The Roman Baths

Höjdpunkten på vår weekend i Bath var besöket på The Roman Baths! Heter det kanske det romerska badhuset på svenska? Vem vet.

Det var i alla fall hit romarna vallfärdades en gång i tiden, för att bada, få massage, hela en sliten kropp, eller bara slappna av helt enkelt, som på ett spa.

Allt är väldigt fint och välbevarat.

Badhuset är idag ombyggt till ett museum där man får gå runt i de olika rummen, på en guided audio tour. Höjdpunkten av touren var det grandiösa badet på utsidan av templet, med det gröna vattnet. Hittade direkt fram till baren där jag och min man fick lov att ta ett glas.

Vi skålade med ett glas champagne och firade att vi nu varit lyckligt gifta i hela 4 år. Vi kunde inte befunnit oss i en finare miljö.

Självklart tog vi lite turistiga bilder vid badet. Det ser nästan ut som om vi var sugna på att hoppa i, men den gröna färgen på vattnet kommer från alger, så jag hade nog tackat nej till ett bad även om det hade varit tillåtet...

Samtidigt gör den gröna färgen det bara ännu mer speciellt tycker jag. Det skulle se ganska onaturligt ut om de tömde och fyllde på poolen varje dag med nytt fräscht vatten, liksom.

Längre in i museet, fanns även Englands enda varmvattenkälla, där varmt vatten konstant stiger upp från jordens inre, och orsakar bubblor på ytan. Riktigt häftigt.

Man fick inte ta på själva vattnet (då det som sagt är helt ofiltrerat), men jag kände med handen ovanför vattenångorna, och det var så varmt och härligt. Hela 46 grader är temperaturen i dessa källor.

Förutom att vi fick se den romerska spaavdelningen, ett rum som liknade en bastu och ett omklädningsrum, så fanns det även en lång glaskorridor att gå på. Under forsade vattnet från den heta källan, ut i det romerska badet.

Det var väldigt intressant att vara här, och också väldigt mysigt att dricka ett glas champagne mitt framför badet. Definitivt höjdpunkten på vår resa!

Gillar