[godaste] efterrätten jag nånsin ätit

​Nu ska ni få tipset med stort T. Tjohoo.
Detta kan vara nån av de godaste desserterna jag ätit. Jag gjorde denna igår, ni måste prova. Helt magiskt fantastisk.

MJÖLKCHOKLADCHEESECAKE MED SALTKOLASÅS

Oreobotten
1 paket oreokex (155 gram)
50 gram smör

1. Smält smöret och låt det svalna något.
2. Mixa kexen till fina smulor
3. Blanda smör och kex till en deg och tryck ut den på botten av en form med löstagbar botten,
tryck upp lite på kanterna också om du vill.
4. Ställ in formen i frysen medan du gör chokladfyllningen.


Saltkolasås
Ca 3-4 dl kolasås

200 gram strösocker
120 gram grädde, rumstempererad
90 gram smör, rumstempererat
Knappt en tsk salt

1. Häll sockret i en tjockbottnad kastrull. Ta en som är ganska stor, då är det mindre risk att det kokar över eller att du bränner dig. Sätt på medel till hög värme på spisen.

2. Rör försiktigt då och då med en värmetålig slev eller slickepott tills allt socker har smält till en gyllenbrun vätska. Akta så att den inte bränna. Detta tar sin lilla tid, hav tålamod!

3. När allt socker är smält, tag grytan från värmen och lägg i lite smör i taget under kraftig omrörning. Det kommer att bubbla upp här. Fortsätt tills allt smör är i och smält.

4. Tillsätt grädden i en tunn stråle under konstant omrörning.

5. Tillsätt saltet.

6. Sätt tillbaka grytan på värmen och låt småputtra i 4-5 minuter till. Har du en termometer ska den vara ca 107 grader.

7. Ta grytan från värmen, låt såsen svalna något och häll sedan på värmetålig burk.

Hälls över kexbotten när kexbotten stått i frysen i minst 30 minuter,
detta är enklast när såsen är lite varm. Låt den sedan stå i frysen tills den stelnat.


Mjölkchokladcheesecake

1 gelatinblad
150 gram cream cheese
100 gram socker
1 dl vispgrädde (för att värma)
150 gram mjölkchoklad
1,5 dl grädde (att vispa)

1. Lägg gelatinet i blöt i kallt vatten i minst 15 minuter.
2. Smält chokladen över vattenbad och låt den svalna något.
3. Värm 1 dl grädde i en liten kastrull och smält gelatinet där i. Låt svalna något.
4. Vispa cream cheese och socker i 4-5 minuter, tills alla sockerkristaller är borta.
5. Vänd ner chokladen i cream cheesen, vänd sedan ner grädden med gelatinet.
6. Vispa 1,5 dl grädde och vänd ner i smeten.
7. Ta fram kexbotten med kolasåsen från frysen. Häll över chokladcheesecaken över kolasåsen.
8. Ringla över smält choklad om du vill.
9. Ställ cheesecaken i frysen och ta sen fram den och låt den tina i kyl i 4-5 timmar.

(Såsen håller sig upp till 2 veckor i kyl. Värm upp den någon halvminut i micron om du vill ha den flytande igen.)

xoxo, linda

Följ mig på Nouw - Instagram - Facebook

Gillar

Kommentarer

Matildaberlin
Matildaberlin,
Mne HERRE vad gott!! dröm ju! <3
nouw.com/matildaberlin
lindasofieolsson
lindasofieolsson,
du måste göra den, var helt fantastisk <3
nouw.com/lindasofieolsson
JeyJey
JeyJey,
Gu så gott 😃
nouw.com/jeyjey
lindasofieolsson
lindasofieolsson,
Jonna,
lindasofieolsson
lindasofieolsson,
helt fantastisk <3
nouw.com/lindasofieolsson