Waste

Alltså herregud vad deprimerande den här kursen om konsumtion och waste är. Idag pratade professorn om kärnkraft och andra radioaktiva och farliga avfall. Det tar sjukt lång tid innan radioaktiviteten i avfallet från kärnkraftverk försvinner och idag finns det ca 300 000 ton sådant avfall som bara väntar på att grävas ner. "I en stad nära dig" ;). Man ba *svälj*, det känns ju bra. Vi läser ju ett antal texter till de olika kurserna varje vecka och den ena texten handlade om hur risker inträffar hur ofattbart det än kan tyckas verka. Texten beskrev olyckan Three Mile Island, där alla som arbetade hade en mindre bra dag på jobbet och där seriöst ALLA säkerhetssystem failade samtidigt, vilket resulterade i att en kärnkraftreaktor typ smälte. Läraren frågade oss vad vi tänkte kring dessa risker och typ om vi hade någon "power" att påverka alls. Jag ba "Well I guess we have the power to switch off the power (ordvits) and change the way we are living etc etc. Och så sa jag att de flesta är ju medvetna om att det finns en risk men frågar man en statistiker så skulle denne förmodligen säga att det är en mycket liten risk att sådant inträffar. Poängen är att vi har skapat ett sätt att leva som är extremt energikrävande av planeten på alla sätt och vis och det är otroligt svårt att ändra på det. Använder vi inte kärnkraft får vi ju använda någonting annat och det är ju inte direkt så att kol är superbra heller. Jag besökte ju förresten Ringhals när jag gick i nian och skrev ett projektarbete i skolan om just kärnkraft så har alltid tyckt att det är intressant, och läskigt.

Men den här skräp-kursen (höhö) är verkligen en kurs som öppnar upp ögonen på en. Stör mig så in i bonken på att de plastar in ALLT här i USA och använder engångstallrikar hela tiden etc. De har en helt annan nivå än oss på den punkten. Det finns ju mängder av portions-förpackade typ ost-stavar osv. och sånt borde verkligen vara förbjudet på riktigt. Och det är sjukt att vi tar oss rätten att skapa ämnen som tar MILJARDER år innan det farliga ens bryts ner halvvägs. Framtida generationer lär inte bli superlyckliga känns det som. Tror inte folk förstår att skräp tar vägen någonstans, det försvinner inte bara för att inte VI ser det och det är jättesvårt att bli av med det. Det bildas massor av farliga ämnen som förorenar atmosfären och kan rinna ut i grundvatten osv. Och det flyger omkring och hamnar i havet så att det bildas stora ÖAR. Hemskt.

För att avsluta det här inlägget i en liten positivare anda så kan jag som f.d. arbetare i mataffär (och bara en vanlig individ som förstår att plast är ett problem) tipsa om att folk inte behöööööver ta plastpåsar till typ avokado, bananer, apelsiner, lök etc i affären. Man kan till och med köpa egna påsar till äpplen osv och ta med till affären. Och det är jättebra med folk som återvinner ordentligt såklart, men det är fortfarande kaos-mycket som bara slängs. 

Nä nu ska jag plugga vidare här! Kram

Btw här är en film som vi såg på lektionstid förra veckan. Den är visserligen väldigt gammal men fortfarande intressant. https://www.facebook.com/BayerYoungEnvironmentalEnvoy/videos/1243952734878/

Borde lagt in en bild på en skräphög här istället haha.

Gillar

Kommentarer

theresse
theresse,
Bra tips med påsarna😄nouw.com/theresse
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229