Header

I lördags var det Olles tävlingsdebut! Resultatet blev tyvärr dåligt, men känslan var på topp 🌟
Vi startade 80cm på Jälla HSF och av någon anledning var jag jättenervös? Olle däremot var överdrivet lugn.. Det brukar vara helt tvärtom, han kan stå och skaka osv. Men allt gick så bra till, hur lugn och lätthanterad Olle var, hur fin han var på framhoppningen och hans attityd på tävlingsbanan. Han kändes som en rutinerad tävlingshäst!

Inne på banan kändes vi både självsäker och att det var enkelt. Det problem jag hade, var att få Olle att tagga ner, haha! Det var helt sjukt vad fort hans ben gick och hur kul han tyckte det var. Tyvärr gick det alldeles för fort, men vi lyckades ändå men bra vägar och distanser till hindren (om man bortser att vi plockade bort några galoppsprång på de relaterade avstånden 😂). Bommar föll då han inte hann få upp bakbenen tillräckligt, men han hoppade allt med glädje. Bara det gör mig så lycklig och stolt, för 8 månader sen hade han aldrig hoppat och endast blivit riden enstaka gånger!

Det vi ska träna på är lydnad, att jag faktiskt får stopp på honom om jag vill (haha) och sedan kvickhet i bakbenen. Olle skulle vara en grym omhoppningshäst om han bara får en bättre hoppteknik och det gör mig så träningsmotiverad! Så jäkla fin travare jag äger ❤

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Olle har varit otroligt pigg och trippig hela veckan! Vi hoppade några bockar i onsdags men allt var bara kaos, han är supertaggad men samtidigt nonchalant. Jag som ryttare på ryggen märker han inte ens av.. Det hela slutade med att vi nästan gick omkull! Efter ena bocken snubblade han eller något liknande och kröp på frambenen halva ridbanan.. 😥 Jag fick sån panik och trodde han skulle skada sig igen! Men Olle klarade sig bra, det var min hand som fick sig en smäll istället. Bättre det än hästen!

Vi har jobbat på mycket lydnad och lösgjordhet, men det är svårt när han är så het innanför pannbenet. I förrgår byggde vi upp en bana på ca 90cm och även om han är svårt just nu, letar han hinder och hoppar allt! Vi ska bara hitta tillbaka till det flyt vi hade tidigare 😊 

Hoppa kan han och han hoppar gärna högre än vad han behöver haha!

Likes

Comments

Precis som vi alltid gör när jag jobbar kväll och slutar 23, lastade vi cykeln bak på bilen och började åka hem. Men halvvägs hem flyger cykeln av från bilen?!!? Herregud!! 😂 Så mitt bakdäck blev helt sönderbränt och har ett hål rakt igenom sig.. Min plan var verkligen inte att lägga pengar på ett helt nytt däck till cykeln, jag ville ju köpa nya benskydd haha! V ska försöka byta däcket ikväll, men det betyder att jag måste GÅ till stallet idag, det tar ju ungefär bara en timme..

Dagens plan med Olle är ett markarbetspass, tänkte bygga upp några små bockar och prova ett nytt bett 😊

Likes

Comments

Efter gårdagens och morgonens ridpass känns det verkligen som vi är tillbaka! Igår satte jag upp en bock över medellinjen som vi bytte varv över och Olle blev så lycklig av det, han har också så himla lätt för att byta galopp när man hoppar. Bra egenskap för att vara travare 😉

Idag på morgonen red vi ut och galopperade massor. Hans galopp kändes så fräsch, stor och luftig! Olle hade spetsade öron hela tiden och ville absolut inte skritta utan studsade fram. Även om han drog iväg var han så mjuk och lätt att ta en förhållning på och lyssnade på rösten.

I helgen har jag planerat in att hoppa lite om inget kommer emellan, det är mycket med jobbet nu samt att det är påsk. Utöver det är vi hästvakt också, det är dumt att ta det lugnt! 😄

Min fina bubbis 

Likes

Comments

Det är svårt att göra en riktig ''tävlingsplanering'' för Olle, främst då han inte ens har varit en RIDhäst ett år ännu och för att jag vill introducera tävling på ett trevligt och lättsamt sätt. Mest blir det pay and jump/ride och för Olles del räknas det nog som tävling ändå 😉

Två riktiga tävlingar har jag planernat in och i båda fallen är det hoppning 80cm. Det är så sällan man kommer över sådana låga klasser, så man måste passa på! Däremellan är det fyra klubbtävlingar (hoppning och dressyr) och alla är på samma anläggning lustigt nog. Förhoppningsvis är någon av hoppningarna utomhus så vi får prova på det också!

Hoppning
22/4 - Jälla RC, 80cm
7/5 - Lurbo RK, p&j
6/6 - Lurbo RK, p&j
18/6 - Bälinge, 80cm

Dressyr
29/4 - Lurbo RK, LC:1 (p&r)
25/5 - Lurbo RK, LC:1 (p&r)

Hittills har vi startat 70cm som högst och kollar man på filmen från de starterna så ser det lekande lätt ut. Så det är nog lite onödigt att fortsätta på samma höjd, inte för att det är någon skillnad på 80cm egentligen. Men det blir lite mer ''på riktigt''. Han hoppar inte alls lite högre än vad han behöver heller hehe..

Likes

Comments

Att köpa hästutrustning är verkligen lycka! Mitt senaste (impuls) köp till Olle var en Antarès förbygel, jag är helt kär i all antarès utrustning och älskar denna förbygel precis lika mycket som allt annat jag äger från dem. Den ska fortfarande oljas in för att bli mörkare, men jag kan inte låta bli att använda den ändå!

Ett smakprov på hur den ser ut på finaste busen, han blev typ bara världens snyggaste sportkossa 😉 Ska i framtiden skriva ett inlägg dedikerat till min utrustning, samt framtida inköp/önskelista.

Likes

Comments

Efter pay and jumpen hade vi några riktigt bra ridpass! På onsdagen hoppade vi en låg bana med titthinder och han var så orädd och försiktig hela tiden. MEN när vi gick in i stallet efteråt, bokstavligen IN i stallet, så fort hoven nuddade stallgången, blev han blockhalt?! Vad är oddsen och hur kan det ens ske?? Ingen värme, ingen svullnad, inget i hoven. Jag och de andra i stallet stod som frågetecken.. Klockan var så pass sent att det inte var någon idé att ringa ut veterinären, de ändå inte hade gjort något speciellt med honom.. Istället fick han sova med sina BackOnTrack och min väckarklocka ställdes på 04.30 för att hinna cykla dit innan jag behövde cykla vidare till jobbet (vad gör man inte för hästarna? 😂)

Jag ringde och rådfrågade ultuna vad det kunde vara och hur man skulle agera, så han fick boxvila två dagar (med promenader) och sedan sjukhage tre dagar (med promenader). Han hade en liten svullnad och värme på ett framben, men det var allt, förutom att han haltade.. Men efter dessa vilodagar var han sedan helt fräsch! Verkligen jättekonstigt, troligtvis har han slagit i sig själv då jag såklart red utan framskydd (vilket jag gör (gjorde) väldigt ofta)..

Han har fått några extra dagars vila så vad det än var får en chans att läka ordentligt. Men han har åtminstone gått ute i sin stora hage med kompisar vilket han självfallet hade saknat! Nu har han blivit longerad i tre dagar och riden i två, superpigg och fräsch! Mjuk och lösgjord? Hehe nej inte direkt..

Det är härligt att vara på banan igen för usch vad min motivation har sviktat! Jag har behövt avanmäla oss till tre tävlingar och där låg vår riktiga tävlingsdebut..

Från less i sjukhage till lycklig i stor gräshage 

Likes

Comments

För ett halvår sedan hade jag nog aldrig trott att jag skulle åka iväg med Olle och starta pay and jump som vilken häst som helst! Igår var det hans tredje start och jag blir så stolt över hur han utvecklas 😃

Vi åkte iväg till Jälla Hästsportförening och hoppade 70cm. Vilket jag tycker är en alldeles lagom höjd för honom som är så pass oerfaren och man han komma tokigt till och ändå ta sig över, eller trava om man känner att det behövs. Det roliga ät att Olle vågar ta för sig mycket mer nu och han hoppade så otroligt fint på framhoppningen! Känslan hade vi kvar inne på banan som bestod av 8 språng. Det tog två hinder innan vi hittade ett tempo som båda var nöjda med, men han gjorde en klockren runda ändå. En onödigt rivning fick vi med, men det berodde på oerfarenhet och inget annat.

Han är så cool min häst och har blivit så modig! Det är samma starka, taggade och busiga Olle hemma på träning som på "tävling" på bortaplan. Och jag har redan planerat in tre starter till inom kort, vår riktiga tävlingsdebut har jag planerat in 7 april. Det är på samma anläggning och hade klasser från 80cm, perfekt för oss! 🌟

Likes

Comments

21 April 2009
San Pellegrino - Paganina de Retz

23 Juli 2016 hämtade vi Olle, en före detta travare och en så kallad problemhäst. Han hade gått både trav och monté, men vad jag förstod det var han för svår i huvudet och blev svårhanterad. I ridningen kunde han start och stopp, men var inte utbildad på något sätt.

Det var tre större saker som gjorde honom till en "problemhäst". Först var han otroligt huvudskygg för både grimma och träns! Det kunde ta 20 minuter att bara ta på grimman för att gå ut ur boxen.. Sedan hade jag nollkontroll på vad han gjorde, för han gjorde det han ville och jag hade inget att säga till om! Dessutom gillade han att stå på bakbenen ofattbart mycket.. Det var hans grej, både på marken och i ridning. Det har vi fått jobba allra mest med, då han ibland fortfarande får "återfall" av denna gest.. Han har gått omkull några gånger, det är det som gör det så obehagligt, för ibland blir han helt blockerad i huvudet och vet inte vad han gör.

Olle har ALDRIG varit elak på något sätt! Bara missförståd, stressad och rädd. Alla "problem" har vi fått ordning på och han är helt underbar i hanteringen nu, man skulle aldrig kunna tro att det är samma häst ❤

I ridningen har han utvecklats otroligt mycket och det har visat sig att hoppning är hans talang och lycka i livet! Inom dressyren kan han numera skolorna (öppna, sluta, skänkelvikning osv) och vi har börjat nosa på svåra byten. Men hoppning är det bästa enligt honom och vi har hoppat enstaka hinder upp till ca 100cm och banor 80cm. Han är otroligt tuff och hoppar allt jag ber honom om och när styrka och tekniken sitter kommer han bli farlig ute på banorna!

Mitt mål är att starta LB/LB med bra resultat, i dagsläget har vi inte startat någon dressyr och hoppat 70cm. Det är en bit kvar, men vi vet vad vi ska träna mot 😄🌟

Olle som 2 åring   på travet

Likes

Comments

Det är sällan allt blir som man själv hade velat eller planerat för sig. Min anledning till varför jag inte ens har loggat in på bloggen sedan maj är för att Lady skadade sig vid samma tidsperiod. Väldigt allvarligt, veterinären visste inte ens om hon skulle överleva.. Hon fick stå på ultuna hela sommaren och jag valde då, när hon fick komma därifrån, att hon fick flytta hem till sina ägare.

Jag visste inte hur jag ville göra med hästar efter det, för det var inte kul att se någon man älskar så pass mycket lida och ha fruktansvärt ont.. All energi och lusten för hästarna försvann, är det verkligen värt det när allt kan gå så fel? Men sen dök en annons upp "Speciell problemhäst", varför jag fastnade för det? Om någon ändå visste!

Samma vecka flyttade han till Stall Surmulen och jag stod som ägare, finaste Athos Hornline ❤ (som numera kallas Olle). Men då var han varken speciellt fin eller snäll haha! Han gjorde precis det han ville och stod mer än gärna på bakbenen, inte kan man tro att det är samma häst idag. Men mer om honom senare!

Mycket har hänt sedan maj 2016 och här är en bråkdel av förklaring till varför jag har försvunnit från bloggen. Men nu är planen att starta upp bloggen igen och fylla den med min och Olles vardag (och massa annat såklart, tro inte att jag har slutat älska shoppa utrustning!) 😉

Lady på Ultuna | Olles annonsbild | Dagen vi hämtade honom

Likes

Comments