Gravid vecka för för vecka ▪40▪

(från 39 hela veckor + 0 dagar till 39 hela veckor + 6 dagar)

Det är olika hur mycket ett foster väger och hur långt det är. Men i genomsnitt väger det ungefär 3,5 kilogram och är cirka 51 centimeter långt.

Moderkakan väger runt ett halvt kilogram. Den kommer att fortsätta att ge fostret näring ännu en tid. En del har redan fött barn vid den här tiden. För andra kan det dröja ännu längre innan förlossningen sätter igång. En graviditet varar oftast från 37 till 42 veckor.

Du kan inte själv påskynda en förlossning. Det finns huskurer som sägs påverka, men varken gå i trappor, ha sex eller annat har vetenskapliga belägg för att sätta igång förlossningen. Det är viktigt att vila och äta regelbundet i väntan på att förlossningen ska starta.

Alla förlossningar är olika långa men de följer ändå ungefär samma mönster. Barnmorskan delar in förlossningen i tre steg; öppningsskedet, utrivningsskedet och efterbördsskedet. Har barnet inte kommit än? Bli inte frustrerad. Barnet kommer ut när det är redo. Bara 5 procent av kvinnorna föder på det beräknade datumet. Se till att vila så mycket du bara kan. Det kommer att gå åt mycket kraft till förlossningen och du kanske måste vara vaken i upp till 24 timmar i sträck.

Min anteckningar kring Vecka 39 ▪
Den veckan bara sprang förbi. Fattar ingenting? De flesta som säger att tiden stannar när man Är inne i de veckor som bebis kan födas , v 38-42. Men icke sa Nicke.

Har haft mer förvärkar under veckan. Vissa har gjort så ont att jag fått ta till värme eller Alvedon.

Huvudvärken som jag har, ska vi inte ens prata om! Var till FL i lördags för just huvudvärken där de samtidigt visade på +3 i urinet, så nu väntar man på svar från provet de skickar idag . Lite nojjig men försöker se de lite positivt.. de har provet SÅ om de visar något, så får vi göra något åt saken då! Jag kan inte gå här hemma hela dagarna och Må dåligt för något jag inte Vet. Jag har redan ont så de räcker, kan jag tycka!

Jag känner av Hans små rörelser, dock inte som sparkarna man är van vid - utan de känns mer som små svep. Hans kropp är så pass stor nu också, plus att det är så jäkla trångt där inne i magen. Jag hoppas han känner att det Är trångt o att han vill kunna sträcka på sina små ben, för vi har varit redo länge nu!!!! Nu vill vi träffa dig, lilla lillebror 💙

Viktökning hittills: +11.5kg.
Och det känns som att man lagt på sig de mesta, under de senaste veckorna. Man är stor och otymplig, magen är i vägen för allt numera!

Gillar

Kommentarer