”JÄVLA HURTBULLE!”

Det hade jag definitivt kunnat skrika åt mitt nya jag och gärna gett mitt nya hurtiga jag fingret också. Orka vara en sån präktig idiot som tycker om att vara ute och träna löpning i skogen varje dag?!

Denna sidan i mig som vill skrika så finns inuti mig. Det är den sidan som vill:

-Festa hela natten lång och dansa på borden.

-Gå på festival och vara på festivalen så länge som möjligt (jag kunde vara på Roskilde i 9 dagar).

-Äta allt onyttigt jag kan tänka på i så stora mängder som möjligt.

-Prova alla sorters berusande substanser minst en gång.

-Vara hon som alltid är rolig att umgås med för hon vill aldrig gå och lägga sig utan föreslår att vi ska shotta när alla andra vill gå hem och sova.

-Skita i allt vad träning heter – det är bara plågsamt och varför ska jag lägga tid på det när det finns roligare saker att pyssla med?

-Färga håret i alla olika färger och prova alla frisyrer minst en gång – Blond mellanlångt med mellanbeigea slingor är inget för mig…

-Testa nån ny extrem diet som att leva på 500 kcal dagligen i 10 veckor för att sedan drabbas av gallproblem och få göra en gastroskopi.

-Bli bäst på att gå ner i vikt eller bäst på att gå upp – jag har haft BMI 20 och BMI 39.

-Vara sämst i skolan eller bäst – jag har haft IG/inget betyg i alla ämnen och MVG i alla ämnen inklusive gymnastik.

-Bli bäst på nåt dataspel och lägga ner all sin vakna tid på dataspelet.

-Giftbanta hemma och slänga ut allt som innehåller någonting syntetiskt så till den grad att alla pengar går till svindyra ekologiska produkter.

-Hata allt som har med pengar att göra till att älska ämnet ekonomi så mycket att jag snart läst alla böcker som finns på ämnet.

Vad är detta för personlighetsdrag? Har jag bipolär sjukdom eller kanske borderline personlighetssyndrom (emotionellt instabil personlighetsstörning)? Svaret för min del är nej. Jag har inte varken det ena eller andra. Jag fungerar, trots detta svartvita drag, bra så länge jag håller mig borta från min huvuddrog socker/sötning/mjöl och andra sidoutlopp.

Det finns många som skriver att det finns något som kallas ”beroendepersonlighet”. Bl.a. så skriver man om att vissa personlighetsdrag som impulsivitet, risktagande och ifall man har ångest- eller depression hänger ihop med beroendesjukdomen i min bok ”Beroendemedicin” som jag nämnt tidigare. (En lärobok för läkare som jag berättade om i inlägget ”VAD ÄR SOCKERBEROENDE?”.) Det finns också en bok som heter ”Beroendepersonligheten : att förstå beroendeprocessen och tvångsmässigt beteende” av Craig Nakken. Ni kan också se olika videos på youtube som handlar om den s.k. ”addictive personality” och googlar ni detta begrepp för ni upp både folk som argumenterar för att en sån här personlighetstyp finns och andra som argumenterar emot den. Det viktiga i det hela är väl att inte dra för stora växlar på ifall du skulle ha dessa personlighetsdrag och tänka att detta är samma sak som att du snart har utvecklat beroendesjukdomen.

Jag kan varmt rekommendera poddavsnitten 22, 23, 26 och 28 av podden Sockersystrar som jag nämnt tidigare. Dessa avsnitt handlar om att hantera starkt positiva eller negativa känslor, allt-eller-inget-personligheten och att ha en kärleksrelation med en beroendesjuk person.

Jag har lärt mig att tycka om alla delar av mig själv och tro det eller ej – jag har lärt mig att tycka om LAGOM. För lagom är det som är svårast för mig men samtidigt det som oftast gör att jag mår bäst. Jag tycker om att jag numera äter hälsosam mat, håller mig borta från farliga och riskfyllda situationer den mesta delen av min tid, att jag ser löpning som min meditation och att jag kan se det praktiska i att ha mellanblont hår.

Samtidigt finns den svartvita Linda kvar vilket gör att jag kan nyttja det positivt. Jag lär mig saker snabbt p.g.a min beroendehjärna. Jag slukar böcker, bloggar, poddar som att det inte fanns någon morgondag. Jag gör allting till minst 100% vilket gör att jag oftast blir väldigt bra på det jag tar mig an. När jag brinner för någonting så gör jag det med en kraftig passionerad låga och det gör att jag har väldigt roligt ofta. Jag njuter till fullo av härliga upplevelser. Så jag skulle inte någonsin vilja byta ut min personlighet mot en jämngrå mellanmjölks-variant. 😄

Jag har fått lära om och gör saker på ett mer hälsosamt sätt i lagom mängd. Jag går på festival men håller mig nykter. Jag festar inte hela natten utan sover några timmar åtminstone. Jag är fortfarande den roliga tjejen som folk gillar att umgås med för att hon gärna säger och hittar på galna saker. Så den roliga Linda är definitivt inte borta! Hon är bara lite mer snäll mot sig själv! Jag avslutar med en bild på mig från 90-talsfestivalen i Helsingborg förra veckan.

BEROENDEPERSONER HAR ROLIGARE! (Tror jag! 😉 )

Gillar

Kommentarer

M
M,
Kan du inte skriva ett inlägg om hur man (eller du om det är individuellt) slutar med socker? Har läst allt man kan läsa och varit sockerfri i 100 dagar men föll dit under semestern och nu kan jag inte bli sockerfri igen. Förstår inte vad som hänt, jag var ju så stark förut...
lindalemon
lindalemon,
Hej och tack för din kommentar! 🙏 Har du läst mitt inlägg "ATT LEVA I TILLFRISKNANDE"? Där beskriver jag olika saker som behövs för att klara att leva utan socker/sötningsmedel/mjöl. ❤nouw.com/lindalemon
Guro Skeie Vik
Guro Skeie Vik,
test
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229