Var din egen ekonomiska rådgivare

Ända sedan vi flyttade in i vår nuvarande lägenhet (för 1 ½ år sedan) har vi blivit lovade att ett stort byggnadsprojekt ska dra igång SNART. Vi som bor i huset har gemensamt betalat kostnaderna för detta som totalt kommer gå på ca 250,000kr. Det ska läggas nytt tak, ny fasad, nytt staket, nya branddörrar, målas invändigt och utvändigt… och jag kommer inte ihåg precis allt som ska göras, men det är mycket. Det handlar om ganska mycket pengar vi betalat för detta, men samtidigt kommer denna renoverig förhoppningsvis göra byggnaden ännu mer attraktiv och våra lägenheter kommer gå upp i värde. De allra flesta i vår byggnad ser därför fram emot slutresultatet och är ivriga att det här ska sätta igång nu.

Många av oss har dock känt oss lurade nu en längre tid, eftersom byggnadsägarna har lovat oss ett startdatum (varje gång de krävt en ny inbetalning av oss), och sedan händer inget. Gång på gång har projektet förskjutits, och för ett par veckor sedan fick jag nog. Jag kontaktade byggnadsägaren och vägrade ge mig innan jag hade fått ordentliga, skriftliga svar om när allt ska dra igång och vad det är som hela tiden skjuter på det. Jag arbetar inom byggnadsbranschen, så kan jag hjälpa till på något vis? Hitta ett annat företag som kan utföra jobbet etc.? Jag fick stöd från flera andra i vårt hus, och jag lovade att jag skulle informera dem så fort jag fått ett svar.

Sedan fick jag ett ganska oväntat svar där byggnadsägaren förklarade att en lägenhet i huset är skyldiga dem hela £7,500… Att de därför inte fått in tillräckligt med pengar för att kunna starta projektet. Jag tvekade om jag skulle skicka mailet vidare till alla andra i vårt hus, eftersom det innhöll ganska känslig (och specifik!) information om att ett par i vårt hus har väldigt stora skulder. Men jag hade ju samtidigt lovat de andra att informera dem om vad som försiggår. De flesta är minst lika frustrerade som mig över det har byggnadsprojektet som aldrig händer. Jag har ingen, och kände ingen, skyldighet att inte skicka den här informationen vidare, så jag gjorde det. Jag svarade även byggnadsägaren att vi förstår att det självklart är svårt att starta det här byggnadsprojektet utan dessa pengar, men när 7 av 8 lägenheter faktiskt betalat, är det heller inte rättvist att fortsätta skjuta på det. De är skyldiga att ta legal action, ta hjälp av kronofogden – vad som helst – för att få tag i pengarna, men vi andra har ingenting att göra med det.

I alla fall så hoppas vi att bygget kan dra igång snart. Äntligen.

Min man och jag har även lagt om vart lågenhetslån, och jag slutar aldrig att känna mig lite extra vuxen när jag går på dessa bankmöten. Vi valde en fast ränta på 3 år, och det känns väldigt bra. Vår lägenhet värderades även till mycket mer än vi trodde, så vi är riktigt nöjda. Sedan vi flyttade in i december 2017 har bostadsmarknaden i London fallit lite. Vi var beredda på att lägenheten skulle sjunkit i värde med ca 100,000kr. Istället beräknade banken en stigning med 200,000kr. Och det innan byggnadsprojektet på huset. Härligt!

Det finns mycket jag älskar med mitt och min mans äktenskap, och en stor faktor till det är att vi tycker och tänker väldigt lika kring pengar och ekonomi. Vi tycker väldigt olika om mycket, men just intresset för ekonomi delar vi verkligen. Det är lätt att ta större ekonomiska beslut tillsammans eftersom vi båda har en stor respekt för pengar och ett stort kontrollbehov. Räkningar betalar vi av direkt, och vi skulle aldrig tex köpa något på avbetalning. Jag skulle inte kunna leva med någon som inte planerade sina inköp och utgifter, som inte var sin egen ekonomiska rådgivare. Det är så attraktivt med folk som har koll på sin ekonomi. Det betyder inte att man måste ha väldigt mycket pengar, utan att man är MEDVETEN om vad man har, vad man inte har och att man lever därefter.

High five till oss för att vi kommit så här långt. Idag känner jag mig bara lite extra stolt.

Gillar

Kommentarer