Vad jag lärt mig den här veckan

Idag tänkte jag vara på ett bra humör eftersom det är fredag, men jag har mensvärk så känner inte för det. Har i alla fall en flaska vin på kylning hemma (har inte druckit vin hemma sedan innan jag fyllde år, så tånkte att jag och min man bara måste inviga mina nya vinglas ikväll!). Ser fram emot en myskväll i soffan med vin, vetekudde (kanske öppnar en påse med OLW chips som jag är sååå rädd om) och Orange is the New Black.

I alla fall; det kanske låter klyschigt, men det är sant att man lär sig något nytt varje dag. Och den här veckan tänkte jag dela med mig om vad jag har lärt mig:

* Marsvin kan äta palsternacka. De älskar det. De tvekade inte ens och luktade först (som de brukar göra när de utsätts för något nytt och främmande) utan började äta direkt som om det bara var en morot. Jag var orolig att palsternacka skulle vara giftigt, som potatis, men det är tydligen både nyttigt och gott.

* När man räknar veckor i en graviditet, är inte vecka 1 veckan man blev befrukad, utan den första dagen av sista mensen. Det är tydligen omöjligt att veta exakt när befruktningen skedde. Så när du blir gravid är du troligtvis redan i vecka 2/början av vecka 3. Inte konstigt att man därför aldrig hört någon prata om just vecka 1 eller vecka 2. Vecka 1 har du alltså mens och vet inte ens om att du kommer bli gravid om 2 veckor… Hur sjukt?! Jag kanske är i vecka 1 idag?! 😉

* Det gör ont när ens vänner gör slut. Och det påverkar dig mer än du tror. En av min mans bästa vänner hade en flickvän i över två år, som jag kom väldigt bra överrens med. De var tex gäster på vårt bröllop, och hon och jag umgicks utan våra män osv. Nu har de gjort slut, hon har flyttat ut, bytt nummer och tagit bort mig från sociala medier... Så tråkigt att hon inte tycker att vi kan fortsätta vara vänner, för jag älskar verkligen den här tjejen, och det är seriöst inte många tjejer jag känner så för! Jag bryr mig inte om att vi aldrig kan umgås alla fyra igen, men jag trodde jag var mer än bara “min pojkväns väns fru” för henne. Aj. Samtidigt är det ju såklart hennes val; hon måste göra det som känns bäst för henne... Önskar dig all lycka i framtiden, G <3

* Arkitektritningar/begrepp på svenska. Arbetar med ritningar på engelska varje dag, men ritningar på svenska är något nytt för mig. Nu har jag ju börjat arbeta på ett projekt i Stockholm, och där är det mycket svenska som gäller. Har därför lärt mig att tex “General Notes” är “Föreskrifter” på svenska, och att “Reinforcement” är “Armering.” Det är sådana termer som inte är alldeles självklara att översätta “bara så där.”

* Jag har rötter i Italien. En släkting släktforskar om vår familj, och äntligen har hon fått reda på att min mormors morfar faktiskt var italienare och invandrade till Sverige från Italien i slutet av 1800-talet. Han hette Marcellinus, och han gav alla sina döttrar italienska namn och mellanamn. Det är även därifrån mitt mellannamn Adela kommer ifrån (det har spridit sig nedåt i generationerna, och jag, min mamma, min mormor, och gammelmormor alla heter/hette Adela). Coolt.

Gillar

Kommentarer