Header

Så var det även min tur att byta bloggportal, förstår verkligen varför folk gör det för Nouw laggar sönder just nu och jag kan varken godkänna mina kommentarer och får skriva om inlägg 3 gånger för att dom ska visas på Nyhets-sidan. Vill även testa på något nytt över ett år på samma portal så det fick bli Weebly, främst för att jag har erfarenhet av sidan sedan innan och för att många av dom bloggarna jag följer också bloggar där.

Jag hoppas att ni vill följa oss på våran "nya" blogg också, kommer börja skriva över inläggen härifrån till den bloggen så tillslut kommer all info att vara samlad där också. Den nya bloggen är: https://linneaeriks.weebly.com/

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Idag var det tredje tillfället på våran Rallykurs, denna gången hade jag förberett mig rejält då han nu är inne i sin andra provokation och får äta allt möjligt under två veckors tid. Jag hade med mig ben som han kunde tugga på när han skulle vara passiv + en filt, en skinkost tub och massvis med korv. Måste säga att allt detta tillsammans fick det verkligen att funka, speciellt benet, oj vad jag tar med mig det till kurstillfällen i framtiden. När han tuggade på benet under passiviteten så låg han först och främst still då men han var även så mycket lugnare och mer sansad under övningarna efter också. Innan har han stressat upp sig vid passiviteten och då har övningarna blivit lite smått kaos, denna gången kändes det istället så bra och vi fick mycket beröm från både kursledare och andra deltagare att han var mycket lugnare idag, känns såklart superbra då det är just stressen bland andra hundar som är vårat största problem just nu. Nästa gång blir det också ben och sista gången får han tyvärr inte äta mer än allergifoder men vi ska försöka få det att funka ändå genom att träna som bara den under tiden.

Idag fick man välja uppvärmning själv mellan några olika saker, man kunde välja mellan kontakt, följsamhet, stadga på sitt, ligg eller stå och handtarget. Jag valde följsamhet och stadga på ligg då det är dom två som vi har svårast för just i kursmiljö, följsamhet gick hur bra som helst och stadgan hade kunnat vara bättre men vi fick även några fina delar där också.

Sedan gick vi alla igenom bakdelskontroll och att backa + snurra som kan hjälpa på vägen, vi fick testa på att backa vid en vägg och detta tyckte Ozzy var hur kul som helst och han fattade snabbt att det var just backa jag ville så jag började rätt tidigt lägga på ett kommando medan. Snurra tyckte han var ännu roligare och fortsatte att snurra även efter frisignalen, ska nog lära in dessa två tricks efter kursen är slut så att man kan leka runt lite med dom. Hon gick även igenom hur man kan jobba in bakdelskontrollen med hjälp av en låda, bok eller pall men detta har vi redan koll på så var inget sådär jätte nytt.

Skyltarna vi fick träna på idag var alla vänster skyltar, dvs Sväng vänster (104) - Helt om vänster (106) - 270 grader vänster (108) - 360 grader vänster (110) - Spiral vänster (120). Det var nu vid skyltarna som jag verkligen märkte att benet och godare godis gör sådan stor skillnad, vi körde som innan att man gick till en skylt och gjorde den 2-3 gånger sedan byta till nästa osv. Han hade så mycket mer fokus på mig och fick även fin ögonkontakt idag vilket knappt händer alls i sådan här miljö, lyssnade jättebra och var mycket lugnare och mer sansad, inte lika stressig, hoppig och skällig som tidigare. Han har även mycket lättare för vänster skyltarna då han har enklare för att följa med i fot än om jag svänger först till höger så detta var faktiskt en baggis.
Surt att jag inte alltid kan bjuda på det godaste på kurs för känns som att våra förutsättningar skulle varit mycket bättre då än med bara torrt allergifoder, aja det kommer. (Slänger med två kassa mobilbilder från idag, är kallt som fan där inne så har på mig värsta eskimo-outfiten)

Den finare bilden på min fågel är såklart tagen av duktiga Vendela Sandell

Likes

Comments

Skulle egentligen velat ta årsbilderna mer exakt på hans årsdag men eftersom det är mörkt när jag kommer hem från skolan har jag inte hunnit fören nu i helg. Vart helt själv och i bakgrunden var det några som höll på att flytta in i en lägenhet så var svårt att få till en bra bild men är väl helt ok nöjd med den som det fick bli. Svansen var faktiskt uppe vilket den inte brukar vara, dock är han lite låg med huvudet och står inte så fint. Vikten landade på 34,5 kg och förra månaden var det 34,7 kg så den börjar bli lite mer stabil nu, vill dock få ner honom lite i vikt då jag tycker att han är en aning knubbig. Ska även försöka mäta honom snart så att jag håller reda på sånt också. Och svansen + lite mer ska trimmas någon gång snart ja, ser förjävligt ut nu.

Likes

Comments

Så var det idag dags för andra tillfället på Rallylydnadskursen som vi går på Hundens Hus.

Idag var det lite svårare att få ner honom i varv och han var väldigt mycket mer gnällig och stressig än förra gången, kan vara för att jag bara hade tråkiga saker att bjuda på i samband med den enorma störningen som det var. Problemet vi har är ju att han skäller på andra hundar när vi sitter stilla, alltså passiviteten som det faller på. Resten är jag nöjd med, på övningarna får jag med honom, visst han kan ha ofokus och fastna lite på annat ibland men i det stora hela följer han med när vi gör något, det är ju bara den där äckliga passiviteten bland andra hundar som behövs mest träning på.

Övningarna vi fick göra idag var först lite handtarget igen och sedan en följsamhetsövning där vi skulle backa och få med dom framför oss och när dom gick på bra framför, belöna. Sedan övade vi stadga i samband med frisignal, att hunden skulle stå, sitta eller ligga kvar trots störning och då belöna sedan ge en frisignal när hunden fick resa på sig. Lite teori blev det även om detta med stadga och hur man kan jobba med olika miljöer och störningar.

Sedan var det såklart även dags för några skyltar, denna gången gjorde vi så att vi blev uppdelade 2 och 2 i 3 grupper där man fick turas om att jobba på 2 skyltar var. Så medan ena paret tränade på dessa 2 skyltar övade dom andra på passivitet bredvid, ganska nära och sedan bytte man av och sedan bytte skyltar efter en stund så man fick testa på alla 6 st skyltar. Dom vi gick igenom var alla sitt framför skyltar, dvs Sitt framför, höger ingång, framåt (111) - Sitt framför, vänster ingång, framåt (112) - Sitt framför, höger ingång, sitt (113) - Sitt framför, vänster ingång, sitt (114) och samt två andra sitt skyltar, Sitt (101) och Sitt, gå runt (128). Alltså var det ganska mycket fokus på sitt och ingångar denna gången, hon visade hur man kunde jobba på ingångarna genom att ha ena foten bakåt och försöka få in bakdelen till en. När vi testade att göra så gick det på jättebra och jag är nöjd med hans insats på alla sex skyltar, speciellt handtargeten var bra på ingångs skyltarna. Där det gick mindre bra var Sitt, gå runt skylten då han hade svårt för att inte vända sig om när jag var bakom honom, blir att öva mer stadga på sitt där.

Pappa kom även lite tidigare och hämtade mig så han hann ta några få suddiga mobilbilder när vi var på Sitt framför, vänster ingång, sitt (114) skylten, inte dom snyggaste som sagt men det är iallafall något. Till nästa gång blir det att öva mer på följsamhet, handtarget, klickljud och framförallt passivitet!!!

Slänger även med en snyggare bild från ett träningstillfälle förr förra veckan, tagen av Vendela Sandell

Likes

Comments

Varning för äckliga bilder och beskrivningar i detta inlägg.

Detta inlägget handlar om Ozzy's Histiocytom som han hade på sin högra öronlapp för någon månad sedan. Den är nu helt borta och jag tänker därför sammanfatta allt som hände i ett inlägg för att det kan vara för mig bra att ha allt på ett ställe samt om någon annan skulle vara intresserad av det. Får även förvarna att jag inte är någon Veterinär och absolut inte expert på området, vill bara dela med mig av hur det var för oss och är inte själv helt säker på att alla termer stämmer.


Först och främst så ska vi reda ut vad en Histiocytom är. En Histiocytom är en godartad hudtumör som har sitt ursprung i immuncellerna och sätter sig oftast på örat och huvudet. En Histiocytom ser ut som en liten knapp eller krona i formen och kan växa otroligt snabbt men brukar oftast inte bli större än ca 2 cm. Den gör inte ont och orsaken är okänd men det är nästintill alltid unga hundar som drabbas, vanligast under 2 år. Oftast försvinner den av sig själv efter några veckor och man behöver inte ge några läkemedel till hunden men i vissa fall kan man behöva hjälpa till för att få bort den, främst gör man detta om den inte har försvunnit på flera månader eller om den börjar lukta och vara men vissa väljer att inte vänta och se utan att ta bort den på en gång, att ta bort den kan man antingen göra med operation eller med en form av salva, salvan kan dock göra ont för hunden om jag har förstått rätt.

Nu till hur Ozzy's Histiocytom utvecklade sig. Det hela började med att min kompis, Sigrid upptäckte en liten fästinglik sak på högra öronlappen, när detta var kunde man inte se den om man inte kände och man hade lätt kunnat tro att det var en fästing som satt där eller att det hade varit en fästing som suttit där. Jag kände dock på en gång att det inte var en fästing men vi bestämde för att avvakta några dagar och se om det gick ner av sig själv eller om det var kvar. Redan här blev jag såklart nojig för cancer... Detta var runt 10 Juli och efter några dagar förstod jag att det här inte skulle gå ner av sig själv då den redan på bara en vecka hade blivit större och fått en skorplik yta. Vi ringde såklart till veterinären och fick ett besök hos hudspecialist den 26 Juli, då vi även skulle börja på foderutredning.

15 Juli - 20 Juli

Veckorna efter veterinären blev bara jobbigare och jobbigare då tumören aldrig slutade att växa, den gick från att vara knappt synlig till 2 cm stor och illröd. Den luktade dock inte och han var inte besvärad av den så det var fortfarande vänta, vid det här laget var jag dock trött på all väntan när det bara blev värre så vi bokade in ett återbesök för att jag ville kolla på chanserna för operation och hur vi kunde få bort den. Eftersom att besöket skulle vara hos en hudspecialist igen så fick vi ingen tid fören 20 Augusti, otroligt segt men som sagt var han inte bekymrad av den så då var det ändå en okej väntan. Runt den 15 Augusti så tog det hela istället en helt annan vändning, den började lukta skumt och var kom ut ur bölden. Om jag ska beskriva lukten var det en blandning av dött och starkt urin ungefär, inget som man vill lukta på helt enkelt. Då orkade jag inte vänta en dag till så den 16 Augusti åkte vi in akut så att dom skulle få ta en titt på bölden och avgöra, bort skulle den iallafall! Eftersom att det bara var hos en sköterska kunde vi inte göra något den dagen utan det var först på återbesök den 20:onde som vi kom fram till att börja med salva för att ta bort den då det troligtvis hade blivit en infektion i bölden, operation kan man också göra men då dom hade behövt amputera bort halva öronlappen kändes det enklare med salva. Dom kommande dagarna fick han ha tratt och salva + ett rengörande schampo på bölden 2 gånger om dagen. Det gick snabbt och redan den 31 Augusti var det mesta borta och efter det flöt det på. Under september kom allt hår tillbaka och nu ser det som normalt ut på örat.

4 Augusti - 16 Augusti - 31 Augusti

När jag ser på detta i efterhand så skulle jag inte alls gjort samma sak, jag skulle tagit bort tumören så fort jag fick veta med klarhet att det var just en Histiocytom och jag skulle aldrig ha varit så chill som jag var då med att "vänta ut". Visst den försvinner på dom flesta hundar men i vårat fall gjorde den inte det och jag skulle aldrig låta den vara kvar längre än vad som behövs om den skulle dyka upp igen, för ja det händer att hundar får en Histiocytom fler än en gång under sitt liv. Men förhoppningsvis är vi klara med den här skiten då det var otroligt påfrestande att bara få se på men inget kunna göra, till er som har en hund med Histiocytom så skulle jag inte ge rådet att vänta ut, även fast den kan gå bort så känner jag att det alltid är bäst att få bort den så snabbt som möjligt innan det finns risk för infektion. Hoppas att detta inlägget var till nytta för någon och ber återigen om ursäkt för dom smickrande bilderna och om någon information var felaktig, detta är bara skrivet från mina erfarenheter.

Likes

Comments

Idag är det den 3 November och faktiskt inte vilken dag som helst utan idag blir Ozzy redan ett år!

Helt sjukt hur snabbt det har gått och att han redan är ett år gammal, som jag väntade på den här dagen när han var liten och nu tycker jag att den kom alldeles för snabbt. Vi kanske inte är mycket tävlings eller träningsmässigt men vi har det så jävla kul och försöker vi med. Detta är fortfarande början av våran resa tillsammans och än har vi så mycket mer spännande saker framför oss.

Ska försöka ta porträtt och stå bilder imorgon och då lägga upp inlägget med bilder från varje månad från 9 Veckor till 1 år, galet!

9 Veckor

1 År

Likes

Comments

Jag var otroligt dålig på att träna in jaktapporterings grunder när Ozzy var liten och tog in allt mycket enklare, och det får jag skylla mig själv för nu, nästan ett år senare när jag vill börja träna in det och han kan knappt något alls. Men det stoppar såklart inte oss utan vi ska nog få till det ändå!

I förrgår kom nämligen paketet som jag hade beställt från Dummies.se med lite jaktapporterings grejer, en ACME 211 1/2 visselpipa i jättefin blå färg och 2 dummies på 250g, jag är medveten om att dom är lite för små för honom och tanken är att leta efter en-två 500g på My Dog nu i Januari för ville även ha två mindre hemma som är lite mer slit och släng.

Igår hade jag ingen möjlighet att testa pipan men idag gjorde jag såklart göra det, vi blev körda till Arendal vid Volvo av min pappa där det finns en stor äng där det nästintill aldrig är någon. Där fick han gå lös medan jag började lära in den första signalen för inkallning (två korta). Det gick jättebra och nu i början säger jag bara kom snabbt och visslar medan han är påväg in.

När vi hade gått rundan runt på ca 45 min så testade jag innan vi skulle gå att kalla in utan ett "kom" kommando innan jag visslade, och han förstod faktiskt och kom på en gång! Känns som att vi har bra förutsättningar för att detta ska kunna funka, förutom att lära in inkallning (två korta) på pipa vill jag också ha Stanna (en lång). Kommer nog lägga till en eller fler signaler på pipa men för nu när vi inte tränar så seriöst så räcker det med dessa två. Ska även hem och träna med Dummies nu och lära in ett bra apport kommando innan vi tar oss ut och testar dom i skogen.

Tanken är ju att jobba vidare på detta och få till dessa två signaler på pipan och ett bra apport kommando, sedan ska även annat in som linjetag och dirigering men vi börjar med detta för nu. Vill verkligen gå en Jaktapporterings kurs till våren och lära mig mer om detta då jag är väldigt grön på området men vi får se hur vida pengarna räcker till.
Hade med mig kameran men blev tyvärr inga bra bilder när vi körde inkallning så slänger med två andra som jag tog.

Likes

Comments

Så har även jag fått Höstlov och det ska verkligen utnyttjas, främst ska jag försöka ta fina bilder när det är ljust ute för en gångs skull så att jag har några till blogginlägg nu i vinter när jag inte kommer kunna ta efter skolan, sedan ska jag såklart försöka träna en del och komma ut mer bland folk med honom, man e ju alltid så trött direkt efter skolan så man orkar inte direkt åka ut någonstans långt bort då, men nu har jag inga ursäkter.

Hur som så började lovet jättebra, redan i fredags hämtade Vendela upp mig direkt efter skolan så åkte vi iväg till Borås för att gå på en Fys-föreläsning med Josephine Löfdahl, riktigt intressant föreläsning och jag fick många nya idéer till hur vi kan börja träna upp muskler och kondition. Men innan vi kommer igång för mycket vill jag först och främst röntga samt boka ett besök hos en fysioterapeut mest för att köra en koll på allting om man kan säga så, se hur hans leder och muskler är i dagsläget och om det är något speciellt som vi ska fokusera på. Tanken är att göra det lite efter jul då jag först då kommer att ha råd med det.

I Lördags spenderades större delen av förmiddagen i stan för att träna lite miljö, gick väl bra och vi stannade även för lite passivitet på centralstationen, gick mindre bra o han skällde lite men för att vara den enorma störningen kunde jag inte kräva allt för mycket från honom, är nästan bara glad att han ville ta mitt torra allergifoder. För ja, provokationen gick inte bra alls och han reagerade STARKT efter bara en vecka, röda tassar, hårlösa fläckar och jag ser honom bita av sitt eget hår runt testiklarna... Konstaterad foderallergi kan vi kalla det, känns skönt att vara säker men ändå jobbigt att jag nu har det "på papper" att min hund är allergisk, även fast veterinärerna vill att vi ska göra en till provokation om 2-3 veckor så är jag stensäker. Han skulle inte reagerat så starkt och snabbt om det inte hade varit allergi.

Igår, Söndag mötte vi upp Vendela igen och denna gången för lite träning ute på Hönö. Barbie var även inne i sin andra dag i löpet men jag tyckte att han skötte sig bättre än på klubben ändå. Bra passivitet, bra fokus förutom när jag ställde för höga krav vilket jag inte borde och han gjorde dom enkla övningarna galant som koppel, kontakt och lek. Tycker alltid att han sköter sig bättre när vi är på alla andra ställen än just klubben, som att han tror att det är okej att bete sig hur han vill där, jobbigt att det ska vara så för vill inte att klubben ska bli en sådan miljö för honom.

Bild från promenad i Lördags.

Likes

Comments