Igår var det hoppträning med Thomson i Mörrum.
Lika laddad som vanligt men var riktigt fin. Hoppade en bana i slutet på 1m-110. Han hoppade
upp riktigt fint och skjuter nästan mej ur sadlen. Så det vårdar gott! :) Jättenöjd! :)
Såå roligt att komma igång med dom organiserade träningarna igen. Jättenyttigt att få massa tips och couching för att
komma vidare i sin träning. Funderar på att åka på en pay and jump på söndag eftersom det inte blir någon hoppträning nästa vecka. Men får se hur det blir... :)

Hade Triton också med mej så efter hoppträningen så red jag igenom honom. Han var väldigt stel och lite motsträvig i början. Men i slutet var han riktigt fin. Tränade massvis på att han skulle vara jämn i båda tyglarna. Och för att få han till att bli det så gjorde jag massor med öppnor och skänkelvikningar i trav. Då kan jag få koll på både bakben och bogar och på så sätt kunna få honom mer liksidig. I slutet fick han göra många galoppfattningar för att han skulle få sätta under sej ordenligt med bakbenen. Han är svag i bakänden och galoppfattningar stärker honom.
Han fick också jobbar på en 15m volt i galopp där jag bara red på yttertygle, innerskänkel och en lätt ledande innertygel.
Detta för att han skulle sätta under sej med inre bakben, utan att skjuta ut ytterbogen, och därefter samla sej. Han var riktigt fin!

På kvällen tog jag och mamma och red en runda på Candy och Granat.
Eller ja, tanken var att vi skulle rida en runda. När vi hade kommit en bit så ville candy gå ner i diket hela tiden.
Dock råkade vi stöta ihop med en snöstolpe som vi inte såg i mörkret. Candy blir jätterädd, gör ett luftsprång framåt. Därefter så får hon lite panik av någon annan anledning och gör ett par riktigt höga luftsprång och kastar sedan åt vänster. Jag var inte direkt beredd och hade ingen chans att sitta kvar, vilket resulterade att jag åkte rätt ner i asfalten.
Ingen skada skedd även om det gav en lite blåmärken.
Candy cirkulerade runt Granat men hon var rädd för mej och det tog ett litet tag innan hon stannade så jag kunde ta henne. Envis som jag är så bestämde jag mej för att hoppa upp igen och rida hem istället för att gå.
Både för att jag inte ska hinna tänka för mycket innan jag hoppar upp nästa gång, och på så sätt kanske bli rädd, men också för det mentala på candy. Man ska alltid försöka avsluta bra.
Mamma hade mej i ledtygel. Candy var spänd men det gick bra att skritta hem.
Denna rundan kommer jag nu analysera och sedan lägga upp mycket miljöträning från marken på hennes schema. :)


Bilden har inget med texterna att göra. Mammas gamla körponny Nova, som har varit utlånad i några år.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Nu är man tillbaka i vardagen igen efter en fantastiskt rolig helg på ungdomskonferens i Eskilstuna.
Vi var ca 15 ungdomar från allt mellan Lund och Boden. Jag och Alva från Mörrum. :)
Människor med samma driv och intresse som oss. Jätteskoj att få utbyta ideer och förslag.
Dessutom så fick vi massvis med information och tips på hur det kan bli lättare att få ungdomssektionen att gå framåt.
Både jag och Alva är nu väldigt motiverade till att ta tag och börja göra året till ett riktigt bra och framgångsrikt år.

På lördagen gick mycket ut på att lära känna varandra. Vi fick göra massvis med namnlekar och samarbetsövningar.
T.ex tidningslekar, hela havet stormar, fruktsallad.
Johan Fyrberg var även där och höll lite föreläsning om självförtroende, självkänsla m.m. Gav en riktigt tankeställare!
På kvällen var det skattjakt. Sjukaste skattjakten någonsin. Delades upp till 3 i varje lag. Fick ett A4 papper med massa saker man skulle hitta eller utföra och sen gav sakerna olika poäng. Allt från en röd blomma, till kalsonger, snusdos, sjunga för gäster, ta en receptionists namnbricka och göra Stockholms Boogie (se bild nedan). Mitt lag fixade allt förutom 2punkter.
Vi vann dessutom. :)
Bild: slå detta om ni kan!!  ;)
kallat "stockholm boogie"

På söndagen var det lite fortsättning på gårdagens övningar. Vi fick även gå på ett gympapass på Friskis&Svettis. Inget jag är van vid, men var riktigt kul. Dock en hel del träningsvärk dagen efter.
Mindre kul var ju resan hem på 6timmar, men det var det helt klart värt!! :)
 


 

Likes

Comments

Igår, Tisdag, så hann vi ut ett par rundor med hästarna.

Jag red Thomson lite mjukgörande nere på betet. Var lite knöligt så var inget perfekt underlag men det funkade.
Red mest på en stor volt där jag korrigerade hans ställning, bakben och bog. Väldigt fin efter ett tag. Tog även lite samlad galopp vilket han tyckte var ganska jobbigt. Lagom svettig när vi kom hem. :)

Travade en liten runda med Coulthard för att han skulle få röra på sej lite. Han är så pigg nu så han vet inte vart han ska göra hän sin energi. Får nog ta med honom till ridhuset snart och galoppera av honom. Jag kan knappt tänka trav för då hoppar han iväg i små galoppsteg på sne. haha ^^

På kvällen red jag och mamma en lugn runda. Jag på Candy och mamma på Triton. 
Hon skrittar på mycket bättre och mer målmedvetet nu trots att hon är tittig. Det har ju mycket att göra med att hon känner till omgivningen nu och vågar ta för sej.
Vi travade även lite på hemvägen. Hon gick igång direkt för min skänkel och det fanns inga frågetecken på om hon verkligen skulle trava. Väldigt fin framåtbjudning! :)

Bild från förra vintern.

Likes

Comments

Alla licenser på hästarna är uppdaterade och min är betald.
Kändes konstigt att beställa en Senior licens för första gången. Börjar känna mej gammal....
Igår anmälde jag till årets första tävling. En lokal dressyr i Gärds i mitten av februari.
Hoppas på ett bra väglag och inte alltför många minus grader...

Har iallafall tänkt ta Thomson i en L:B1 och Sammy i en L:A1. Blir lite mjukstart och uppvärmning inför tävlingssäsongen.
Lär nog se lite roligt ut när jag rider fram min Cponny och Dponny bland alla stora långbenta halvblod.
Men är det en domare som dömer efter hur hästen går, och inte storleken, så får nog dom stora hästarna passa sej, hehe wink
 

Likes

Comments

I måndags tränade jag dressyr för Helene Waaler med Sammy.
Värmde upp med ett par skrittpiruetter åt båda hållen. Dom är inte helt centrerade ännu, men så mycket bättre. Nu bjuder han hela tiden och varken skruvar eller korsar bakbenen. Vi har verkligen hittat tekniken nu. :)
I traven fick han göra många öppnor och tempoväxlingar. Jag minns hur jobbigt han har haft med skolorna innan. Nu gör han öppnorna som ingenting. :)
I galopparbetet fick han också göra mycket tempoväxlingar. Bytte även varv ofta och tränade den förvända galoppen också. Gick sedan in på en mindre volt och började driva upp honom för innerskänklen så han skulle bli ännu mer självbärig. På så sätt kunna göra en avslappnad övergång direkt till skritt. Han gjorde ett par stycken fina övergångar och fick därefter pusta lite.
Helene förklarade under tiden riktigt genomgående hur man gör ett galoppombyte. Mycket knappar som ska tryckas på samtidigt så det gäller att veta hur man gör. Därefter testade vi.
Jag red i höger galopp, vände snett igenom och fortsatte i förvänd galopp fram till nästa långsida. Där red jag en båge så jag hamnade lite innanför spåret för att sedan rida ut mot spåret igen och göra hjälperna för galoppombyte. Första gångerna bytte Sammy bara fram.
Sista försöket så bytte han klockrent från höger till vänster galopp. Både jag och Helene blev helt paffa eftersom vi väntade oss att det skulle ta lite mer tid för att få honom att förstå.
Kändes helt galet!! Min älskade lilla Sammy gjorde sitt första klockrena galoppombyte!! laugh

Jag förstod Helenes förklaring, och Sammy förstod min. Precis som det ska vara när man tränar för en tränare.
Sammy var riktigt trött efteråt men såg glad och nöjd ut. Och jag var mycket mer än nöjd!

Likes

Comments

Helgen som var bestod av ordentlig dressyrträning för vissa av hästarna.

Lördag
Åkte till Mörrums ridhus med Sammy och Thomson.
Thomson fick träna mycket övergångar mellan alla tre gångarterna, skänkelvikningar, bakdelsvändningar och ökad trav.
Dessutom fick han träna på sin förvända galopp i slutet. Han var sååå fin hela ridpasset!!
Nu kan jag gör en snett igenom i galopp och fortsätta vidare i förvänd utan att han blir spänd och byter. Det går framåt! :)

Sammy fick stretcha ut i låg form hela passet. Gjorde mycket tempoväxlingar i trav, skänkelvikningar och många volter.
I galoppen fick han galoppera på i mellangalopp för att få igång bakbenen, för att sedan gå in på en mindre volt och göra lite övergångar till skritt. Han var något lam för skänklen, men han gör alltid vad man ber om ändå. Han var mjuk och fin med bra framåtbjudning annars. :)

Söndag
Åkte till ridhuset igen. Denna gången med Triton och Candy. Första gången vi tar med Candy till ridhuset.
Började att rida Triton medan mamma ledde runt Candy så hon skulle få titta av sej.
Jobbade mycket på att Triton skulle ta bettet och söka sej neråt så han skulle börja arbeta med ryggen, och på så vis få igång bakbenen. Stretchade honom med mycket öppnor och skänkelvikningar i både trav och galopp. Han är svag i galoppen nu när han inte jobbat på länge så han fick göra lite styrkeövningar. Jobba på en mindre volt och bara öva på att han ska gå för yttertygel och innerskänkel och på så vis sätta under sej bakbenen och kunna börja samla sej. Detta tyckte Triton var riktigt jobbigt, och så fort han visade lite tendens till att göra det jag strävat efter så bytte jag varv. Eftersom han är en ganska "klen" häst så får man passa sej för att överanstränga honom. Nyttigt pass!

Candy har nog alltid åkt lyxbil (hästbil). Att gå in i transporten var inga problem, däremot att backa ut... Tog evigheter innan lilla gumman vågade ta ett steg i taget bakåt. Så söt var hon. :)
Mamma ledde mej först ett varv innan jag började jobba henne själv. Red henne på en stor volt först länge i skritt.
Kände av henne hur hon var för skänkel och hand. Hon gick gärna emot skänklen lite och förstod inte riktigt mina skänkelhjälper. Handen ville hon inte riktigt ta stöd på. Inner bogen tryckte hon gärna in, vilket gör allt mycket svårare.
Så jobbade henne enbart på att hon skulle ta stöd på yttertygel samtidigt som hon skulle hitta sin egna framåtbjudning. Genom små volter så tog jag hand om bogen som hon skjuter in. Tog ett tag innan hon släppte till, men i slutet var hon mycket finare. Travade också lite åt varje håll. Framåtbjudningen var väldigt tveksam, så jobbade enbart henne framåt till bettet. Dom sista varven åt båda hållen var mycket bättre. Verkar som hon förstod lite av vad jag ville förmedla. När vi var klara så åkte en mycket nöjd häst med oss hem! Ska bli kul att se hur mycket hon tar med sej till nästa ridpass. :)
Nu har jag bättre koll på hur hon är, så nu kan jag lägga upp ett litet träningsschema. :)

Bilderna är urklippta från filmen, därav kvaliten.

Likes

Comments

Igår hann vi med att skritta två rundor.
Först red vi barbacka på Nero och Coulthard. Mamma på Nero, jag på Coulthard.
Det har ju varit lite komplikationer med Nero efter kastreringen. Han fick 40graders feber, veterinären fick komma och öppna upp igen, och han har varit riktigt svullen. Men nu är han piggare än någonsin och svullnaden har gått ner. Så fort han fått nya skor på fötterna, så är han redo att sättas igång. Ser fram emot att se hur denna tävlingssäsongen kommer bli! :)
Andra rundan skrittade vi Thomson och Triton. Mamma hade även Bello med som handhäst när hon red Triton.

Idag så behöver alla göra något ordentligt arbete.
Blir nog att köra till mörrums ridhus och träna igenom ett par hästar. Är så roligt att rida i ridhuset nu när det är så stort.
Lite skillnad mellan 40m långt och 90m långt.
Första vändan kommer Thomson och Sammy få följa med. Och om vi hinner en vända till så får Triton och Candy hänga med.
Skulle även behövt köra Coulthard idag, så han inte glömmer bort sej.
Får väl se hur mycket vi hinner. :) Är nämligen div3 möte på klubben ikväll med som jag ska på.

Ha en bra dag. Solen skiner och det är bara 4,5 minus.
Saknar dock sommaren riktigt mycket....
 

Likes

Comments

dressyrträning med sammy för helene waaler. första riktiga dressyrträningen för i år. nu är det dags att komma igång igen. tävlingarna börjar ju snart. :)
vi övade mycket på att han skulle ta yttertyglen ordentligt och bli lite mer självbärig för att kunna gå vidare till ännu mer samlade rörelser i galopp.
värmde upp öppnor, slutor i trav och mycket tempoväxlingar dess emellan för att få igång bakbenen. även bakdelsvändningar, som vi övat på varje gång. dom blir bara bättre och bättre!
i slutet övade vi mycket i galopp på volt. vi strävade efter att få honom så pass självbärig med luftiga språng så han kan bryta av till skritt direkt bara genom att jag satt tillbaka med min sits. detta ska sedan gå vidare till inlärning av galoppombyten. mycket förberedande för att få till ett korrekt galoppombyte. :)
många tror ju bara det är till att slänga runt hästen så den tappar balansen och på så vis ofta bara byter fram. vilket inte är rätt någonstans... :)
sammy var trött men såg väldigt nöjd ut när vi kom hem. nyttig träning. ser fram emot nästa träning för helene på måndag. :)

på kvällen red jag och mamma en runda till. mamma red triton och jag candy.
mamma höll i candy precis när jag hoppade upp men resten av rundan red jag själv. gick jättebra. hon var väldigt tittig för alla skuggor. hehe
travade en del och hon har lite bättre egen framåtbjudning nu när hon känner sej lite mer hemma. :)

lägger upp lite bilder som jag tog igårkväll. "röken" är från min andedräkt. ^^

Likes

Comments

Visade sej att jag inte hade några lektioner i skolan idag så det blev en ledig dag.
Passade ju såklart på att utnyttja den ljusa tiden till hästarna.

Började med att rida ut Coulthard. Han fick en längre travrunda så han var lagom svett när han kom hem.
Han är så pigg och glad att få komma ut i snön. :)
Tog därefter och red ut med Thomson. Blev en härlig runda i både skritt och trav.
Gladare häst får man leta efter! :)

På kvällen red jag och mamma ut en runda. Mamma red Granat och jag red Candy.
Red henne för första gången igår vilken gick jättebra, likaså idag. Mamma har mej i ledtygel för säkerhetsskull
eftersom jag inte känner hästen riktigt ännu. Idag travade vi även lite, inga problem. Dock är hon väldigt tittig eftersom hon är på nya platser. Tror denna pållen kan bli riktigt fin! :)
Candy och Granat blev även hagkompisar idag. Funkar bra! :)

Måste bara säga att jag verkligen uppskattar mina hingstar, även om dom är väldigt busiga just nu pga vädret. :)
Idag stod Coulthard inne när jag skulle ut och rida Thomson. Stallgången är mitt emot Coulthards box. Dom står och sover, trots att dom bara står en meter ifrån varandra.
Dessutom har dom nu båda två accepterat att Candy ska vara här hos mej, och inte för deras skull. Nu går dom oberörda förbi hennes hage och gnäggar inte så fort hon rör sej som dom gjorde i början. :)

Thomson och Cotten


Thomson


Pyssel med Candy igår. 

Likes

Comments

I lördags anlände ett mycket trevligt sto, vid namn Edition's miss Candy Floss.
Efter att ha gått och varit mamma till Thomsons föl i ett halvår ska hon nu lämna mammalivet.
Jag ska ha henne för utbildning i några månader och därefter ska hon nog sättas ut för försäljning.
Candy är ett welsh cob sto född 2007.
Bild på Candy och Thomsons föl vid namn Humlegårdens Gwen.

Bilderna är lånade från Stuteri Humlegården, som äger både Thomson och Candy.
http://humlegarden.info/

 

Likes

Comments