Settled Status & British Citizenship

I söndags var det mitt work anniversary; den dagen jag arbetat här i London, på heltid, i hela 5 år.

Igår blev jag därför berättigad att ansöka om Settled Status, vilket jag gjorde direkt. Det var så smidigt att ansöka genom appen UK Exit: ID Documentation Check. Har hört talas om flera som skickat iväg sitt pass på POSTEN for detta. Wow, jag skulle aldrig våga det. Så skönt att det fanns en app som ett alternativ. Jag använder mitt pass alldeles för ofta för att våga bli av med det i flera veckor, och genom appen fick jag dessutom ett svar på min ansökan direkt.

Efter jag scannat mitt pass, tagit ett foto på mig själv och angett mitt NI (National Insurance) nummer, fick jag svara på några enkla frågor. Sedan skickades ansökan in och systemet gav mig direkt sitt “approval.” Ansökan ska nu bara kontrollcheckas av en riktig person, sedan får jag det officiella svaret väldigt snart.

Jag firade den enkla processen att ansöka om Settled Status, med att göra en fin fruktsallad till mig själv. Med mycket vispgrädde. Sedan började jag plugga inför mitt British Citizenship test.

Jag har nämligen bestämt mig för att inte nöja mig med en Settled Status, utan jag vill ta det ett steg längre. Jag vill fixa dubbelt medborgarskap. Att säga att jag fortfarande är helsvensk, känns lite fel. Efter så många år här – efter hela mitt vuxna liv här – skulle ett dubbelt medborgarskap representera mig, och vem jag är, mycket bättre. Jag känner mig som 50/50 svenskengelsk just nu, och vill aven ha det officiellt på pappret.

Dubbla pass är min väg framåt.

Dock är det först det här testet man måste klara… The British Citizenship Test. Vissa frågor (lag och ordning och livsstilsfrågorna) är löjligt lätta för någon som bott här så pass länge. Andra är riktigt svåra, om man inte ÄLSKAR brittisk historia.

Historia var mitt hatämne i skolan. Det var (och är) sååå tråkigt! Det tuffaste för mig är därför att helt plötsligt försöka intala mig själv att jag är såå intresserad av detta, så att alla kungar, drottningar, krig och årtal fastnar på minnet. Kvinnor fick rösträtt i England 1918 som ett tack för deras insats i första världskriget. Charles I blev avrättad. Typ det jag kommer ihåg just nu…

Jag inväntar min officiella Settled Status approval innan jag kan börja ansökan om British Citizenship. Tills dess tänkte jag plugga lite brittisk historia ca 3-4 dagar i veckan. Det skadar ju inte att lära sig lite mer. Knowledge is power, som vi brukade säga på IB.

Gillar

Kommentarer