Planksteksgratäng

Ibland lyckas man mindre bra i köket, och jag tänkte dela med mig av det med. För ett par månader sedan länkade min mamma ett recept på en planksteksgratäng, som jag tyckte lät så gott. Problemet är att jag bor i England och det inte finns oxfile här. Har försökt flera gånger att få tag på något liknande, men det går inte. Det närmsta jag kan komma är att gå till en butcher's market och köpa kött som ska tillagas i en slow cooker i 6-8h... Inget jag är motiverad till att göra. Så jag gjorde en gratäng med kyckling istället. Det blev så gott, och jag kan varmt rekommendera den!

Min man tjatade dock på mig att han ville ha den "riktiga" planksteksgratängen som min mamma länkade till mig från första början, så i söndags köpte jag grytbitar för att laga den. Jag stekte bitarna i stekpannan tillsammans med lite svamp. Gjorde i ordning bearnaisesås, och ställde in gratängen i ugnen medan jag kokade potatis och gjorde potatismos. Precis som med kycklinggratängen, lade jag sedan potatismoset lite fint uppepå gratängen och toppade den med kokt sparris. Använde alltså samma recept som förra gången, fast med grytbitar istället för kyckling.

Tyvärr var det grytbitarna jag misslyckades med. De var inga fina bitar (flera hade senor i mitten...) och de blev väldigt sega. Hade totalt missat att även dessa skulle slow-cookas... Tråkigt, när potatismoset, såsen och sparrisen var så gott! Det är jobbigt att tvinga i sig segt kött, och jag tror både jag och min man har "gone off" rött kött nu för ett bra tag framöver. Våra framtida måltider kommer istället fyllas med mer vegetarisk mat. Kanske inget misslyckande som inte har något gott med sig?

Självklart ska man duka upp med fina tallrikar och vatten i vinglas.

Den här gratängen är säkert supergod med oxfile, men eftersom jag inte har tillgång till det här kommer jag inte att försöka använda kött igen. Jag håller mig till kycklinggratängen i framtiden, som jag lyckades riktigt bra med.

Gillar

Kommentarer