Schönbrunn Schloss

Dag två åkte vi ut till slottet där den Österrikiska kungafamiljen en gång bodde (nuförtiden är ju Österrike en republik). Det var Wien’s number one attraction, så vi fick ju bara lov att åka dit.

Efterom det var så populärt fick vi vänta 3 timmar tills vi fick gå in i slottet, men det gjorde verkligen ingenting eftersom slottsträdgården var så stor. Kunde lugnt hängt där hela dagen.

Vi vandrade genom trädgårdar, öppna fält och stora fontäner. Bara tanken på att hela det här området en gång varit någons trädgard är helt sjukt. Du kan liksom vara en timme bort från slottet och ändå befinna dig i trädgården.

I en del av slottsträdgården fanns en stor labyrint man kunde gå i. I mitten fanns ett utsiktstorn, och utmaningen var att ta sig dit. Det var svårt att se labyrintens storlek från ingången, så jag tänkte att det här blir en lätt match. Men det var faktiskt klurigare än det först verkade! När vi väl kom fram till utsiktstornet, och fick en överblick över labyrintens storlek, såg vi att den var mycket större än vi först trott, och väldigt välplanerad.

Eftersom vi hade hela 3h på oss innan vår biljett var giltig att gå in i slottet, så besökte vi även Wien’s zoo som också låg där i slottsträdgården. Vi hälsade på flodhästar, pingviner, elefanter och vilda marsvin.

Sedan blev vi sugna på något att äta, så vi bestämde oss för att “fika”. Min man beställde en bit apfelstudel medan jag, som inte är lika förtjust i sötsaker, beställde in en stripstallrik. Definitivt min typ av fika! 😂

Vi gick sedan tillbaka till slottet för vår audio tour. Det var väldigt fina rum, och intressant att höra om hur kungafamiljen levde där. En av drottningarna (Sisi kanske det var?) verkade så deprimerad. Det var rent utsagt sorligt att höra hur hon tvingades att gifta sig med sin kusin, och hur hon aldrig befann sig i matsalen eftersom hon aldrig åt… Känner mig lyckligt lottad som fick välja själv vilken jag ville gifta mig med<3

Efter vår tid på slottet var det dags fö​r en efterlängtad middag i innerstan. Vi gick till en uteservering som specialiserade sig på pasta, eftersom det var det vi båda kände för att äta just då. Jag beställde en lasagne och min man en jättegod beef-papperdelle-pasta. Till det drack vi prosecco/rödvin. Så mysigt att sitta där mitt på torget i värmen, i vackra Wien, och äta god mat.

På kvällen gick vi sedan till Sigmund Freuds museum, och efter det till vår favoritbar vid Wien’s filmfestival. Men mer om det i ett separat inlägg!

Gillar

Kommentarer