Jag följer en sida vid namn Everyday Feminism på facebook och jag hittade en artikel om sk. "cultural appropriation". I denna artikel menade författaren att endast svarta afrikanska mänskor har rätt till att ha håret i dreadlocks eller i flätor eftersom det är "del av deras kultur". Jag är väldigt passionerad över mänskliga rättigheter och gör allt jag personligen kan för att hjälpa folk, men jag tyckte att denna artikel verkade väldigt underlig. För det första att den var publicerad på en websida om feminism och jämlikhet, och att så många höll med med författaren, för det andra att den hävdade att de vita mänskorna som har håret i dreadlocks eller i flätor är rasister.

Jag har haft mitt hår i dreadlocks förut, och jag kommer antagligen att ha det igen nån dag. Jag har mitt hår i flätor väldigt ofta. Jag har aldrig förut tänkt att det skulle kunna anses vara rasistiskt av mig att ha dessa frisyrer, och det gör jag inte nu heller. Jag tycker att artikeln var otroligt löjlig och extrem, och att den hade väldigt lite med verkligheten att göra. Det är absolut inte rasistisk av en vit person att ha flätor eller dreadlocks. Endast tanken att det skulle vara rasistiskt är absurd. Att ha en frisyr skadar ingen och diskriminerar inte mot någon. En frisyr gör ingen skada till någon. Det är endast en personlig preferens av en person i hur de vill se ut. Det har ingenting med rasism att göra.

Författaren fortsatte och menade att dreadlocks och flätor tillhör den afrikanska kulturen. Detta är naturligtvis inte sant. Ingen kultur äger ett fenomen sådär. Hela påängen med kultur är att den skall skapa samhörighet, och inte att den skall stänga ute folk. Trots att flätor och dreadlocks råka finnas i afrikansk kultur, så äger inte afrikansk kultur dessa frisyrer. T.ex i Norden så har dreadlocks och flätor också varit del av kulturen för många år sedan. Det betyder inte att det nordiska folket äger dreadlocks och flätor.

Vi lever i en värld där vi borde sträva till att alla mänskor skall ha mänskliga och jämliga rättigheter. Trots att svarta mänskor har blivit diskriminerade emot på hemska sätt, och ännu idag är diskriminerade emot i många länder, så betyder det inte att de får hitta på orsaker till att kalla vita mänskor rasister och begränsa vita och andra mänskors rättigheter till personliga preferenser. Då är det DE som tar bort mänskors rättigheter till att fritt utrycka sig själva i sitt utseende. Frisyrer har ingenting att göra med ras eller rasism. Frisyrer är individuella val som personen gör, som inte reflekterar deras politiska eller sociala status. Det är helt enkelt en personlig preferens som är neutral i de flesta fall. Så ja, vita mänskor kan ha dreadlocks och det gör dem inte till rasister. Att någon är rasist endast pga den frisyr de har är helt enkelt absurdt och inte del av verkligheten.

Jag utryckte min åsikt om detta i kommentarerna av artikeln, och jag blev bombarderad av svar. Jag blev kallad allt från hemsk till korkad till idiot till rasist, ja allt som de kunde hitta på. Jag försökte ha en konstruktiv diskussion med dessa mänskor, men när de fick reda på att jag är vit, så var konversationen förlorad. Jag blev t.om. kallad "white supremacist" för att jag stod upp för allas rätt till att ha vilken frisyr de vill. Jag var chockad. Naturligtvis inser jag att det finns otroligt mycket diskriminering mot svarta ännu, och att det är ett problem som måste fixas. Men att förbjuda andra mänskor att se ut hur de vill är inte sättet att lösa detta problem. Det skapar bara nya problem och tar bort flera mänskors rättigheter. Jag är definitivt inte en rasist, men ca 10 personer tyckte ändå att det var passande att kalla mig fula ord och jämföra mig till Ku Klux Klan endast pga min filosofi på frisyrer. Alla har naturligtvis rätt till sin egna åsikt, och skulle konversationen vi hade ha varit konstruktiv, artig och mogen, skulle jag inte ha haft något problem med att debatera med dessa personer, men när de valde att attackera mig på en personlig nivå och t.om. håna min livstil och spiritualitet, så insåg jag att det inte fanns något sätt att i den konversationen ha en vettig diskussion. 

Jag hoppas att detta fenomen inte är någonting som är vanligt, för det skulle vara fruktansvärt synd om uppmärksamheten skulle skifta från de riktiga ras-problemen till något så ytligt som hårstil. Det skulle innebära att de riktiga problemen aldrig skulle lösas och endast flera problem skulle uppstå. 


Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Jag kände en impuls att skriva om detta ämne efter en händelse som ägde rum ett par veckor sedan när jag, flickvännen och hennes två släktingar (8 och 7 år gamla) besökte Pride i min hemstad. Flickorna ville komma med för att se vad det gick ut på, så naturligtvis fick de följa med. En av tjejerna sade dock någonting i bilen på vägen till paraden som förvånade mig. Hon sade: "Lesbot ja homot ovat ällöjä" vilket översätts till svenska som "Lesbiska och homosexuella är äckliga". Den här tjejen är 8 år gammal. Ett barn kan inte ensam komma tilvi l en sådan slutsats när till och en nära släkting råkar vara homosexuell. Någon måste ha lärt henne att tycka så, för ett barn tycker inte att någonting så normalt som att två mänskor älskar varandra är äckligt om inte någon berättar åt dem att det är. Flickans yngre syster hade dock en helt annan åsikt; hon tyckte att homosexualitet är helt normalt. Så vad hände till 8 åringen som så bestämt anser att homosexualitet är äckligt? Vi misstänker att hon kanske hört i skolan någon säga så, eller att någon annan släkting eller hennes föräldrar sagt så och hon har snappat upp det.

Barn formas extremt mycket av sin omgivning. De kan snappa upp de minsta impulser från omvärlden och skapa en åsikt av vad som helst på detta sättet. Jag tycker det är fruktansvärt synd att denna tjej är endast 8 år gammal och anser redan att kärlek mellan två personer, som inte kan göra någonting åt sin sexuella och romantiska preferens, är på något sätt annorlunda och äckligare än kärleken mellan ett heterosexuellt par. Naturligtvis har alla rätt till sin egen åsikt, men högst troligen är detta inte tjejens egna åsikt, eftersom hon är så ung, och med tanke på att hela hennes liv har hon haft en lesbisk släkting i närheten som alltid har normaliserat homosexualitet för henne.

Vi måste vara väldigt försiktiga hur vi påverkar barn eftersom de är så extremt mottagliga mot allting. Vi måste lära dem att vara accepterande och förstående av andra mänskor, eftersom man aldrig vet hur deras åsikter tar konkret form t.ex i framtiden. Vi måste försöka uppfostra alla barn att förstå att trots att någon är annorlunda, så betyder de inte att denne är "fel" eller bristfällig på något sätt. Homosexualitet är normalt. Det förekommer i naturen både hos mänskor och andra djur. Det har existerat lika länge som djuren som bär på den egenskapen har existerat. Det är helt enkelt ingenting som är onormalt med att vara homosexuell, och det måste vi lära våra barn, så att de inte ens av misstag kan skada, såra eller undervärdera någon pga någonting som personen inte kan ändra.

Likes

Comments

​Jag har nu flyttat till Helsingfors och inlett mina studier i sjukvård på yrkeshögskola här i storstaden. Jag har träffat många nya, intressanta, mänskor och fått många nya erfarenheter. Jag har flyttat min adress, jag har en lägenhet som jag delar med 3 andra mänskor och 2 katter. Jag trivs väldigt bra hittills. Skolarbete finns det gott om, det är det som upptar det mesta av min koncentration. På veckosluten far jag hem till flickvännen och Elmo, som saknar mig i veckorna. 

Jag vet inte helt varför jag kände att jag ville skriva här på bloggen just idag, men jag tyckte att det var ett bra tillfälle. Jag fick min anatomi och fysiologi bok i posten idag. Endast boken väger ett och ett halvt kg. Blir intressant att börja studera den, vilket jag skall spendera resten av dagen till.

Jag antar att detta var en uppdatering. Förhoppningsvis minns jag att uppdatera er i fortsättningen lite oftare. Tack och hej :)

Likes

Comments

Jag har en lång dag på jobbet idag. Det kommer att vara nästan 30 grader varmt så kunderna kommer att strömma in. Just nu sitter jag hemma med min kaffekoff och förbereder mig för att köra till jobbet. Var just precis ute med Elmo. Det är otroligt vackert väder ute.

Ikväll skall vi ha en liten hemmafest. Några kompisar kommer över och vi skall dricka lite. Jag uppdaterar er säkert senare på hur det gick!


Likes

Comments

Igår for jag och Tuulia, samt hennes bror och pappa upp till östra Finland där största delen av Tuulias släktingar bor. Jag har en gång förut varit till Savonlinna för många, många år sedan när min familj hyrde en sommarstuga där i närheten.
Vi startade igår halv sju på morgonen och körde 5 timmar norrut till vår destination. Jag träffade Tuulias morföräldrar för första gången vilket var spännande och lite jobbigt på samma gång. Vi besökte några familjegravar och åt pizza i Savonlinna.
Jag anser detta vara min och Tuulias första lilla resa tillsammans.
Det som jag gillade nästan mest med resan var den långa vägen att köra. Vi sjöng, vi pratade om allt mellan himmel och jord, ci var irriterade ibland, trötta ibland, men det var ändå väkdigt givande att sitta nästan 12 timmar fast i en bil med min käraste under det föregående dygnet. Man kan väl kalla det "bonding time" och trots vi varit ihop snart ett halvt år, så tröttbar jag aldrig på att höra henne skratta, se hennes mungipor dras upp till ett leende, och hennes ögon spegla det hon känner inombords. Hon är den vackraste mänskan jag vet både på i sidan och utsidan och det känns som om jag lärde känna henne på ett ännu djupare plan igår, och för det är jag otrolig tacksam.

Likes

Comments

Fick inspiration plötsligt. Så här har ni en liten vattenfärg målning av en talgoxe!

Likes

Comments

Jag skrev inget inlägg igår för hela dagen var ganska fullspäckad med olika saker. på morgonen blev jag och Tuulia intervjuade för tidningen angående Pride och hur finländare ser på LGBTQ+ samhället. Det var verkligen kul och journalisten som intervjuade oss var super trevlig! ☺ Efter det var jag på jobb 5 timmar vilket kändes väldigt länge, trots att jag vanligtvis jobbar 9 timmar i streck. Sedan for jag och hälsade på min mormor som ganska nyligen hamnad på vårdhem. Det var tungt, men det var ändå trevligt att träffa henne. Det var gårdagen i ett nötskal. I brist på annan bild får ni ett par bilder på min lilla baby!

Likes

Comments

​Att jaga Pokemon är verkligen ett bra sätt att komma ut och få lite motion! Jag är jätte road över hur mycket mer jag är utomhus nu när jag spelar Pokemon än före spelet kom in i mitt liv. Jag får även mer fotografering gjord! :)

Likes

Comments

Jag har inte så mycket för mig idag. Nästan hela dagen spenderas på jobbet. Jag arbetar på en minigolfbana i min hemstad och jag har jobbat på samma ställe fyra somrar nu. Det finns dock mycket vackre saker att titta på här. Så jag knäppte några foton med min telefon. Här är de i svartvitt!

Likes

Comments