Recept: Vegansk pasta

Här kommer receptet på min absolut enklaste pastarätt, som både är snabb, enkel, mättande, näringsrik och god. Dessutom helt vegansk. Hur bra?!

Du behöver:

Valfri pasta (välj någon god! Spaghetti gör sig inte till denna rätt)

1 förpackning krossade tomater

Ca 1 dl torra linser

1 tärning grönsaksbuljong

2 vitlöksklyftor

Ca 4 msk tomatpuré

Olivolja

Kryddor: chiliflakes, basilika, salt, peppar

Gör såhär:

1. Sätt igång pastakoket först. Häll i mycket salt och olivolja.

2. Häll olivolja i en panna. Pressa ner vitlöken och fräs på medelvärme. Tillsätt chiliflakes och basilika. Fräs ca 30 sek. Tillsätt 1 dl linser, ca 1 dl av pastavattnet och buljongtärningen.


3. Låt koka under omrörning. Tillsätt mer vatten, ca 1-1,5 dl pastavatten till. Varför pastavatten? Snappat upp att det är något slags italienskt husmorsknep på något matlagningsprogram, att stärkelsen från pastan gör pastasåsen extra bra. Oavsett om det stämmer eller inte känns det praktiskt att vattnet redan är varmt.


4. Låt koka tills linserna börjar mjukna. Tillsätt sedan tomatpurén. Rör runt och låt koka till sig lite.

5. Häll i krossade tomater.

6. Låt koka upp och smaka av. Tillsätt eventuellt mer av kryddorna. Se till att det puttrar lite försiktigt och smaka av tills du är nöjd.

7. Klart! Servera med valfri topping. Här med en klick Oatly iMat Fraishe och babyspenat. Annat som är gott att ha till om man inte vill köra helt veganskt är en bit mjuk chevré, välstekt halloumi eller bara lite riven parmesan.

Den här maten gör jag typ en gång i veckan. Det fina är att det går att variera mycket (genom att byta ut linserna mot bönor, eller pastan till couscous) och att såsen är så enkel och snabb att maten är klar när pastan kokat klart.

  • Food

Gillar

Kommentarer