MIN DRÖM OM SJUKVÅRDEN

Jag har precis lyssnat på ett fantastiskt poddavsnitt om läkaren Peter Martin som arbetar funktionsmedicinskt:

https://www.facebook.com/story.php?story_fbid=10215954239522775&id=1650982838

https://poddtoppen.se/podcast/1443900810/spannande-moten/peter-martin-lakare-i-funktionsmedicin


I avsnittet berättar han mer om vad det innebär och hur han kom in på den banan. Jag har många förebilder som arbetar som Peter. Bl.a sjuksköterskan Bitten Jonsson och läkaren Andreas Eenfeldt som jag nämnt tidigare på bloggen. Se länkar i vänstermarginalen till deras hemsidor Bittens Addiction och Diet Doctor. Att arbeta funktionsmedicinskt innebär att man arbetar med orsaken till sjukdomen istället för att lindra symtomen. Det gör man genom att bl.a. arbeta med livsstilsfaktorer som kost och motion.

När man som jag gjort en stor hälsoresa genom att bl.a. ändra kosten så inser man vilket enormt kraftfullt verktyg det är. Börjar jag äta ”vanlig” mat igen så får jag bittert erfara den skillnaden som kosten har gjort för mig. Min mage slås ut, jag får utslag på armarna, min ångest kommer som ett brev på posten, jag får svårare att sova, jag blir trött, jag får koncentrationssvårigheter, jag får magkatarr, jag börjar svettas mer, mina leder svullnar, jag får ont lite här och var i kroppen och sen det viktigaste av allt för min del; jag kan inte tänka på nåt annat än när jag ska få äta nästa gång! Jag har också funderat på om mina utmattnings-episoder med långa perioder av sjukskrivning kanske inte ens hade behövt komma ifall jag hade tagit hand om min kropp på ett annat sätt.

Att som läkare få arbeta med faktorer som kost, kosttillskott, stresshantering, motion och att hjälpa patienten till livskvalitet ses idag som en lyx. Vi har sällan tid att prata speciellt länge eller ingående om något av dessa ämnen. Vi behövs för att hantera den stora massan med människor där det redan gått väldigt långt. Där sjukdomarna tagit över patientens liv och livskvaliteten är låg.

Jag tycker om mitt jobb på många sätt. Det absolut bästa med mitt jobb är alla möten med människor. Med patienter och deras anhöriga. Med personal som arbetar som team runt patienterna. Dessa möten gör mig tacksam och glad över mitt jobb. Detta trots att mötena ibland är svåra och jag inte alltid kan hjälpa patienten exakt så som jag skulle önska.

När jag lyssnade på ovan nämnda poddavsnitt kände jag mig glad och inspirerad. Det finns hopp om att kunna arbeta med patienter på ett annat sätt i framtiden. På ett sätt där vi kan hjälpa patienten att ta makten över sitt eget liv. Där patienten med hjälp av ändrad livsstil kan mildra och bli av med symtom.

Vetenskapen går hela tiden framåt vad gäller forskningen kring det som påverkar vår hälsa. Forskningen om kost stöttas bl.a av Kostfonden där jag valt att vara månadsgivare. Det behövs en motkraft till all forskning som bekostas av läkemedelsindustrin. Bli månadsgivare du också: https://www.kostfonden.se/bli-manadsgivare/

Det som jag är extra intresserad är vad gäller den forskningen är såklart hur kosten påverkar vår hjärna. Där finns mycket spännande forskning om hur vårt psykiska mående påverkas av saker som tarmens genomsläpplighet, vår tarmflora och andra faktorer som hänger ihop med byggstenarna som finns i vår mat. Det vi äter är ju det som ska fungera som byggstenar till bl.a. vår hjärnas måbra-ämnen som serotonin, dopamin och noradrenalin. Men har vi en skadad tarm p.g.a att vi äter mat som skadar den så kan den inte ta upp den näringen som behövs. Fel sorts bakterier i tarmen har i forskningen kopplats till depression.

Min dröm är att i framtiden få arbeta mer med livsstilsrelaterade faktorer. Att få möjlighet till att ta fler prover på patienten, att få tid till att prata om kost och stresshantering. Jag kommer hålla fast i min dröm och göra allt jag kan för att jobba på det sätt som jag tror är det som är bäst för alla i det långa loppet.

Vill du läsa mer om funktionsmedicin? Jag kan varmt rekommendera boken ”Matrevolutionen” av läkaren Andreas Eenfeldt som också nämns i podden. Det är en mycket bra bok att börja med som fortfarande är mycket aktuell. Sen kan du läsa vidare på Andreas hemsida Diet Doctor, länk i vänstermarginal.

Nästa supertips om du riktigt vill nörda in dig på olika ämnen är podden 4health med Anna Sparre, se länk i vänstermarginalen. Lyssna t.ex. på avsnittet med Peter Martin även där, eller på avsnitten med en annan läkare som arbetar funktionsmedicinskt, Cecilia Fürst.

Jag svarar gärna på frågor om funktionsmedicin eller annat! Tveka inte att höra av dig. Tack för uppmärksamheten!

Gillar

Kommentarer

Rolf Löfgren
Rolf Löfgren,
Bruce Lipton är pionjär inom stamcells forskning. Han har mycket djupa kunskaper om celler och cellers liv och utveckling.

Jag är intresserad att höra hur du uppfattar det som Bruce Lipton berättar om.
https://www.youtube.com/watch?v=zSoTKQ6RSXY
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229