är nu påväg hem från hopptävlingen i karlskrona med thomson.
har varit jättevarmt hela dagen och thomson var så lam i början. :)

hoppade 1m bed. A:0/A:0.
förutom att han var lite seg på framridningen och lite av framhoppningen så kändes han fin. sista språnget jag gjorde innan jag gick på banan så vaknade han och blev min vanliga thomson.
inne på banan var han väldigt framåt. var superfin. gick på samma antal galoppsprång i alla distanserna som de stora hästarna och kombinationen blev nästan lite trång.
men är en fördel att ha en liten vändbar häst med mycket galopp i omhoppningen. :)

dubbelnolla och vinst med 4sek tillgodo till 2an. första utomhustävlingen på gräs och thomson tyckte det var lika roligt som mej! :)

haha när vi skrittade runt och väntade på prisutdelningen så saktar thomson och börjar gå lite på sne, så jag trodde han skulle klia sej på magen som han gör ibland när han är svettig. men nej då. thomson sjönk ihop och gick ner på framknäna och skulle lägga sej, med mej på ryggen! fick dock upp han innan hela hästen la sej ner i gruset. paff ryttare, ja! ^^ min lilla tommy hade nog verkligen kli i kroppen när han överväger att rulla sej med ryttare på ryggen hehe :)

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Har nu arbetat en längre tid med ett fördjupningsarbete i PsykologiB. Jag valde att undersöka och arbeta med Beröm eller Bestraffning som har sin rot hos inlärningspsykologin och det behavioristiska perspektivet. Fördjupningen skulle göras både skriftligt och muntligt. I den muntliga delen så valde jag att även använda mig av ett filmklipp där jag visar att jag använder mig av beröm och hur långt man kan komma utan att bestraffa. Här nedan delar jag även med mig lite av det skriftliga.
 

SYFTE

Syftet med detta arbetet är att lära människor att ödmjukhet och förståelse kan vara nyckeln till framgång vid inlärning hos djur.
 

RESULTAT
(Detta är resultatet från mina intervjufrågor och undersökningar)

Det blev olika svar på alla frågorna som jag ställde till de olika personerna, men jag har sammanställt, jämfört och hittat likheter bland allihop.
Alla personerna var överens om att beröm används när djuret gjort något bra och bestraffning används när djuret varit olydigt. Skillnaden mellan beröm och bestraffning var helt enkelt att man kunde ge den en godisbit när den var duktig eller smälla till den med spöt om den var olydig. Det verkande vara en väldigt enkel fråga att svara på. Det var en enda person som utmärkte sig lite extra med sitt svar när hon skrev: ”Beröm är något de ska bli glada och känna sig duktiga av. Vid bestraffning ska de förstå att de gjort fel utan att må dåligt varken fysiskt eller psykiskt.” Detta var ett mycket mer utförligt svar än vad dem andra gav.

Enligt personerna så spelade inte åldern på djuret vid inlärning så stor roll. De tyckte mer att det var individens personlighet som påverkade hur snabbt och villigt den lärde in nya saker, men att unga djur oftast var mer lekfulla och aktiva än äldre och på så vis var mer intresserade av att lära sig nya saker.
Vid inlärning av djur så gav nästa alla tipset att man ska vara lugn, ha tålamod, inte bli arg eller irriterad, och ta sig tid för att lära djuret korrekt.
Svaret på frågan om vad personerna gjorde om djuret inte gjorde som dem ville varierade väldigt mycket. Det var mest hästfolk som besvarade mina frågor.
En tjej sa att hon inte gjorde någonting utan bara väntade ut hästen, uppsökte dess uppmärksamhet igen och började om på nytt. En annan skrev att hon skällde på sin häst, kunde slå till den lite lätt så den skulle förstå att det var fel och att den inte skulle upprepa det. En tredje skrev att hon hellre sa till en gång ordentligt i form av tex en hårdare smäll med spöt eller tryck med sporren än att halvskälla lite då och då. Hon tyckte det gav bättre respons och att hästen förstod bättre då.
Genom att intervjua människor och läsa fakta ifrån läroboken och internet så fick jag också svar på mina frågeställningar.
-Hur kan beröm och bestraffning se ut vid inlärning hos ett djur?
Till stor del består beröm av godis. Man ger hästen en godisbit eller något annat den tycker om när den gör som man sagt. Beröm kan också var när man pratar och säger till hästen att det den gjorde var bra med ett milt och snällt tonfall. Om en person använder sig av bara bestraffning vid träning av djur så kan beröm vara när personen inte gör något mot djuret. Berömmet blir då att obehaget slutar.
Bestraffningsmetoder finns det väldigt många, exempel kan vara att skrika och skälla på djuret, slå det, stänga in det i ett rum, sluta ge mat och vatten.
-Påskyndar beröm eller bestraffning djurets inlärning?
Beröm påskyndar alltid en inlärning, djuret får en positiv förstärkning av sitt beteende och vill därför gärna göra om det beteendet. Bestraffning blir en sorts uteslutningsmetod. Den försöker hitta en rörelse som gör att obehaget slutar. I vissa fall kan det göra att inlärningen går fortare men i dem flesta fall resulterar det i att djuret till slut inte vågar försöka mer.
-Vad är skillnaden mellan beröm och bestraffning?
Beröm är, precis som en av mina vänner sa, något som gör att hästen känner sig duktig. Ett självförtroendehöjande medel som gör att djuret vill göra det igen för den kände att tränaren blev nöjd. Alla djur vill göra sin ledare nöjd. Bestraffning är det som inte är uppmuntrande. Djuret får då ingen belöning för att den gör rörelsen och tycker då inte det är kul att göra om den, eller får den obehag och förknippar då rörelsen med detta och vill på så vis inte uppleva det igen.


 


Likes

Comments

Är på slutspurten i skolan nu. Har så mycket som ska lämnas in och göras klart denna vecka. Dygnets timmar bara flyger förbi och det känns som om jag inte hinner med någonting. Igår gjordes det sista i PsykologiB, så nu är den kursen i princip avslutad. Har haft ett stort fördjupningsarbete både skriftligt och muntligt. Tänkte dela med mig lite av det i ett annat inlägg.
Har en hel del i religion och specialidrott som ska in också. Bara att kämpa nu, snart är det student!!! :)

Helgen som var var vi i Åsbo på körtävling med Triton. Gick mycket bra, och jag tänkte skriva om det lite senare! :)

Fick reda på igår att Thomson antagligen inte kommer behöva åka hem över betäckningssäsongen. Det vill säga att jag får ha honom över sommaren också! :) Lycka!

Likes

Comments

idag har sammy fått fina fötter så nu flyger han fram. :) bello fick också fötterna verkade.

när jag väl kom hem från skolan så var det bara till att byta om, äta och sen ut i stallet och fixa i ordning sammy. dressyrträning för waaler.
sammy bokstavligen flög fram idag. hade grym framåtbjudning och schwung i steget. gjorde superfina övergångar, öppnor, slutor, ökningar, bakdelsvändningar m.m. jobbade även lite på galoppombyte i slutet. fick göra rörelsen ett par gånger innan han ville byta, och det bytet var klockrent!. såå nöjd med min lilla häst! :)

red sedan igenom thomson och nero i paddocken.
thomson fick jobba fram i låg form i alla gångarter med tempoväxlingar. han fick öva ett par varv i förvänd galopp i slutet. jättefin!
nero ville jag checka av efter massagen i måndags. red lite öppnor och böjda spår i trav. han kändes bättre nu men ändå inte helt okej. ska ge han någon vecka nu och se om han blir mjukare. förutom lite stelhet i vänster sidan så var han fin idag.

nu är vi påväg till mörrum med triton och coulthard i transporten. körträning står på schemat. :)

min vita häst förvandlades till en skäck idag. det verkade han nöjd med.... ^^Likes

Comments

I Tisdagens ridsportdel i BLT så var jag och Triton med. Rakt in i landslaget!Likes

Comments