Staropramen

Det som stod allra högst upp på min fästmans lista över saker vi måste göra i Prag, var att besöka Staropramen Bryggeriet. Staropramen är hans favoritöl, så jag följde självklart med honom dit, fastän jag själv inte tycker om öl.

När vi kom dit var de lite osäkra om vi skulle kunna komma in på den guidade touren, eftersom vi tydligen saknade ett bekräftelse email på bokningen (vi hade ett, men de ville att vi skulle ha två). Så medan de bestämde sig om vi kunde komma in eller inte, tog vi (läs: min fästman) en öl i deras Staropramen-bar. Det var nästan bara svenskar där som alla väntade på att få ett ja eller nej angående touren.

Efter ca 30 minuter fick vi reda på att vi kunde gå på touren, vilket min fästman såklart blev överlycklig över haha. Touren började med att vi fick lära oss om Staropramens historia och se rummet där grundaren jobbade på sitt hemliga recept. Till och med hans halv-använda cigarr fanns kvar på bordet!

Staropramen brygger fyra olika sorters öl. Den "vanliga" ljusa som finns överallt runt om i världen, en ofiltrerad som är väldigt ovanlig utanför Tjeckien, en halvmörk som hette Granat (också ovanlig utanför Tjeckien), samt en mörk öl.

Vi fick veta delar av receptet och hur man brygger ölet i stora tankar som var 5 meter djupa (svag svindelvarning). Det vattnades nästan i munnen av att vara där, vilket var konstigt då jag inte tycker om öl alls haha. Jag tänkte att om jag inte gillar öl efter det här... Då kommer jag verkligen aldrig göra det heller!

Vi gick sedan vidare till rummet där ölen hälls upp i flaskor och paketeras. Det var en massa klirrande flaskor på rullbandet som verkligen gjorde mig ännu mer törstig!

På bilden nedan fanns en massa lådor med färdig öl, samt första bilen som grundaren använde när han levererade ölen till konsumenter. Jag gillade verkligen företagsaspekten med touren, och att få veta mer om hela Staropramens produktionskedja.

När touren var slut fick vi varsin gratis öl i baren. Vi fick välja mellan de fyra sorterna de producerar. Jag valde den ljusa, standardölen, eftersom jag smakat den förrut. Jag kan i alla fall dricka några klunkar av den utan att få spykänsla, så det kändes riskabelt att prova någon annan... Jag tänker på mörk öl som typ Guinness... Det är ju sjukt äckligt, så jag höll mig till ljus. Min fästman valde den ofiltrerade.

Det tråkiga med öl är den äckliga eftersmaken. Man blir helt sträv på tungan och torr i halsen. Jag provade min fästmans ofiltrerade, och den var faktiskt mycket bättre än den ljusa. Den var inte godare, det kan jag inte säga. Men eftersmaken var lite "mildare" och hela ölen påminde mer om amerikansk öl, som jag hellre dricker (om jag nu MÅSTE dricka öl...).

Det slutade med att jag drack ungefär halva glaset av den ofiltrerade ölen, och min fästman drack resten. Han var glad för det; han fick ju ut mycket mer av Staropramenbesöket än de flesta!

Gillar

Kommentarer