Barnlöshet - IVF - behandlingen

Jag tänkte att jag skulle gå igenom, lite mer i detalj, hur min hormonbehandling ser ut och kommer att se ut de närmaste veckorna.

Jag startade min behandling på cykeldag 4 och man kan starta mellan dag 1-5 som jag förstått. Man väljer startdag beroende på hur helgen infaller eftersom ultraljud ska bokas in på en vardag (runt behandlingsdag 8). Förväxla inte behandlingsdag med cykeldag.

Sprutorna ska tas samma tid på kvällen och jag valde 19.45 eftersom det passade mig bäst. Jag tror att spannet låg mellan kl 19-22.

Min första spruta ska jag ta varje kväll fram tills ”ägglossningssprutan”, som jag kommer berätta om längre ner i inlägget.
Menopur - är första sprutan och den stimulerar äggstockarna att utveckla fler äggblåsor än ”normalt”, inför äggplocket.

Nästa spruta ska jag börja ta på behandlingsdag 5, tillsammans med spruta nr 1 och fortsätta ta två sprutor varje kväll efter det.
Fyremadel - är spruta nr 2 och den motverkar effekten av hormonet som gör så att man får ägglossning. Med den här sprutan flyttar man alltså fram ägglossningen.

behandlingsdag 8 (på måndag för mig) är ultraljudet inbokat för att se hur äggblåsorna har växt och hur många det finns. Om läkaren anser att allt ser bra ut kommer vi då att bestämma datum för ägglossningssprutan.

Ovitrelle - Ägglossningssprutan. En spruta som får äggblåsor/folliklar att utvecklas och mogna för att sen få ägglossningen att starta. Efter sprutan tar det 36 timmar innan ägglossningen sker. Som jag förstått ska man inom denna tid göra äggplocket.

Äggplocket görs i Örebro för oss och går till på så vis att man vaginalt för in ett instrument som gör att man kan suga ut vätskan ur äggblåsorna, som innehåller äggceller.

Efter äggplocket ska jag börja ta Lutinus som är vaginaltabletter och innehåller hormonet progesteron som verkar på livmoderslemhinnan och hjälper till att bli gravid och behålla graviditeten. Om jag minns rätt så är det 2-3 vaginaltabletter per dag.

Äggen som plockats ut kommer att sammanföras med spermier i en behållare och förhoppningsvis befruktas. Om vi fått ett bra resultat kommer ett befruktat och celldelat ägg (kallas då embryo) att sättas in i livmodern efter ca 2 dygn.

Även om allt känns läskigt så känner jag mig också taggad på att få se hur min kropp reagerar på de olika läkemedlen. Hur själva äggplocket och återinförandet kommer att gå och ifall vi lyckas bli gravida. Vi är förväntansfulla och hoppfulla, samtidigt som vi är väldigt medvetna om allt jobbigt som kan hända. Jag skulle se en graviditet som största lyckan någonsin, även om den slutar i missfall, för då vet jag ändå att det går. Jag har ju aldrig varit gravid tidigare och det känns oerhört skönt att ni alla har visat ert stöd och kommer finnas för oss oavsett hur det går framöver.

Tillsammans klarar vi allt ❤️

#ivf #barnlöshet #ivfblogg #ivf19 #ofrivilligtbarnlös #ivfsverige #barn #barnlängtan #provrörsbefruktning

Gillar

Kommentarer

amandatlindberg
amandatlindberg,
gud vad fint att dela med sig! ❤️nouw.com/amandatlindberg
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229