Utlandssvenska Problem

Det är så mycket som ändras i Sverige hela tiden, som man kanske inte tänker på när man bor där. Här är några exempel på mina problem just nu, som utlandssvensk och “bortstött” från det svenska samhället haha:

1. Mobilt BankID

Jag försöker köpa tågbiljetter till Stockholm, men helt plötsligt kan jag inte handla med mitt svenska kort online, eftersom man måste ha ett mobilt bankID? Vad är det liksom?! “Skriv in ditt personnummer för att skicka efter….” Så jag gör det, och det gamla vanliga svaret kommer upp; “Ditt personnummer hittades inte i systemet.” Nehe, så man måste vara folkbokförd i Sverige för att kunna handla med sitt bankkort nu också. Okej, tack så mycket… *ringer till min bror som får köpa tågbiljetterna åt mig*

2. Swish

Min bror säger; “Om jag betalar, kan du swisha över pengarna?” Ursäkta? Du vill att jag ska göra vad? Så jag försöker skaffa Swish med mitt engelska mobilnummer vilket självklart inte accepteras. “Telefonnummer ej giltiigt, för långt…”

3. Nytt simkort (samma nummer)

Mitt svenska simkort till mobilen åkte ner på tunnelbanespåret där en sen, suddig kväll för snart ett år sedan. Jag går in på Comviq’s hemsida där det står: “Beställ ett nytt simkort här. Fyll i personnummer och vi skickar kortet inom 1-3 arbetsdagar.” Mitt personnummer går igenom, men adressen hittas självklart inte. Och nej, säger de på support. För att det ska vara så säkert som möjligt skickar de bara ut korten till den svenska bokföringsadressen, vilket i mitt fall inte existerar. Hejdå till mitt svenska mobilnummer jag haft sen jag var 9 år… Snyft.

4. Nya pengar

När kom tvåkronan?! Och 200kr-lappen? Jag kan inte se skillnad på de nya sedlarna och monopolpengar. De är alldeles för färgglada och “oäkta.” Hur ska jag veta om jag blivit lurad? Nej, jag betalar jag endast med kort för att vara på den säkra sidan…

5. Nya (oskrivna) regler

Dessutom fick jag skäll för att jag gav en kassörska mynt i handen inne på ICA. Man ska tydligen stoppa mynt i maskiner nu, samt vända på streckkoderna mot ett visst håll när man packar upp varorna. Så vad gör en svensk kassörska egentligen?! Måste vara lättaste jobbet i världen! Behövs dem ens?

6. Avanza

Jag kan inte köpa eller sälja aktier med Avanza, eftersom min adress måste vara svensk. Min bror vill att jag skriver över kontot på honom, men han kan man ju inte lita på. Vips så har jag inga aktier längre, men min bror har fixat guldfäljar på sin bil, inköpta från Dubai med expressleverans… Mammas vanliga svar är “men skriv in dig på vår address ett tag då.” Och bli dubbelt inkomstskattad? Nej tack, jag tror inte ens att det är lagligt att utnyttja systemet på det sättet haha.

Alla dessa problem för oss stackars utvandrare... Jag ska inte ens nämna hur svårt det är att försöka gifta sig… Kan inte någon göra det liiite enklare för oss utlandssvenskar, tack. Det skulle verkligen uppskattas. Jag vill ju tillbaka till Sverige någon gång i framtiden, bara det att jag inte bor där just nu.

Gillar