GRAVID vecka för vecka▪️38▪️

(från 37 hela veckor + 0 dagar till 37 hela veckor + 6 dagar)

Från och med nu betraktas fostret som fullgånget. Det betyder att det är färdigt att födas. I den här veckan väger fostret drygt 3 kilogram. Det är omkring 49 cm långt. De allra flesta ligger med huvudet nedåt.

När fostrets huvud har sjunkit ner i bäckenet brukar du som är gravid känna att det bli mer plats upptill i magen. Då känns det lättare att andas och äta igen. Allt fler känner förvärkar. En del gravida kan uppleva en ilande känsla när fostrets huvud stöter emot nerverna och musklerna i bäckenbotten.

Vissa ökar i vikt under hela graviditeten, andra stannar av mot slutet. Kontakta barnmorskan vid plötslig viktökning eller viktnedgång.

En del gravida får besvär med diarré i slutet av graviditeten.

Mina egna anteckningar :
Nu är du helt färdigbakad, lilla vän. Helt klar för världen utanför livmodern och redo för att ta världen med storm!

Den här graviditeten har ju gått fortare än vad vi hade räknat med.. Vi var ju nyss inne i Juli-månad och vi hade precis plussat på det där gravtestet. Alla dessa tankar som var med oss då. Herregud. Så sitter man här, idag, med magen i luften o väntan är snart över. 😭

Var hos BM förra veckan. SF måttet låg på 35cm i gravid vecka 36+2 och det ansåg hon var bra. Hjärtljuden låg under 140 denna gång, men de va för han låg o sov minsann. Lilla sjusovaren. Mitt BT: 120/77 och har legat där typ hela graviditeten - så ingen misstanke om havandeskapsförgiftning. Nu har jag även slutat äta tabletterna till natten, då jag tog den sista i söndags. Det var för att minska risken för förgiftning. Kanske var bra att man tog de ändå. Isak var med mig till BM då han var hemma o var sjuk. Vi pratade även om förlossningen, hur jag känner nu - 3-4v efter vi senast pratade om det. Jag tycker att jag känner mig någorlunda lugnare faktiskt. Nu ser jag inget annat alternativ än o föda vaginalt. Tänk för bara några veckor sen, hur jag kände då. Konstigt hur humöret o alla känslor kan gå som i en berg o dal bana. Men nu är det på riktigt INTE lång tid kvar. Max 5v om man skulle gå 2v över tiden, och då blir det kanske till o med en liten Mars - bebis. Eller kanske en Skottårabebis. Nej jag hoppas jag slipper gå över, har såna förvärkar o skulle inte klara SÅ lång tid. 🙏🏼

Lilla vän. 20 dagar kvar till Dagen D, men hoppas på tidigare.

HEJA OSS! Heja dig, Lillebror 💙

Gillar