Pastagratäng

Jag har bläddrat igenom gamla inlägg för att se när jag senast skrev om min pastagratäng med kyckling, bacon och svamp. Det var väldigt längesedan (för jag kan inte hitta några inlägg), så jag kan ta upp det igen. Är rädd för att inte mycket kommer hända i livet just nu pga coronaviruset, så man får skriva om det man kan hitta på helt enkelt... 😉

En maträtt jag kommer speciellt bra ihåg från min barndom är en pastagratäng som min mamma brukade göra. Det var min favoriträtt när jag var yngre, och jag kommer ihåg att jag tex alltid ville ha den när jag kom hem till Sverige under mina lov på universitetet. Det var en gratäng gjord på conchiglie-pasta, kyckling, bacon, svamp och gräddsås. När jag flyttade hemifrån tog jag sedan med mig receptet, och började laga den själv.

Man tillagar den genom att först steka kycklingen i bitar och koka pastan. När kycklingen är färdig steker man även bacon och svamp. Jag brukar steka allt i samma panna för att göra jobbet lätt. Sedan häller jag i alla ingredienser i en ugnsform och gör en gräddsås.

Såsen tycker jag är det viktigaste med hela gratängen, för det är där all smak sitter. I mammas orginalrecept är såsen kryddad med svartpeppar, vitpeppar, mycket vitlök och italiensk salladskrydda. Jag har sedan dess adderat mina egna ingredienser, och tillsätter idag även ingefära, gurkmeja, chilikrydda och persilja.

När kyckling, pasta och sås blandats ihop i en ugnsform, häller jag på riktligt med riven ost uppepå (eller hyvlar osten när jag vill att det ska gå snabbare), och gräddar sedan gratängen i ugnen i ca 25 minuter på 200 grader. Jag har aldrig skrivit ut gradantalet förut eftersom jag hade en ugn som inte riktigt höll graderna i alla fall. När jag lagat gratänger de senaste åren har jag gått mycket på "känsla". Men nu har jag en ugn som verkligen visar den temperaturen den ska stå på, och håller den. Så smidigt och lätt att få till den perfekta gratänger!

Jag serverar sedan gärna gratängen tillsammans med broccoli, eller fetaost, gurka och oliver. Vitlöksbröd passar också superbra ihop med all pasta.

Gillar