Vardagsspara

Jag har alltid haft ett väldigt sunt förhållande till pengar, men nu, more than ever, har jag blivit riktigt duktig på att spara. Det finns så mycket jag vill här i livet som kostar mycket pengar, så det är väldigt viktigt för mig att ha stenkoll på vart mina pengar går. Här kommer några av min bästa (och enklaste) spartips:

1. Gör en lista på vad du vill spendera pengar på (och vad du inte vill spendera pengar på).

Efter alla räkningar är betalda är det bra att fråga sig själv vad som är viktigt. För mig är till exempel resor viktigt, och småköpande och prylar inget viktigt alls. Därför ser jag inga problem med att köpa en flygbiljett för 2000kr, medan jag till exempel inte skulle köpa en ny spegel för det priset just nu, eller en väska, eller något annat som faktiskt inte behövs. Se sedan till att inte handla något som du faktiskt egentligen inte vill spendera pengar på.

2. Spendera inte pengar i veckodagarna

Jag lever efter att i veckodagarna när jag jobbar tjänar jag pengar, inte förlorar. Jag spenderar alltså ingenting måndag-fredag (om jag inte träffar en vän efter jobbet, men det händer väldigt sällan). Jag jobbar långa dagar och är oftast trött på kvällarna, och kommer därför inte i kontakt med så mycket frestelser just i veckodagarna. Fastän jag jobbar mycket i centrala London, hoppar jag över uteluncher eller en kaffe på Starbucks. Jag fokuserar på jobbet, och tar med mig mat hemifrån. Fem utav sju dagar går jag därför bara plus (minus räkningar) vilket gör mycket för ekonomin.

3. Handla en gång i veckan

Skriv en matlista och inköpslista, och handla det som behövs endast en gång i veckan. Småköp här och där för att man glömt köpa nytt diskmedel, eller blivit sugen på donuts, är inte bra för plånboken. Finns väldigt många små butiker och kiosker här där jag bor, men jag handlar endast i stora mataffärer där priserna är mycket bättre. Och bara en gång i veckan. Jag lagar dessutom alltid många portioner mat som vi har i flera dagar och till lunchlådor. Perfekt, och också​ ett bra exempel på​ hur viktigt planering ä​r fö​r ekonomin. Bä​ttre planering = mindre risk fö​r impulskö​p.

4. På sommaren: gå på picnic i parken/grilla med vänner/familj

Jag älskar mysiga uteserveringar, men man behöver faktiskt inte alltid gå dit för att få njuta av en drink/måltid ute i solen. Det är minst lika mysigt att ha en picnic i parken, eller grilla med vänner och familj i en trädgård. Och man kan spara mycket pengar på det. För ett par helger sedan spenderade jag ingenting (förutom på fasta räkningar). Vi gjorde hemmagjorda "subways" en lördag och solade i parken hela dagen. På söndagen grillade vi hos min fästmans familj och var där hela dagen. Sommaren behöver inte alltid vara dyr, och jag tycker det är viktigt att ha några "snåla" helger ibland för att kunna boosta sparandet lite.

5. Skippa akoholen

Sedan jag blev sjuk lockar inte ett glas vin lika mycket som det gjorde innan. Då jag troligtvis har interstitiell cystit gör alkohol bara mina problem värre. Jag behöver verkligen inte dricka för att slappna av efter jobbet, eller för att ha en "kul" helg. Det blir ju motsatsen när jag istället får ont. Jag unnar mig en kopp grönt te ibland, eller en coca cola. Det betyder jättemycket för mig just nu, eftersom jag mest bara kan dricka vatten. Alla borde tänka mer på hälsan, dricka mindre alkohol - och samtidigt spara pengar.

Självklart får man unna sig saker, det tycker jag är jätteviktigt. Men ibland är det bra att vara hård på sig själv, speciellt om man har stora ekonomiska mål i livet. Jag håller hårt i plånboken i veckodagarna, och vissa helger. eftersom jag själv har mycket dyra mål i framtiden som jag vill uppnå. Jag vill till exempel att mitt bröllop ska vara en lyxig dag som vi och våra gäster kommer minnas för livet. Jag vill åka på en härlig semester direkt efter bröllopet, och en "riktig" honeymoon till karibien nästa år. Jag är som sagt ingen backpacker som gillar budget resor - jag sparar hellre mer pengar så jag kan lyxa till det och riktigt njuta av livet.

Gillar