Krispy Kreme doughnuts.

​Chocolate custard - Lemon meringue pie - Strawberries & kreme.

/ Johanna

Gillar

Frågor om London.

"Vad kul att läsa om ditt liv i London! Är så nyfiken på hur det är att plugga här då jag funderar att göra det till hösten. Är det jättedyrt? Bor du i studentrum? Trivs du? Vilket Uni pluggar du på? Haha frågorna bara flyger ur mig! Jag har bott i London sedan Aug 2013 och är så kär i denna stad! Ha en fin helg, Kram." - Hanna


Fick den här kommentaren från Hanna nu i veckan och tänkte att det säkert är fler som undrar om samma sak, så tänkte att jag svara på hennes frågor, och andra frågor som trillar in i kommentarsfältet med jämna mellanrum i ett inlägg :)

- Vilket universitet pluggar du på?
Universitetet jag läser vid är London South Bank University

- Vad pluggar du?
Programmet jag läser heter Multimedia Journalism

- Är det jättedyrt?
Jag är inte helt säker på om du syftar på skolavgiften, hyran eller för att leva i London.

Skolavgiften: jämfört med i Sverige så betalar man för samtliga universitetsutbildningar i London (och i större delen av resten av världen) och det är ganska dyrt. Jag betalar £9000/läsår, dvs £4500 per termin, vilket motsvarar ungefär 55000 kr per termin. Vet att master utbildningarna är dyrare, men de flesta kandidatutbildningar ligger på ca £9000 per år. CSN täcker dock skolavgiften, iallafall för mig, vilket är tur, för annars hade det inte gått! Om du funderar på att plugga utomlands, glöm inte att kolla att det är en CSN berättigad utbildning du väljer.
Hyra: Hyror överlag i London är dyr, det är dyrt att bo i London. Jag har kommit ganska billigt undan genom att ordna mitt boende via skolan, men räknar ändå på en månadshyra på ca 6500 kr, inklusive värme, el, vatten etc. Det finns både billiga och dyra boendealternativ i London för studenter, både korridor (så som jag bor), inneboende eller hyra lägenhet/hus med flera andra.
Levnadskostnad: Som jag skrivit tidigare, det är dyrt att bo och leva i London, men man lär sig snabbt hur man enklast kan vända och vrida på pengarna. Att skaffa ett extrajobb vid sidan av studierna är att rekommendera, CSN räcker inte långt, när hyran och skolavgiften är betalda har man (tyvärr) inte mycket pengar kvar. But where there's a will there's a way! Allt går bara man vill :)

- Trivs du?
Alltså, nej. Missförstå mig inte, London är en fantastisk stad och universitetet är toppen, men jag har dessvärre inte blivit kär i staden, eller i mitt program. Jag trodde att programmet jag läser skulle vara bredare och inte ett 100% journalistprogram, vilket det snarare är. Universitetet i sig och programmet är det inget fel på, det är snarare jag som är på fel plats. Och London, en fantastisk stad som jag gillar, men dessvärre inte älskar. Och för mig blir det lite för mycket tid och pengar som läggs ner på något jag inte känner 100% för.

- Bor du i studentrum?

Ja det gör jag, jag delar lägenhet med 7 andra LSBU studenter. Jag har mitt eget sovrum och badrum, men delar kök med de andra, vilket har sina klara för och nackdelar.

Om ni har några frågor om studentlivet här i London, let me know :)

/ Johanna

Gillar

Shoe-love

Jag beställde precis världens finaste skor, silvriga och med 3 cm plattåsula. Håller tummarna för att dom är här redan på måndag och att dom passar! Dessa underverk kommer från h&m och kan bli dina här för det fantastiska priset 199kr. Ett litet shoppingtips såhär på fredagskvällen!

/ Johanna

Gillar