University of Melbourne: mina kursval

Gammal bild från en study sesh första terminen på juristprogrammet.

Den 26 februari 2018 börjar min utbytestermin på riktigt; det är nämligen då undervisningen drar igång. Från att ha läst en kurs i taget på universitetet här hemma, ska jag nu återigen närma mig gymnasiets uppbyggnad. I Australien läser man nämligen fyra kurser parallellt om man läser på heltid. Det här känns en aning stressigt, då jag verkligen uppskattat att kunna grotta ner sig i och fokusera på ett ämne i taget. Dock så har jag valt väldigt intressanta kurser, så jag är övertygad om att det kommer bli toppen! Här kommer en liten snabb genomgång av vilka kurser jag ska läsa kommande termin.

Franska 1: Jag har alltid velat kunna prata franska, men aldrig riktigt haft tiden att prioritera att läsa franska. Nu är det dock dags! Väldigt peppad på att kanske faktiskt kunna säga mer än mitt namn på franska.

From Graffiti to Terrorism: Det här är en kriminologikurs som fokuserar på de bakomliggande orsakerna till att människor begår brott. Olika brottstyper kommer undersökas, allt från graffiti till djurplågeri till mord och terrorbrott. Dessutom vävs gärningsmannaperspektivet in genom intervjuer och liknande med dömda förövare. Kursen verkar otroligt intressant!

Owning Ideas: Creation, Innovation and Law: Jag har inte läst immaterialrätt sedan termin 2, alltså 3 år sedan, men minns att jag tyckte att det var otroligt intressant. Under fördjupningsterminerna har jag dock valt att prioritera straff- och straffprocessrätt samt företagsförvärv och bevisrätt, så det känns kul att få chansen att fördjupa mig inom immaterialrätt nu! Enligt kursbeskrivningen ligger fokus på juridikens svar på frågor rörande när, hur och av vem idéer kan ägas. Kul!

Dispute Resolution: Kursen fokuserar på civil tvistelösning, allt från förfarandet i domstol till alternativa tvistelösningsmetoder som medling och skiljedomsförfarande.

Jag kommer alltså läsa två juridikkurser, varav en kan tillgodoräknas som fördjupningskurs, och två andra kurser som båda kan tillgodoräknas under den "fria terminen" (30 hp som kan plockas in i juristexamen som är kurser inom vissa andra ämnen på en tillräckligt hög nivå (som inte är särskilt hög)).

Så taggad på att få se hur det funkar att plugga i Australien, hur lektionerna ser ut, vilka läromedel som används och generellt hur studiemotivationen hos studenterna ser ut. Mvh// nörden


Gillar

Kommentarer