[tips] på bästa lördagsrätten

mat & recept

Ibland tryter fantasin och ofta behöver man inspiration. Det fick vi och nu ska även ni får det. En grund från tv4:as Halv åtta hos mig och sen gjorde vi vårt eget av det. Det blev så gott, lördagens succé och nu tänkte jag dela med mig av detta här:

DU BEHÖVER till 4 portioner:

Fläsksida

ca 1 kg rimmad fläsksida
3 klyftor vitlök
1 kruka färsk timjan
ca 2 dl torr cider
salt

Syrat äpple

1 äpple
0,3 dl ättiksprit 12 %
0,5 dl strösocker
0,75 dl vatten, kallt

0,5 tsk salt

Risotto

2 grönsaksbuljongtärningar
7 dl vatten
1 gul lök
2 klyftor vitlök
200 g svamp
3 dl arborioris
4 dl torrt vitt vin
50 g smör
1 dl parmesanost

Rödlök och spenat

1 rödlök
Spenatblad
Solroskärnor

GÖR SÅ HÄR:

Fläsksida
Hitta en form som passar fläsket så det ligger lite trångt och gott. Skär 1 cm breda skåror i svålen. Lägg sedan ner köttet med svålsidan neråt. Skiva vitlöken och lägg den runt köttet tillsammans med timjankvistar. Häll sedan på cider

så det täcker fläsket till hälften. Lägg över folie och ställ in formen i cirka 3 timmar på 130 grader, gärna varmluft.
Efter 3 timmar - vänd köttet så svålen kommer uppåt, gnid in den med salt. Sätt sedan in formen igen, utan folie
på 200 grader i ungefär 30 minuter. Viktigt är att svålen ska bli knaprig.

Syrat äpple
Rör ihop ingredienserna i en bunke, se till att sockret är löst. Skiva äpplet i önskad form, gärna tunt.
Lägg äpplet i lagen och förslut. Låt stå minst en timme.

Risotto
Använd tjockbottnad kastrull och en bra träslev. Rör hela tiden! Värm buljongtärningar och vatten till en fond i en gryta bredvid. Fräs löken, svampen och riset på ganska hög värme. Späd med buljong, cirka 1 dl i taget. Låt det inte koka torrt. Rör hela tiden, gärna med en träslev. När riset absorberat vätskan häll på nytt. Häll i vin och fond om vartannat.
Riset kommer allt eftersom minska i absorptionsförmåga. Man vill inte hälla i för mycket vätska mot slutet utan lagom mängd så konsistensen blir krämig men inte för lös. Avsluta med parmesan.

Rödlök
Dela små rödlökar i båtar och koka dessa försiktigt till de blir mjuka. Stek spenatblad med solroskärnor.

Lägg upp, risotto i botten med skivat fläsk över. Garnera med rödlökbåtarna,
den stekta spenaten, svamp, äppelskivor och hyvlad parmesan över. En sträng balsamico gör även sitt.

xoxo, linda

Följ mig på Nouw - Instagram - Facebook

Gillar

Kommentarer

Annajakobsson
Annajakobsson,
Oj, vad gott det ser ut att vara!nouw.com/annajakobsson
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229