Skissat mitt kök

Välkommen fredag! Jag är så förkyld (den vanliga februariförkylningen), så det ska bli underbart med helg och ett lugnare tempo.

Igår kväll satte jag upp min arkitektstudio i trappen, och skissade på vårt framtida, nya kök i ett par timmar. Vi har nämligen bokat tid med en köksplanerare på IKEA, och jag vill självklart vara så förberedd som det bara går inför det mötet, så vi får ut det mesta av det. Därför har jag nu mätt varenda liten del av vårt nuvarande kök, samt skissat det jag vill ändra på. Om det sedan blir ett IKEA-kök eller inte återstar att se, men jag hoppas mötet i alla fall kan ge oss en större insikt i om alla mina tankar och idéer skulle fungera i verkligheten. Ett pris är vi också väldigt nyfikna på.

Vårt kök är litet, vilket jag inte skulle se som ett problem om det bara var välplanerat, vilket det ju inte alls är. Det finns knappt några bänkytor att arbeta på, endast två lådor i hela köket, en oanvänd vägg, samt köksluckor som slutar 30 cm från taket. Och varför är de nedre skåpluckorna upphöjda hela 15cm från golvet? Överallt i mitt kök ser jag oanvända ytor som har potential att få rummet att verka mycket större. Arkiteten i mig har redan grymma idéer, men som sagt ska det ju fungera och vara praktiskt i verkligheten också.

Min idé är att förvandla köket från en L-shape till en U-shape. Det kommer innebära att vi får lite mindre golvyta, men fler bänkytor att jobba på, samt fler kökskåp. Jag vill även installera skåpluckor som går enda upp till taket, för att verkligen maximera skåputrymmet. Vi tänker inte flytta på diskbänk, spis, tvättmaskin eller kylskåp, utan vill enbart fokusera på bänkytor och köksskåp, vilket jag i dagslaget tycker är det allra största problemet.

Tanken är ett svart kök, med ett grått golv och vita väggar (jag gillar den maskulina looken), men är även öppen för ett vitt kök. Sedan vill jag ha en stor, rund spegel ovanför elementet för att riktigt öppna upp rummet. Det kommer bli så mycket mer trivsamt än det gulaktiga köket vi har idag… Jag tror det är orginalköket som installerades när lägenheten byggdes 2001. Det bara måste vara det.

Förutom att mäta och skissa köket, har jag även ritat det i IKEAs 3D köksplanerare. Försökt, rättare sagt. De går inte att ä​ndra måtten på skåpen så att de passar in perfekt i vårt kök. Diskbänken tex, säger error - att den inte får plats eftersom jag inte kan ändra den från 80 till 60cm. Antar de är sånt här de får hjälpa oss med på mötet i butiken.

Gillar