Ugnstekt lax med tärnad potatis

Det var längesedan jag skrev ett matinlägg, så här kommer ett! För några dagar sedan lagade jag en lyxig tisdagsmiddag bestående av ugnstekt lax, tärnad potatis i ugn, sparris och hollandaisesås.

Vi använde oss av en stor laxfilé som jag saltade och pepprade innan den åkte in i ugnen, inlindad i aluminiumfolie. Jag tillagade den i 25 minuter så den var riktigt genomstekt.

Men först förberedde jag potatisen. Jag gillar tärnad potatis i ugn jättemycket, och jag tycker det passar bra till fiskrätter. Det tar lite tid att skala potatisen och skära små fyrkanter av den, men det blir så gott! Jag kryddade med italienska örter, ingefära och chiliflakes (samt hällde över rikligt med olivolja), innan potatisen åkte in i ugnen i ca en timme.

När det var ca 10 minuter kvar på potatisen och laxen i ugnen, så kokade jag sparris och värmde upp en färdig påse med hollandaisesås. Det här med att göra egna såser - det stadiet har jag inte riktigt kommit till än.

Det blev riktigt gott och nyttigt med fisk, och vi njöt av middagen ute på terassen i värmen.

Jag har endast lagat lax en gång tidigare, och det var nyårsaftonen då jag stekte den, och hela huset luktade fisk i flera dagar. Den här gången valde jag att tillaga laxen i ugnen vilket var ett mycket bättre alternativ - mindre kladdigt och definitivt mindre fisklukt. Jag har hart svårt för fisk väldigt länge, men börjar vänja mig vid att äta det mer och mer (så länge det inte ser ut som en fisk. Kan inte tänka mig något värre än att tex beställa whitebait på en restaurang...). Så det här är definitivt en rätt jag kommer laga igen, inom en inte allt för avlägsen framtid.

Gillar

Kommentarer