamera. Då förstår ni hur bra man såg va?

Det var allt om astronomi från mig idag! Hej.

Gillar

Kommentarer