Lära sig gångertabellen / multiplikationstabellen

Svårt att få till gångertabellerna? Här är ett tips för enkel träning!

Gångertabellen, multiplikationstabellen, eller pluttifikationstabellen som Pippi säger, är något som är användbart hela livet och inte bara i skolan. Gångertabellen / multiplikationstabellen är grunden i att kunna räkna procent (%) för moms, skatt och sparande på lönen eller för att räkna om valutor. Gångertabellen / multiplikationstabellen används även för att få fram hur mycket 2,5 kg äpplen i affären kostar när kilopriset är 18 kr/kg. Eller för att kunna ta rader gånger kolumner och få reda på hur många flaskor det är i en back utan att räkna alla per styck. Eller få fram arean på en yta för att kunna beräkna hur mycket färg det går åt för att måla ytan. Användningsområdet i vardagen är stort.

Att lära sig gångertabellen / multiplikationstabellen är inte svårt matematiskt eftersom svaret är statiskt. Det finns inget att förstå, 6 gånger 7 är 42, 3 gånger 5 är 15. Det är en ren minnessak att träna in gångertabellerna / multiplikationstabellerna. Men det är en stor tillfredställelse att kunna rabbla tabellerna. Kan man dessa väl utantill är det också enklare att sedan räkna svårare matte då man inte behöver lägga energi och hjärnkapacitet på vad 4 gånger 7 är, utan kan koncentrera sig på de svårare momenten i till exempel en ekvation. Att kunna gångertabellerna / multiplikationstabellerna är baskunskaper som är väl värda att kunna utan och innan.

När jag tränade med mina tjejer ville jag hitta ett enkelt sätt för dem att träna på gångertabellerna / multiplikationstabellerna som också gick väldigt enkelt att rätta. Jag skapade därför ett enkelt system i excel.

Jag radade upp alla gångertabellerna / multiplikationstabellerna från 1 till 12 i kolumn A och B. I kolumn C kan svaret skrivas in.

I kolumn D skrev jag in svaren och i kolumn E la jag in en formel som gör att rätt svar i kolumn C ger siffran 0 i kolumn E, vilket då anger att svaret i kolumn C är rätt. Alla andra siffror i kolumn E anger att svaret i kolumn C är fel. Det blev då väldigt enkelt för mig att snabbt rätta, utan att behöva kontrollera om själva svaret var rätt.

De svar som var felaktiga markerade jag i rött och så kunde dessa göras om, tills det var siffran 0 i hela kolumn E (eller för de tabeller som tränades på för tillfället).

I kolumn G la jag in ett slumptal, för att i ett senare skede i träningen helt slumpmässigt kunna sortera för att öva upp hastigheten och det slumpmässiga i vilken ordning talen dyker upp.

Att träna på gångertabellerna / multiplikationstabellerna kan vara både enkelt och roligt!

För den som kan lite excel är det enkelt att sätta upp den här typen av dokument, men skulle någon vara intresserad av att få ett färdigt med instruktioner och träningstips så kan det köpas av mig för 30 kr. Skicka i så fall ett mail till

för att få exceldokumentet och betalningsalternativ.

Lycka till med tränandet!

Lindansarmama.se

Gillar