V 12 är här! 🙏🏻

Hej på er gullisar!
Nu är det faktiskt redan tisdag och jag brukar egentligen lägga upp på måndagar och torsdagar, men ska jag va ärlig så fick jag värsta huvudvärken igår kväll när jag kom hem ifrån ett luciafirande, så bloggen fanns inte alls i tankarna. Jag har haft svårt att få i mig vatten på sistone och det märks verkligen på mitt mående, så nu måste jag ta tag i detta.

Jag har i alla fall gått in i vecka 12 nu, bebisen är stor som ett plommon och det känns ju som en milstolpe om något att vi kommit så här långt. Wow! Att vi har tagit oss hit känns helt fantastiskt, men jag kan inte riktigt släppa orostankarna innan vi varit på vårt andra ultraljud. Vi har fortfarande inte fått någon tid och jag är inne på 1177.se och läser min journal flera gånger om dagen för att se om det dykt upp nåt. Jag har kollat mina värden efter blodproverna och det enda som stack ut lite var hb som låg på 109. Jag har skickat efter lite järntillskott som barnmorskan tyckte att jag kunde börja med. Jag valde en sort som heter Ferronol då den verkade vara skonsam mot magen. Jag klarar oftast inte av järntabletter (de sorter jag testat iaf) eftersom jag får magkramper och blutsaft blir ännu värre då det innehåller vete eller gluten.

Jag vet att jag skrivit eller i alla fall tänk att jag inte ska börja köpa bebisgrejer för tidigt, MEN i helgen kunde jag inte låta bli att fynda när jag råkade stöta på två annonser som bara inte gick att scrolla förbi.
Det första var en vit spjälsäng för 500 kr och det andra var faktiskt en Emmaljunga super nitro barnvagn för 2000 kr! Alltså wow! Vilka kap!
Jag åkte och kikade på vagnen i fredags och tyckte den såg otroligt fräsch och fin ut och två dagar senare stod den sen hemma i garaget/förrådet. Haha! Nej, men både jag och Mattias är väldigt nöjda och känner att det var väl värt att köpa begagnat. Om det hemska skulle hända och ett missfall vore faktum, då känner vi självklart att vi kommer vilja göra ett nytt försök (fryst återföring) så snart som möjligt och om det inte skulle lyckas så kan vi faktiskt sälja vidare grejerna för samma pris som vi köpte dem.

På spjälsängen hängde jag lillens första body som vi köpte dagen vi plussade. Jag längtar så mycket efter att få köpa massor av bebiskläder. Alltså drömmen! Älskar! Det finns så mycket fint!

Hemma här i Värmland växlar det mellan snö och regn, is och gegga, från den ena timmen till den andra nästan. Det går upp och ner i temperatur och det känns inte riktigt som om vi fått ordentlig vinter ännu. Idag skiner dock solen så jag ska försöka ta mig ut på en promenad sen.

Mitt mående den senaste veckan har varit lite upp och ner kan jag känna och mycket har som sagt att göra med huvudvärken och mitt dåliga vattenintag. Sen har jag börjat sova sämre igen och i natt gick jag upp halv fyra, tog en dusch och la mig sen i soffan, där jag lyckades somna om. Hela historien är faktiskt att jag testade en ny slags behandling igår kväll vid läggdags, för mina torra/sköra slemhinnor, i form av en vagitorie. Dum som jag var tog jag inte på mig varken underkläder eller binda så jag vaknade ju av att sängen och jag var blöt och geggig. Alltså fy! Ner till duschen som sagt och försöka göra om göra rätt. ”Preparatet” heter iaf laktal balans och ska hjälpa till att återfukta och återställa ph-balansen. Jag har ingen aning om det kommer fungera men vi håller tummarna. Jag fick iaf tipset ifrån flera av er.

Igår kväll satt jag och Mattias och tittade på Kalla faktas granskning av Sveriges riktlinjer kring att vänta med igångsättningen av förlossningar till efter v 42. Det var otroligt gripande och skrämmande och jag grät störtfloder. I jämförelse med Danmark så ligger procenten högre i Sverige för att barn föds livlösa just pga att man väntat för länge. Danmark ändrade sina riktlinjer till v 41 och kunde därefter se en halvering av barn som dör i magen. I Sverige på Falu lasarett (om jag minns rätt) ändrade de också riktlinjerna efter ett uppmärksammat fall där det hade blivit tydligt att barnet som dog i v 42 hade kunnat överleva vid en igångsättning veckan innan.
Helt ärligt så förstår jag inte varför inte alla regioner och landsting ändrar detta NU! Visst så skulle fler behöva bli igångsatta, men om det nu tydligt visar på att barnet mår bättre av att komma ut i v 41 än senare så varför görs det inte? Om ett sjukhus kan ändra på sig så borde alla andra också ställa sig i samma led.

Det blev ett långt inlägg idag och tack för att ni läst ända hit. Kram på er!

Gillar

Kommentarer

theoakleaves
theoakleaves,
Har inte sett Kalla Fakta och är lite osäker på om jag ska/vill göra det heller... känner att det kan va lite skrämmande för mig just nu även om jag såklart läst/hört mycket om själva problemet man diskuterade.
min BM sa att om jag gåe över tiden så är planen att göra hinnsvepning i V40+6 och då med förhoppning om att det sätter igång en förlossning.
❤️❤️
nouw.com/theoakleaves
LindaMarieOttosson
LindaMarieOttosson,
Ja, jag förstår dig. Man fick följa tre par som det värsta hade hänt för och det var otroligt gripande. Jag hade nog inte heller valt att titta ifall jag var längre fram i graviditeten. Men hinnsvepning ska väl kunna vara väldigt effektivt för vissa, så det ska jag också be om i slutet om det behövs. nouw.com/lindamarieottosson
FruReuterbring
FruReuterbring,
Jag såg kalla fakta igår, så fruktansvärt hemskt. Tycker att alla Sveriges förlossningar ska ändra sina riktlinjer på en gång. Fler bebisar får inte dö pga för lång överburenhet. Jag gjorde typ 5 hinnsvepningar me min yngsta dotter men ingen gav nåt resultat utan hon föddes i v40+5 har jag för mig, vägde 5288 g och hon fastnade också me skuldran precis som den här pojken som dog och som va betydligt mindre men lyckligtvis gick allt väl för mig och min tjej. Nu me lillebror så blir det igångsättning i v 38-39 om han också blir stor och det känns skönt att veta. nouw.com/frureuterbring
LindaMarieOttosson
LindaMarieOttosson,
Men gud !! Vilken tur att det gick bra för er och att du får bli igångsatt tidigare denna gång. Konstigt att det ska behöva bli kritiskt läge innan folk lyssnar på en. nouw.com/lindamarieottosson
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229