Sverige vs England

Vad är bättre med England? Vad saknar du mest från Sverige? Det är frågor jag alltid får svara på. Så jag har satt ihop en lista med vad som är bättre och sämre i Sverige vs England, enligt mig, som bott i Sverige de första 19 åren av mitt liv, och England de 10 senaste. Jag har jobbat på detta inlägg i två veckor, för att göra listan så komplett som möjligt, men samtidigt inte för lång. Här kommer den:

POSITIVT MED SVERIGE

* Lunchbufféer. Jag älskar att det kryllar av restauranger, cafér och pizzerior i Sverige som alla serverar lunchbuffé i veckodagarna. Ät hur mycket du vill för 99kr inklusive dryck. Jag älskar det konceptet. Lite avis på alla svenska kollegor som går ut och äter lunchbuffé tillsammans en måndag. Och min och morfars grej var alltid att äta thaibuffé tillsammans när jag hade lov från skolan.

* Billiga, stora hus. Bor man i Sverige kanske man tycker hus och lägenhetspriserna är höga, men jag som bor i London tycker det är sjuuuukt billigt. Du kan köpa ett fint hus i Västerås med 5 rum för knappt 4 miljoner kronor. Skulle jag vilja ha ett hus med 5 rum här, får jag betala minst 9 miljoner. Vill jag ha en relativt normalstor trädgård också? Ja, men då lägger vi på ett par miljoner till. I Stockholm är priserna högre, men till och med där går det inte att jämföra med sydvästra Londons fastighetsmarknad. Jag drömmer om ett relativt litet och "vanligt" hus i Wimbledon, och den drömmen skulle gå på över 12 miljoner kronor liksom.

* Mer plats att sprida ut sig på. Det hänger lite ihop med föregående punkt. Ingen krockar med dig så fort du stannar vagnen i mataffären. Vägarna är breda, så att köra bil är inte detsamma som att spela tetris. Du kan gå till en park på en söndag utan att 249593 andra också har samma idé. Bara parkeringsplatserna utanför ICA Maxi gör mig glad. De normala parkeringsrutorna i Sverige är lika stora som familjeparkeringarna här. Jag överdriver inte. Och familjeparkeringarna i Sverige... Hallå, där skulle 4 engelska bilar kunna parkera bredvid varandra.

* Saltlakrits, OLW-chips & ostbågar. Djungelvrål, salmiakbalkar, lakritsnappar och starka colaflaskor har alltid varit mitt favoritgodis. Sverige gör också världens godaste chips och ostbågar. Jag gillar inte ens Engelska, flottiga chips. När det kommer till fredagsmyset så är sverige bäst i test på snacks, helt klart.

* Svensk sommar. Ingenting slår en fin, svensk sommar med gröna ängar, sol, en behaglig temperatur och sjöar att svalka sig i. Jag kommer ihåg alla somrar vid mormor och morfars sommarstuga när jag var liten, och jag kan inte komma på något bättre i livet. Vill jättegärna köpa min egna sommarstuga i Sverige om några år. Definitivt vid en sjö. Drömmen hade varit att köpa tillbaka den som mormor och morfar sålde. Om du äger Långsjöstigen 114 och läser det här - jag vill jättegärna köpa stugan och marken av dig!!! Och du kan lå låna min lägenhet i London när du vill?

NEGATIVT MED SVERIGE

* Konceptet Sambo. Varför säger alla svenskar att de är sambos när de bor ihop med en pojkvän/flickvän? Varför är det prestigefyllt att ha varit sambos i 15 år och ha barn ihop? Varför gifter sig så få? Jag skulle inte vilja säga att jag bara sam-bor ihop med någon som betyder så mycket för mig. Jag förstår inte alls varför så många väljer att inte gifta sig (mina föräldrar inräknade, som valde att vara sambos i 31 år innan de gifte sig förra året...) Det är ett underligt koncept för mig.

* Ahlgrens bilar. Alla verkar älska Ahlgrens bilar, för jag får alltid chockerade, ilskna blickar när jag säger att jag tycker det är ett helt vidrigt godis. Det smakar äckligt tuggummi - som något man inte borde svälja.

* Midsommar. Jag har aldrig tyckt om midsommar, och jag kommer nog aldrig att göra det heller. Det bottnar definitivt i att jag var ganska ensam i mina tidiga tonår (och jobbade hårt med skola och sommarvikariat i de senare). På andra högtider som julen och påsken, ligger fokuset på familjen. Men midsommar var alltid mammas och pappas barnfria högtid, där jag förväntades hänga med vänner istället. Jag hade aldrig några midsommarfester att gå på i mina tidiga tonår, och efter några år stötte jag bort hela konceptet ur min hjärna, pga att jag alltid kände mig så ensam vid just den tidpunkten. Nu när jag är vuxen lockar det inte heller att dricka vodka, sjunga konstiga visor och dansa runt en gran.

* Fyra veckor semester på sommaren. Varför ska de flesta i Sverige envisas med att ha 4 veckors semster, mitt på sommaren? Jag förstår inte hur man kan få ut det mesta av sin semester om man tar ut en sådan stor chunk på en gång. Jag gillar att sprida ut min semester under årets gång (när det är ett normalt år utan covid... Just nu arbetar jag ju konstant utan någon semester i sikte). Jag skulle garanterat bli uttråkad efter vecka 2 eller 3, och jag skulle känna en sådan press på att få ut så mycket av min semester som möjligt., för det här är ju min enda semester liksom. Jag förstår inte heller varför vården också har 4 veckors semester, samtidigt som alla andra. Hela samhället stannar liksom upp, och det är så ologiskt och oeffektivt.

* Deklaration och skatteåtebäring. Jag förstår inte varför alla enskilt måste deklarera varje år. Varför det inte görs automatiskt som här i England där det sköts från HRMC. Jag skrattar också åt det typiskt svenska med att bli glad för att få "tillbaka pengar på skatten." Det betyder ju att du skattat fel under hela året och att skatteverket har fel ekonomisk information om dig? Varför ska man fira det? Här i England sköts allt automatiskt och ibland skattar du olika månad till månad för att allt ska jämna ut sig i slutet av året. Du blir alltså automatiskt aldrig skyldig en klumpsumma i skatt i slutet av året, och du får heller inte en klumpsumma pengar tillbaka. Det är alltså enklare att ha koll på din ekonomi, enligt mig.

POSITIVT MED ENGLAND

* Fler karriärsmöjligheter. Jag har inga positiva erfarenheter av att söka arbete i Sverige efter universitetet, och tittar jag på vänner och familj som arbetar och bor i Sverige, så har 90% av alla fått det jobb de har idag pga kontakter. Här i England finns det speciella jobb för de som precis gått ut universiteten, och har du pluggat business som mig, öppnas direkt en hel värld av möjligheter. Det är också relativt lätt att klättra i karriären.

* Mindre inkomstskatt. Jag tjänar mycket, men betalar... Jag tror det är 22% i inkomstskatt, varje månad (förutom i december då jag får in min årsbonus). Hade jag bott i Sverige hade jag väl fått betala minst 33% i skatt, troligtvis mer. Jag tror starkt på att varje individ borde få ta hem mer av sin inkomst varje månad, och sedan spara hur mycket de själva vill för att betala av sjukvård, pension etc. Jag gillar privat vård och privata skolor som gör det möjligt att få snabbare sjukvård och bättre kvalitet på undervisning etc, så jag vill hellre betala mindre i skatt och betala mer för bra vård.

* Bra reseförbindelser. I en normal värld så är nästan alla länder i europa endast ett 2-timmars flyg bort. Det går direktflyg till de flesta platserna i världen från Heathrow och Gatwick, och Londons tunnelbanetrafik är det mest effektiva i världen. Det är så enkelt att ta sig överallt och ingenstans.

* Cadbury Dairy Milk Fruit & Nut. Många utlandssvenskar saknar Marabous choklad, men jag tycker engelsk choklad slår svensk choklad med hästlängder. Min favorit är Fruit & Nut med den gräddiga chokladen, russin och nötter. Mmmm!

* London är en fantastisk storstad. Det är alltid något roligt som händer här, och det finns så många platser att se och besöka. London i sig är nästan ett helt land - från hippie öst till rika väst, och alla storslagna parker här i söder.. Fantastisk streetfood till lyxiga restauranger. Pampiga hotell, teatrar och en fantastisk fotbollskultur. Jag gillar den enorma variationen man hittar här, på platser, på människor och på saker att göra.

* Jag tror också generellt att det är väldigt positivt att bo i ett annat land, få lära sig ett nytt språk, en ny kultur etc. Man växer väldigt mycket som person när man får skapa sitt egna hem och sin egna karriär, på sin egna lilla plats på jorden liksom.

NEGATIVT MED ENGLAND

* Så överbefolkat. Man kan säkert hitta ett ställe mitt ute på landet med noll personer runt omkring sig, men jag vill bo i London, och här finns det människor precis överallt. Trånga tottoarer och 188473 saktfärdiga människor gör mig tex galen ibland på promenaden hem från jobbet. Och i det området jag bor i är det väldigt många barnfamiljer, och ingen har någon koll på barnen som springer, cyklar och krockar in i dig med en kickboard... Ibland saknar jag verkligen mer space och mindre människor.

* Popcorn. Engelska popcorn är tyvärr helt vidriga. Den mest populära smaken är väl sockrade popcorn(!!) eller med choklad/toffee-smak. Det är jättesvårt att hitta NORMALA, saltade popcorn. Det finns lightly salted på vissa ställen, men då är det ett saltkorn per popcorn som gäller eftersom engelsmän är livrädda för salt...

* Alla kör bil så fort. Eftersom det är mer trafik här, är det som om alla bilister tar chansen när det inte är trafikstockning, och gasar på för fullt på tomma gator. Snabbast vinner, ingen håller koll på den max tillåtna hastigheten och man riskerar verkligen att bli överkörd 1846 gånger per dag som fotgängare (och körandes i en annan bil med). I Sverige kör dessutom alla så mjukt. Här är det hårt och ryckigt och mest obekvämt med alla trånga gator och speedbumbs.

* Hårt vatten. Hårt vatten betyder att vattnet inte är lika mycket filtrerat, så mineraler som kalcium och magnesium finns kvar i ganska stora mängder. Det märks främst när man tvättar håret - det kan lätt bli glanslöst och "tungt" om man inte använder bra schampo och balsam. Det märks också på tvättmaskiner och diskmaskiner som inte håller lika länge, och städningen tar längre tid då man måste spraya diskbänken, duschen och vattenkokaren med limescale remover. Annars bildas hårda avlagringar. När vi äger ett hus ska jag definitivt investera i ett ett stort filtreringssystem som gör vattnet mjukt.

Gillar