Starta dagen bra

Eftersom jag inte är en morgonmänniska har jag länge kämpat med försöka få till en bra start på dagen varje dag. I en perfekt vardag vill man ju vakna på rätt sida, vara utvilad, hinna äta en god och näringsrik frukost, kunna fixa sig i lugn och ro, och ta ett par stressfria andetag innan det är dags för jobb.

När jag gick på gymnasiet pendlade jag till skolan, och det tog två timmar att komma dit. Vi började oftast 8:30, och då behövde jag tå tåget som gick 6:22, och cykla hemifrån vid senast 06:05. Min pappa har alltid gått upp vid 5, så jag försökte gå upp med honom och alltid äta frukost innan jag cyklade iväg. Men det var så svårt. Pappa satt vid köksbordet och läste tidningen, och var så glad och morgonpigg. Själv kunde jag knappt prata. Min vovve brukade sova med ryggen mot badrumsdörren, och varje morgon fick jag lov att försöka flytta på honom så jag kunde komma in. När jag försökte knuffa bort den 45kg tunga schäferhunden som sov så djupt att han inte ens visste att jag var där, blev jag verkligen avundsjuk på honom. Så där hårt ville jag ju också sova den tiden på morgonen…

Jag har aldrig varit en snoozare, men jag ställer alarmet så sent jag bara kan. Jag undrar om min morgontrötthet har bidragit till att jag är en sådan planerare. Att jag alltid är så organiserad och effektiv med min tid. När jag var yngre tog det en sådan tid att göra sig i ordning på morgonen. Det skulle duschas, fönas hår, plattas hår, sminkas så noga, ätas en sjurätters frukost… Nuförtiden sover jag så länge jag kan och tar med frukosten till jobbet om det behövs.

Men något har också ändrats de senaste veckorna. Jag har blivit så duktig på att gå upp i tid och äta frukost hemma. Även när jag är trött ser jag fram emot att kliva upp och äta min favoritmusli med activia-yoghurt, eller havregrynsgröt. Dricka ett glas innocent smoothie till det. Jag har insett att dagarna blir så mycket bättre om man startar dem på rätt sätt. Fina kläder, en god frukost. Sminka sig framför ett fönster för att ta in ljuset. Åh, jag tror verkligen att en bra morgon kan förändra en dålig dag till en bra.

Mitt tips är att alla borde göra någonting varje morgon som får dem att må bra. Är det att sova 10 minuter extra och duscha på kvällen istället, så gör det. Är det att riktigt ta sig tid för sminket, eller sitta vid ett fönster och dricka sitt morgonkaffe, gör det. Eftersom jag inte är en morgonmänniska, har jag tidigare tänkt att ju kortare min morgon och morgonrutin är, desto bättre. Men nu på sistone har jag också insett att det är vad jag gör som spelar roll. Inte hur länge jag gör det.

En bra morgon för mig är självklart först och främst att vakna utvilad. Kan jag inte sova så länge som jag egentligen skulle vilja, så går jag och lägger mig tidigare kvällen innan helt enkelt. Telefonen gör mig inte lycklig på morgonen. Jag tittar inte på den överhuvudtaget förrän jag kommit fram till jobbet och måste använda den för att klocka in. Tar jag mig tid för en bra frukost på morgonen får jag mer energi under dagen. Gosar jag med marsvinen blir jag glad och snäll haha. Morgonen handlar om att hitta saker som kan stärka dig, peppa dig, förbereda dig. Jag är morgontrött, och ibland känns det som om hela dagen är förstörd bara för att jag måste upp tidigt. Men fokuserar jag den första vakna timmen på saker jag verkligen gillar, och som får mig att må bra kan allt bara bli bättre.

Den har hösten och vintern vill jag verkligen fylla med BRA morgnar.

Gillar