Rainbow Beach, Fraser Island, Noosa, Australia Zoo & Brisbane


Här kommer den sista och tredje delen av min och Thereses påsklovsresa på östkusten (här hittar ni del 1 och del 2 ).

Från Byron Bay tog vi en buss upp till Rainbow Beach. Det var ett otroligt litet ställe, och vi hade i princip bara en eftermiddag och en morgon där, då vi bara åkte dit för att åka ut till Fraser Island. Rainbow Beach var kanske inte så mycket att se. Det ska finnas en tjusig strand med en massa olika färger på sanden, men vädret var rätt kasst så det var inte så inbjudande att kila ner på stranden. I Rainbow Beach bodde vi på Dingo's Backpacker Hostel och det var helt okej när det kommer till renlighet, men inte så okej när det kom till personalen... Inte så trevlig personal och på kvällen gick vi på Dingo Bingo, vilket var det i särklass mest sexistiska jag någonsin upplevt. Herregud alltså. Kräktes i munnen flertal gånger under kvällen. Inte okej alls och uppskattade det noll. Anyways, på fredagen var det dags för resans syfte - Fraser Island.

Då vi hade ganska kort om tid valde vi att köra en dagstur. Det hade varit så roligt att åka på en rejäl 3 dagar, 2 nätter-tag along tour, men på grund av tidsbrist och budget så skippade vi det. Vår tour guide var helt fantastisk och det var väldigt kul att få se Fraser Island, som är stor sandö.

Vi hade inte perfekt väder, men det var väldigt vackert ändå. Helt ärligt så tror jag såhär: Fraser Island är lite överskattat - det är vackert, men jag har sett vackrare platser. Jag tror att det är upplevelsen med att köra runt i en jeep med ett gött gäng och campa på en ganska vild ö som gör att folk är så otroligt positiva till Fraser. Med det sagt, så tyckte jag att det var väldigt många fina platser att se, och det var väldigt spännande att få höra så mycket om historien bakom Fraser och traditionella indigenous platser etc.

Första anhalten var Lake MacKenzie - en enorm sjö som inte har något naturligt vattenflöde utan enbart består av regnvatten. Riktigt häftigt. Kristallklart vatten omgivet av skog och kritvit sand.

Här fick vi ett mycket behagligt litet dopp!

Nästa stopp var någon slags regnskogs-hike. Fick väldigt mycket kul info av guiden om naturen - sånt gillar man ju// nörden.

Bäcken som flöt genom skogen var en väldigt viktig plats för ursprungsbefolkningen. Här födde man barn bland annat och vattnet troddes ha magiska, helande egenskaper. Det var en speciell atmosfär som är svår att beskriva, men på något sätt kunde man känna tyngden av platsen om ni förstår hur jag menar?

Sedan körde vi vidare längs 75 mile Beach. Just idag var det inte så inbjudande badväder, men kan tänka mig att det hade varit det om solen kikat fram lite mer. Man ska dock absolut inte bada i havet från Fraser Island p.g.a. hur mycket tigerhajar som helst. Och man vill ju helst inte bli hajmat liksom.

Här är Maheno Shipwreck. Tydligen så finns det mängder av skeppsvrak längs med kusten på Fraser (bra dyk - men ändå inte p.g.a. hajarna). Lite märkligt att en hög med metallskrot blivit en turistattraktion, men det var ganska vackert på något sätt ändå?

Skåda mitt försök att leka proffsfotograf! Det är alltså delar av någon slags supergiftig manet och lite sånt. Tycker om den här bilden på något sätt. Ni ba, det är skräp?? Notera vinkeln och skärpan dock! // hobbyfotografen

En av resans absoluta höjdpunkter (för min del iallafall) var när vi såg en liten dingo som lekte med en strumpa hen hittat på stranden. Precis som en vanlig hund. Dock viktigt att man inte försöker leka/klappa dingos då de är vilda hundar som kan och har attackerat människor. Dingos kom till Australien via indianer i Amerika och har förvildats. Ursprungsbefolkningen ska ha använt dem till jakt och liknande. På Fraser finns en av de "renaste" stammarna, med cirka 200-250 hundar. Här jobbar man hårt för att bevara deras naturliga habitat och stammen. Fint ändå :).

Sedan åkte vi till The Pinnacles, som är sandstensklippor med massor av olikfärgad sand. Här berättade guiden om en fascinerande berättelse om hur sanden fick sin färg enligt ursprungsfolket, Butchella people. En ung flicka blev bortlovad till en mycket äldre man, men förälskade sig i regnbågen. En dag när mannen såg flickan ensam på stranden kastade han sin boomerang mot henne. Flickan bad regnbågen om hjälp och regnbågsormen steg ner för att skydda flickan från boomerangen. Regnbågsormen tog slaget från boomerangen, klövs itu och spillde ut regnbågens alla färger på stranden. Flickan överlevde och kvinnor i Butchella-stammen tror att den här platsen ger dem tur.

Jag älskar sådana här berättelser! Även om man förstår att sandens färg har geologiska förklaringar, så är det något magiskt och fint med en annan förklaring.

Sista stoppet var Eli Creek, som var tjusigt men det var typ 47687 turister där när vi var där vilket var lite tråkigt (är medveten om att jag också är turist ja, ok). Sedan var det tillbaks till hostlet. Dagen efter åkte vi buss till Noosa.

Där hade vi en ganska lugn dag. Promenerade och handlade mat i solnedgången. Så vackert med allt vatten som liksom kryper in i staden?

Kvällen ägnades åt en mysig middag, att Therese totalt utklassade mig på biljard, men att jag sedan vann x antal omgångar av vändtia för att vända förnedringen. Mycket bra näst sista dag av resan!

På söndagsmorgonen tog vi bussen till Australia Zoo.

Den här koalan är ju typ alla människor på måndagar?

Är för övrigt smått besatt av koalor. De är så sjukt gulliga. Jag hade bokat en koala-encounter, så fick alltså på riktigt hålla i en liten koalabebis (14 månader) som hette Logan. En bebis! Det var så mysigt. Fick massor med information om koalor av skötarna. Bland annat att de sover 18-20 h per dag och äter resterande 4-6 h. Om man håller en koala så är det mycket viktigt att man är stabil för att de ska känna sig trygga. Man ska försöka lika en grenklyka, som de normalt sitter i, vilket man gör genom att hålla på ett visst sätt och ha ganska mycket tryck över ryggen. Då trivs de. Annars påminner man om ett svajande träd, vilket gör dem oroliga och får dem att vilja klättra uppåt.

Jag debatterade så mycket med mig själv om jag skulle göra det här eller inte. Jag tycker inte att vilda djur hör hemma på zoo. Det känns ganska sorgligt. Som jag skrev i ett annat inlägg dock så kände jag att är det något zoo jag kan tänka mig besöka är det Steve Irwins zoo. Här jobbar de mycket med att bevara arter och informera folk om hur man tar hand om djur och natur, vilket jag tycker är positivt. Majoriteten av djuren som finns på zoo:t är djur som skadats i det vilda och inte kan släppas ut igen. Även om de hade stora inhägnader och verkade må bra så kunde jag inte hjälpa att känna att det är hemskt att människor exploaterar djur för att make a profit. Att djuren vill ju faktiskt inte vara där - de vill hellre vara i det fria utan att ha tusen människor som står och stirrar på dem och stojar varje dag. Så hur fascinerande det än var att se djuren på nära håll och handmata kängurus, så kände jag en tygnd och sorgsenhet i hjärtat.

That said så var tiden vi spenderade inne i känguruernas inhängnad top 10 bästa stunderna i mitt liv. Klappade, pratade och matade för hand med särskilda roo pellets. Omg hörrni. Det var så otroligt mysigt. Wow. Älskar djur så mycket.

Livsmål är ändå att vara lika chillad som den här lille rackaren?

Eller den här haha, sån tröttis <3.

Alltså. Kan ju konstatera att man ej hade velat möta en sån här i det vilda hehe? Gud. De är liksom totalt förhistoriska mördarmonster känns det som? Ser ut att vara superslöa men satan vilken speed de kan komma upp i. Ska ej underskattas!

Framåt eftermiddagen hoppade vi på en buss mot Brisbane, där vi möttes upp av vänner till min farmor. De var så otroligt snälla! Hämtade oss på busstationen och lät oss sova över hos dem. Vi hade en trevlig middag med intressanta samtal, jag passade på att gosa en hel del med deras (enligt dem själva lilla) hund Emma, en Grand Danois på nätta 56 kilo. Så söt! <3 På morgonen körde Elisabeth, farmors vän, oss till flyget klockan 5 på morgonen. Otroligt roligt att träffa kompisar till farmor på andra sidan jorden!

Något trötta efter en otroligt häftig men intensiv vecka var vi sedan tillbaka i Melbourne, där livets mest hektiska pluggvecka väntade - men belönades med besök från mamma och pappa. Stayed tuned, för det kommer komma en bildbomb från deras besök inom kort!

Lovar att uppdatera snart igen! Puss och kram <3

Gillar

Kommentarer