Header

Hej! Det var kanske ett tag sedan, men haft ganska jobbigt och jag har en avundsjukan. På att alla andra kompisar har så "perfekt" liv. De vänner som de är tighta med och gör massa roliga tider så man aldrig vill glömma... Jag kan berätta hur allt detta började. För 6½ månader sedan blev jag ihop med min pojkvän, sen dess har han och jag alltid varit tillsammans med min pojkväns närmaste två bästa vänner (de har varit tighta i flera år och gjort så dubbelt mera än jag). Och jag har svårt att hänga med dom. 4 saker som orsaker att jag har jobbigt att hänga med dom:

1. Är hörselskadade, jaa den största problemet jag har, jag gråter och mår dåligt då jag kämpar så otroligt hårt för att överleva livet.

2. Fel språk (De pratar Engelska hela tiden, för de ha lättare att prata det. Och jag kan lite Engelska, men det är inte lätta hänga med) Visst kan jag lära mig Engelska med dom och försöka bara hänga med, but isn't noy easy for me... såklart tänker de på mig att jag inte kan Engelska så försöker de prata på svenska med mig.

3. Jag är utanför för ingen vill prata med mig, Jag har försökt säga något men de hinner prata allt före mig, och jag är rädd att säga något så jag skulle vara en tråkig människa.

4. De är så annorlunda än hur jag umgås med mina egna vänner. Vi sitter och pratar om våra gamla tider, använder vårt egna språk och vi stöttar varandra. När jag är med min pojkvän och hans bästa vänner så är de helt omöjligt att umgås med dom.

5. Känner mig inte omtryckt, känner inte att alla vill vara med mig. Jag tänker fel oftast att ingen vill verkligen umgås med mig, de flesta säger hej, så talar de med andra personer. Känner mig oftast oskynlig.

Sjukt många människor har försökt hjälpa mig super mycket att få mig att må bättre, vara positivare och kunna hänga med, som t.ex. min mamma, en av min pojkväns bästa vän, min pojkvän, syskon och många andra har försökt kämpa hårt och stötta mig.

Och när jag säger att jag är avundsjuk är då jag ser en gäng som skrattar, pratar och försöker planera så mycket så. Man känner sig avundsjuk och ledsen när det känns att jag är inte den del av familjen, som min pojkväns bästa vänner. De är som en familj tillsammans och de vill göra så mycket tillsammans. Varje gång när min pojkvän säger att vi ska fara och träffa dom så slår mina tankar helt fel sätt. Som "jahas, då var det dags att må dåligt, höra dåligt, missa allt, se dem skratta och jag sitter bredvid med munnen som en pinne" Såklart har jag ju bara kämpat så hårt att inte visa att jag mår dåligt, gråter osv. Ibland orkar jag inte så får jag väl visa att jag mår dåligt, vill gråta osv...

Jag har en hörselskadade gäng som jag brukar umgås bara på när vi är bjudna på hörselträffar, då brukar jag må som bäst. Och en annan ”bäste vän” som jag brukar prata med, men det känns som den gängen och min ”bäste vän” som jag har förlorat kontakten. Eftersom gänget får mig att må dåligt, när de har så bra liv och de gör så mycket jämfört jag sitter i ett hörn och är med min pojkvän och hans bästa vänner. Det känns som jag är i ett fängelse, har inga vänner. Har förlorat alla mina närmaste vänner, självförtroende, självkänslan, positiva jag. Jag har kämpat så otroligt att visa den falska jag. Liksom är helt ledsen inombords och visar att jag mår så bra. Ibland är jag så trött så jag sticker ifrån och gråter.

Min pojkvän och många andra säger att jag har fel inställning i hjärnan. Jag reagerar fort när jag blir ledsen, arg, sur, trött och negativ när man ser att alla har så bra. Det känns som att jag har ingen "perfekt" liv.

Oftast när jag är bara med min pojkvän som helt ensamma så är jag suuper lycklig och njuter av livet fullt! Då skrattar och vill vara nära honom hela tiden. Sen då man är med min pojkväns bästa vänner så försvinner de all lycka och glädje.

Jag hoppas att ni förstår mig och jag måste bara säga att det är super jobbigt att säga det muntligt. Har lättare att skriva ner det och visa det för er.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Gomorgon eller godag måst man säga då klockan är snart 12 här. Jag sov till 11 idag vilket de var skönt, men inte så skönt att vakna när det är kallt i rummet. Idag har jag inte så många planer än att vänta på min älskling ska komma hem från jobbet, fara till Kokkola och äta middag med mamma, sedan bär det tillbaka hem till Vasa. Imorgon kommer det bli världens bästa dag, skola till 14, sedan får jag äntligen rida, ska provrida på 2 olika hästar som jag ska få hyra 3 ggr i veckan. Hoppas jag hittar en ny bästa vän som jag ska få spendera på kvällar efter jag har pluggat.

Jag har inte fått rida på evighet, i somras red jag typ 4 gånger. Då det inte fanns så många hästar där att få rida på. För två somrar sedan fick jag hyra en häst 3ggr i veckan på hela sommaren. Och då var det bästa sommaren på hela mitt liv. Jag fick rida mycket, lära mig mycket att hantera ridningen. Jag hoppas att jag får tävla i framtiden.

Högra bilden är för ett år sedan då jag var på dressyrtävling, alltså jag hyrde honom inte utan jag var så sugen på att få tävla och jag fick då långa honom till tävlingen. Och vänstra bilden är för två år sedan då jag hyrde svarta underbara häst. Men i år får jag kanske hyra en svart häst eller en svårhanterad fux. Får se vilken häst jag tycker bäst om och vilken jag vill uppnå framtiden med.

​Ha en trevlig dag och njut så länge tills arbetet/skolan börjar igen imorgon :D

Likes

Comments

Sen då jag blev ihop med min pojkvän då förändrades livet sjukt mycket. Man spenderas så mycket i bilen i hög hastighet, drift när de är halt, utenätter, vilda dagar. Och ikväll blev jag ett steg framåt i pojklivet, massa drift i snön och roligheter. Det ser jag ju framemot! Att få göra så mycket mer under vintern och få njuta av livet.

Mitt liv såg så mycket annorlunda än nu. Förr så brukade jag mest bara slöa på helgar och kolla på massa film/serier, prata med kompisar osv. Och nu gör jag dubbelt mer än förr. Jag är med min pojkvän, vi är ute varje kväll på helgar, i Vasa brukar jag då bara plugga och spela Xbox. På helgar är de eld i baken och vi gör mycket på kvällarna. Och jag är så tacksam för det, då mår jag bäst.

Likes

Comments

Hej kära vinterland! Igår kväll då jag for och sova så fanns det vara några mm snön på marken, svart utsikt. Idag då jag vaknade blev det vitt överallt! Vit mark, vita träd och 0 grader! Jag blev glad medan min älskling blev lycklig så får han göra drift med vår godling Toyota ;)

Idag har jag inte gjort så mycket än att skriva in CV och söka till jobb. Kollat på serier och varit i bastu. Just nu är vi på väg till Kokkola för att hälsa på mamma och sedan ska vi åka till Nedervetil för att lyssna på musik.

Jag hoppas att ni alla kör försiktigt då det är snö på marken, bakhjulen skuttar av glädjen :) Själv ligger min körkort hos polisen och hoppas få komma till bakfickan nästa vecka. Själv har jag ingen aning om jag vågar att köra när det är snön på marken. Men någon måste jag komma över rädslan...

Ha en finfin helg och hoppas ni njuter av vinterlandet!

Likes

Comments

Tjena kära folk! Just nu sitter jag i bilen på väg hemhem till Norra Österbotten, bloggar från mobilen just nu.

Försov mig idag, och blev sen till första lektionen. Men vi hade ändå ett uppgift och det var att skriva uppsats. Och jag skrev om "Min första kyss" och det blev 5 sidor lång om 97 åring gubbe som fick sin första kyssen. Sedan hade jag Kännedomen, och det var då besökare från Estland och Spanien som kom och berättade om deras kultur.

Sedan då man kom hem så lagade jag mat åt mig själv, sedan spelade älskling och jag på Xbox tills diskmaskinen skulle diska klart. Så här sitter jag och lyssnar på musik, älskling kör som race och vill hemhem så fort som möjligt i mörkret där älgar bara springer omkring.

Vi har inga planer över helgen, bara åka till Shell och ha tråkigt. Och på helgen har jag ett uppdrag. Att försöka vara normal och hänga med så mycket med älsklings bästa vänner, jag vet att det inte blir så lätt. But I don't give up!

Tack och hej, ha en trevlig helg!

Likes

Comments

Hejsan och förlåt! Jag skriver inte så mycket just nu för att jag har fullt upp och ingen ork att skriva. Varje dag som nu jag kommer hem från skola så gör man något här sedan resten av kvällen vill jag bara ligga och mysa med min pojkvän, spela Xbox och sova. Men just nu kan jag skriva för jag har en miljon tankar, ingen ork att spela Xbox, älskling jobbar med husbyggnads design och jag har fri time

Ni som har säkert märkt att jag har flyttat till Vasa i September och bytt skolan från Optima till Vasa Yrkesinsititut på Merkonom linjen.

Varför? Joo, jag har två orsak varför!

För det första så trivdes jag inte alls på Finsnickare i Optima. För där är så mycket ljud så jag klarade inte sitta där i slöjd salen i flera timmar i rad. Maskiner och rör gör mig så okoncentrerad, man vill bara hem och få en tyst utrymmen. Och här i merkonom är det så tyst, massa teori vilket jag älskar att lära, skriva och plugga. I Optima fanns det inte så mycket teori som man får skriva och jobba mycket. Många tror att jag inte klarar och det låter svårt! DET är svårt, men jag älskar sånt! Att jobba och jobba. Jag som missade period 1 i skolan så jag fick extra period på samtidigt. Just nu har jag period 2 men samtidigt har jag period 1. Har super massa inlämningar och extra övningar och extra prov än period 2 har nu. Men jag njuter av de stunden att få jobba och skriva. LOVE IT! Jag bara trivs STORT i skolan just nu och jag är sååå tacksam att jag hamnade här och nu.

För det andra, min pojkvän flyttade hit i Augusti för studie. Och han frågade åt mig om han vill flytta ihop med mig. Jag sa ja direkt, men frågan var vart jag ska börja i skolan då. Så talade jag med min gamla studiehandledare från Optima och fick direkt svar och jag började direkt ringa till Vasa och fråga om det fanns möjlighet att börja skola mitt i September. Så åkte jag dit på besök först sedan på samma dag fick jag plats att jag kunde vara med. Sagt och gjort, jag började i skolan 3 dagar efter jag fick beskedet. Så flyttade jag hit till Vasa och bor just nu med min pojkvän i en liten tvåa mitt i Centrum! Vilket jag stortrivs här, men mycket att göras här hemma. Inget jag klagar, okej... jag klagar visst när det är inte städat och jag gör precis allt själv. Städar, fyller på diskmaskin, starta tvättmaskin osv... Mycket har förändrat på vårt förhållande, det går lite berg och dal när vi tjatar och små bråkar just nu, fast det går ju till ett förhållande när man små bråkar och klagar på varandra.

Just nu funderar jag om jag ska verkligen satsa på bloggen eller jag ska skriva när jag har lust och vill skriva av mig. Jag har blandade känslor och försöker förändra livet just nu. Det är lite tungt nu. Emellanåt är jag sur, emellanåt är jag amper, emellanåt är jag glad och lycklig. När jag är sur och amper så smådissar jag andra och vill bara vara ensam. Det går som berg och dal för mig nu. Mörkret är här, depressionen smyger på mig. Har gråtit inombords, varit super trött, svårt att stiga upp ur sängen, vill bara gömma i en grotta och vill bara vara ensam. Har pratat med min älskling typ hundra gånger samma sak, och det finns ingen svar för att förändra det. Det var dåtid, men jag tänker så himla mycket på det och jag vet att det kommer att ske i framtiden igen. Att hamna utanför, hörselproblem, ångest, panik och stressattack. Men jag kämpar vidare och försöker överleva, fast det är otroligt tungt och jobbigt!

Tack för ni orkade läsa och vi syns om några dagar, veckor eller månader :D​

Likes

Comments

Hello, det var länge sedan senast jag skrev bloggen. Men jag har ett lång inlägg som jag skulle vilja berätta för er alla. Jag tänkte skriva och berätta vad som gör mig lycklig, tacksam och de som gör mig olycklig och ledsen som både gamla och nya vänner kan veta vad som kan göra mig ledsen och glad.

Börjar på de negativa tankar

Hörsel - visst accepterar jag att jag är hörselskadad och hör dåligt! Men det gör mig rätt ledsen när man inte riktigt kan hänga, förstå, skratta och ha kul med. Jag har fått 3 nya vänner på sommar. De glömmer ibland att jag är hörselskadad. Men när jag säger "Va?" så minns de genast att jag är hörselskada så upprepar de åt mig, ibland tycker de att "Näh orkar nu inte säga en gång till för hon kommer aldrig förstå/höra det" Men jag kämpar vidare och acceptera det.

Positiva tankar

Pojkvän, familj och vänner - är super tacksam för att jag har en sån underbar pojkvän. I början av sommarlovet trodde jag att sommaren skulle bli helt skit tråkigt. Men icke sa nicke! Sommaren blev räddad och bästa sommarlov i hela mitt liv. Sena kvällar, människor, vänner, två fina familjer, grillkvällar och såklart min finaste pojkvän! Jag kan gissa att hela sommaren har jag knappt varit hemma... Min finaste pojkvän kan göra mig från ledsen till glad tjej på en sekund! TACKSAM!!!

Negativa tankar

Deprimerad - fast jag ha mått så otroligt bra i sommar! Men också har jag mått dåligt, varit deprimerad, ledsen och helt slut. Jag har överlevt och förändrat livet typ 100 gånger så jag skulle kunna tänka positivt och må så bra. När jag är deprimerad så sitter jag helst inte hemma och gråter, utan jag åker iväg och hittar på något med pojkvän och 2 andra vänner. Ibland går jag ifrån dem en liten stund för att ta andetag och glömma bort de negativa. Så går jag tillbaka för att hänga med så jag inte behöver vara ensam.

Positiva tankar

Skolan och fritid - Jag går nu i en ny skola i Jakobstad. I finsnickare linjen. Jag trivs bra, men jag längtar efter att få bygga något större än att sitta och slipa klart någon smått.. Men tiden gå framåt så gör vi något större och större. Men annars så trivs jag bra och har vänner som jag kan umgås med på lektioner. Och det känns skönt att komma tillbaka till det riktiga skolan, så får man plugga, göra läxor och lära mig något nytt i de grundämnen. På fritiden är jag ibland i stallet, ibland i gymmet ibland är jag med vänner. Sällan jag har vänner på fritiden, men jag är i alla fall glad att jag ha någon att vara med på vardags kvällar! TACKSAM!

Sista negativa tanke

Suomi and English - Varje dag hör jag folk som pratar på finska och på engelska. Visst kan man lära lite på de språk, men de är så främmande språk enligt i min höra! Jag har så svårt att höra de språk, jag måste lyssna typ 100 gånger så jag förstår vad han/hon pratar om. Hela sommaren har jag fått överleva med de vänner som pratar på finska och på engelska. Men ett positivt sak att jag lär mig och det tar tid. Men negativt är att det är inte alltid lätt för mig. Jag blir ibland ledsen och trött på att lyssna på samma språk hela kvällen som jag inte kan så jag vet jag inte om jag ska skratta med eller gråta... Så jobbigt!

Nåja, tror att jag har skrivit för det mesta nu! Nu blir det mot gymmet och träna lite av de tankar som jag har och svettas bort dem :D

Tack för ni orkade läsa genom de dåliga och goda tankar! Tack och svejs!

Likes

Comments

Det har varit lite tyst här, men nu har jag ganska ett lång inlägg som jag vill skriva. Och det handlar om Dyslexi.

Om ni inte vet vad dyslexi betyder, så betyder det:

  • skrivsvårigheter och stavfel
  • när man läser långsamt
  • studier i främmande språk
  • koncentrationssvårigheter
  • räkning
  • svårigheter att uppfatta tal

Dessa sex punkter har jag.

  • tidsanvändning
  • problem med närminnet
  • problem med motoriken.

Och dessa tre punkter har jag inte

Jag letade efter ett intyg som jag skulle ha med till bilskolan om jag ska ha utan tid när jag ska göra teoriprovet.
Där stod det att jag har läs- och skrivsvårigheter är p.g.a hörselskadad. Och det är inte sant. Jag har en vän som är också hörselskadad men har inte läs- och skrivsvårigheter. Det finns också folk i Finland som har läs- och skrivsvårigheter och hen är inte hörselskadad.

Jag har ganska många svårigheter. Jag läser rätt långsamt så det tar flera månader att läsa en bok. Har oftast koncentrationssvårigheter i skolan och på vardagen. När jag lyssnar på musik så har jag ibland lättare att koncentrera, men inte alltid. Matte har jag haft svårt, speciellt multiplikation kan jag inte alls utantill ännu! Så jag använder miniräknare alltid när jag ska ha matematik i skolan. Jag har ALLTID skrivit fel, jag vet inte alls om jag skriver i rätt ordning eller helt råddigt text. Ibland brukar jag bli irriterande om någon försöker rätta upp, men det kan vara bra att rätta upp så jag vet sen nästa gång då jag ska skriva en text eller något sånt. Och så har jag problem med förståelsen av enskilda ord. Det är ännu typ en massa ord som jag inte förstår ännu, så frågar ibland vad det betyder ibland inte.

Att läsa främmande språk, t.ex. finska. Det är sjukt svårt för mig. Och det känns som att jag kommer aldrig kunna finska fast jag har kämpat så hårt med finskan. Om nån försöker tala finska med mig så ger jag genast upp för jag fattade precis inget och jag blir ganska trött på att kämpa vidare.

Så nu kanske ni börjar förstå varför jag skriver ibland fel och oordning. Men jag kämpar vidare som vanligt och jag har överlevt 17 år och jag lever som gott ännu!

Tack för ni läste <3

  • 521 Readers

Likes

Comments

Nu har livets vitsord legat på topp ganska länge! Jag har mått mycket bättre, jag har vänner som jag får vara med, jag trivs super bra här i skolan. Kanske vissa kvällar kan jag vara ganska deppad. Men annars känner jag mig fri och mår såå bra!

Jag är kär, lycklig, fri, inte ensam och super glad. Men ibland på kvällarna kan jag börja tänka på framtiden. Hur det blir sen när jag flyttar tillbaka till Kokkola. Om jag blir utanför, ensam, ledsen igen?! Men jag fick se en ljus framtid. Jag har då fått körkort så jag kan få köra och träffa mina vänner som bor i Jakobstad då. Mina goda vänner har planerat börja i Jakobstad högskola. Så jag har möjlighet att få vara med vänner i Jakobstad och i Kokkola. Och så får jag ju en ny bästa vän på sommar om det kommer en hane till världen. Jag och kära mor har planerat skaffa en hund. En super gullig vit Dvärg Schnauzer. Det har hänt massa roliga saker här i Vasa, fast jag har varit sjuk rätt mycket. MEN jag har fått spendera med goda vänner och känner mig trygg.

ÄNTLIGEN har det blivit ljust på sena kvällarna och tidig morgnar. Det ger mig en positiv dag. TACKSAM!!!
Det är inte bara vänner härifrån som har fått mig att må bra. Det är också en kille som jag är förtjust och gillar väldigt mycket som har fått mig att skratta tills jag får kramper i magen, skämtar massa olika skämt. Honom har jag känt sen från början av Januari. Och jag hoppas att han kommer att finnas hos mig för alltid. Tacksam för skype så man får prata med honom i flera timmar, så brukar vi också lämna skype på nätterna så vi kan se varandra sova, och så behöver man inte känna sig ensam.

Det är mycket positivt som har hänt här, och jag är super tacksam för det! <3

En bild som jag tog på påsken.
// Linda <3

Likes

Comments

Jag är super känslig människa. Jag kan inte hantera min känsla utan jag blir genast ledsen och deprimerad!
Jag har 4 kompisar som jag pratar med dagligen i gruppen på Whatsapp. Det är både bra och dåligt för mig.

Börjar med det goda, det är att de finns också hos mig, jag har någon att prata och skratta tillsammans med. De hjälper och stöder varandra och massa mer. Det är som är bra.

Men det dåliga. Varje gång jag frågar något t.ex. vad heter du på tumblr? Eller någon annan fråga. Och ena svarar: Du behöver inte veta det. Det gör mig ledsen. När jag berättar något roligt, men de bryter till något annat ämne utan att svara tillbaka det som jag berättade något roligt. Det får mig att tänka att jag är en skit tråkig människa, att ingen vill verkligen prata med mig. Det händer ganska ofta det i gruppen. Jag blir genast super deprimerad när de tjejer inte vill svara åt mina meddelande, så vill jag bara lämna gruppen för gott. Men jag vill inte förlora kontakten med de bästa vänner som jag har känt i flera år. Så jag lämnar (ganska ofta) ur gruppen ett tag och sedan kommer jag tillbaka då. Så jag har ganska svårt att hantera känslan när någon inte är intresserad att prata med mig. När de försöker hjälper mig för mycket så blir jag väldigt lätt irriterande och arg.

Så jag hoppas någon där ute verkligen förstår mig hur känslig jag kan vara! Jag är super känslig, jag blir väldigt fort ledsen och deprimerad när någon dissar mig eller inte vill svara på mina frågor. Fast man måste inte svara på en sekund.. men jag gillar inte när någon inte svarar efter 10 minuter efter man har sett mina meddelande eller svarar helt annat än vad jag frågade.

// Linda​

Likes

Comments