Lidit i tystnad

Ja nu ska jag prata om något väldigt vanligt och som drabbar väldigt många kvinnor efter graviditet.Inkontinens!!!
Ja det är ju inget man pratar så mycket om, eller ens vill nämna att man lider av för det är ju väldigt pinsamt och privat men jag tänker ändå göra det eftersom jag tycker det är väldigt viktigt ämne att ta upp.Jag är en utav dom som har lidit i tystnad i över 4 år av just detta ; ansträngningsinkontinens.Jag tänkte beskriva lite av det jag inte kan göra på grund av detta.
  • Blir min blåsa riktigt full och jag håller mig för länge så kan jag inte gå fort eller med för stora steg.
  • Jag kan inte hoppa hopprep/ studsmatta.
  • jag kan inte springa eller jogga. 
  • Jag kan inte hosta utan att korsa benen och knipa 
  • Jag kan inte nysa utan att behöva korsa benen
  • Jag kan inte skratta för mycket
  • Jag kan inte busa med mina barn och bli för aktiv i leken.
  • Jag kan inte träna på gym och gå några pass.
  • Jag kan inte gå på gym och använda vissa styrkemaskiner.
Ja detta är en nog saker som många gör i vardagen utan att ens tänka på men jag måste tänka på detta varje dag  och skulle jag behöva göra något utan detta så kissar jag oftast ner mig när det händer.

Jag har följt barnmorskans protokoll på knipövningar som man ska göra men detta har då alltså inte räckt för att hjälpa mig. Efter jag förra året sprang The color run och hade kissat ner mig totalt efter att ha joggat och gått i en halvmil så tänkte jag att detta kan inte vara så jag ska behöva leva resten av mitt liv att inte kunna träna och röra på mig som jag vill utan att behöva kissa ner mig.
jag skrev då en egenremiss till gynekologavdelningen på Lundby närsjukhus och efter två veckor blev jag kallad och fick tid för en utredning.

Jag fick berättat för mig av en barnmorska att jag tydligen var gjord för att föda barn då båda mina förlossningar har varit väldigt snabba, Alicia tog lite mindre än 10 timmar Och Oliver tog mindre än 2 timmar.(Detta är från första värken tills dom var ute). Detta har då varit både på gott och ont, jag är glad att jag inte legat med värkar i 24 timmar  eller mer men eftersom det gått så fort så har inte min kropp hunnit anpassa sig till förändringen. Detta har gjort att jag fått bristningar i ligamenten som håller " tråden" som håller uppe urinröret vilket gör att varje gång min kropp får en stöt så finns det inget som dämpar för urinröret och då läcker jag.

Efter bara ett 5 minuters samtal så var det konstaterat vilken typ av inkontinens jag led av och fick då också veta att det går att åtgärda. Där efter blev det lite olika besök för att ta reda på vad som skulle göras och hur mycket jag läckte, sist så bokades det tid för operation :)

Ja , du läste det OPERATION!
Med en mindre operation som heter TVT operation så kan man då sätta in och fästa ett nytt " band" som håller uppe urinröret och sen efter en konvalescenstid på ca 3 veckor så ska jag vara som ny ;)


Detta Operation är det nog inte många som vet finns men visst är det underbart att det går att göra något åt!!Jag har pratat väldigt öppet om mitt problem i skolan då det har varit en del aktiviteter som jag inte kunnat vara med på på grund av just detta och flera stycken av mina klasskamrater har då sagt att " precis så har jag också!" de har inte våga säga eller pratat om det för någon eftersom det är ju pinsamt och nu vet dom också att dom inte är ensamma och att det finns hjälp att få.
Jag uppmanar alla kvinnor som har samma symtom som mig att uppsöka gynmottagningen och be att få en utredning  för man kan få hjälp och detta är ett väldigt vanligt problem för oss kvinnor som fått barn.
Kram på er och ha en trevlig helg! 

Gillar

Kommentarer