5 tips för nya veganer

Vegansk mat
Du har beslutat att du inte längre vill bidra till utnyttjande av djur och du har börjat äta veganskt. Grattis till världens bästa beslut! Du kommer må mycket bättre både fysiskt och psykiskt, kan jag lova! Men det kan vara svårt i början så här kommer mina fem bästa tips till dig som är nybliven vegan eller funderar på att bli.


  1. Läs på. Att vara påläst om både djurhållning och grundläggande näringslära kommer ta dig långt. Uttrycket "kunskap är makt" stämmer till 100%. Lär dig om vilka näringsämnen du behöver få i dig och i vilka livsmedel dessa finns. Ta reda på om och vilka vitaminer som är viktiga, vilka tillskott behöver du ta? Läs på om de olika djurindustrierna som mjölkindustrin, köttindustrin och äggindustrin. Ju mer kunskap du har desto bättre kan du tackla de argument du kommer stöta på.


  2. Börja enkelt. Du kanske inte är supertaggad på att slänga ihop en egengjord bönburgare med hembakat surdegsbröd och picklad rödlök som din första veganska måltid. Har du svårt att veta vad du ska äta, börja med att köpa hem frysta köttsubstitutsprodukter så som sojafärs, veganska hamburgare, sojagrytbitar med mera. Frysdisken är full med bra produkter!


  3. Hitta inspiration. Pinterest is your best friend. Använd sociala medier för att hitta inspiration på goda veganska rätter, få tips om hur du kan veganisera dina favoritmåltider, hitta veganska produkter och så vidare. Börja följa veganska matkonton på Instagram och gör din egna anslagstavla med goda recept på Pinterest.


  4. Planera. Sätt dig ner en dag i veckan och planera de kommande dagarnas frukost, lunch och middag. På så sätt undviker du att falla tillbaka till gamla vanor och du behöver inte stå där i köket kl. 17 och fundera på vad du ska laga till middag. Att planera dina måltider kommer dessutom hjälpa dig att spara pengar eftersom risken för spontanköp minskar.


  5. Omge dig med likasinnade. Det är lätt att man i början känner sig ensammast i hela världen. Människor i din omgivning ifrågasätter ditt val av livsstil och har ingen förståelse. Kanske kommer de till insikt i sinom tid. Men tills dess kan du gå med i olika djurrättsliga organisationer för att träffa likasinnade. Var aktiv i vegangrupper på Facebook och annan social media. Fråga, diskutera och interagera med människor som tycker som du. Du kommer garanterat känna dig mindre ensam, jag lovar.


#veganskt #vegansktrecept #nouw30daychallenege

Gillar

Kommentarer