One Pot Wonders

Jag fick en kokbok i julklapp, och sedan dess har jag varit väldigt peppad på att prova på nya maträtter. Jag tycker om att laga mat, men blir också väldigt lätt uttråkad och behöver därför ha en stor variation på det jag lagar och äter.

Kokboken jag fick heter One Pot Wonders, och det är menat att man ska kunna laga alla recept från boken i endast en stekpanna. Som vanligt följer jag dock inte recepten till punkt och pricka, utan tittar mest på bilderna (vad som ser gott ut), ingredienserna, och tolkar sedan receptet på mitt egna vis. De flesta recept är till för 2-4 personer, men jag lagar nästan alltid 6-8 portioner (sparar såklart både tid och pengar).

Så den här veckan (första veckan jag lagar mat sedan innan jul) valde jag ut två maträtter som jag sedan tolkade och lagade på mitt egna vis.

Den första rätten var råstekt potatis med svamp, salami, persilja och olivolja. Det lät gott, men väldigt enkelt, så jag valde att göra rätten lite mer avancerad. Jag kokade potatisen först, eftersom jag alltid lagar så många portioner. Hade tagit flera år att råsteka allting. Sedan stekte jag svampen och tillsatte salami, potatisen och lite gröna grönsaker (broccoli, ärtor och green beans). Jag kryddade med vitlök, persilja, italienska örter samt lite chili för att fa fram en fin smak.

När potatisen fått en fin färg i stekpannan, lade jag en vegetarisk buljongtärning i kokande vatten, och blandade sedan i lite krossade tomater, för att göra en sås. Gillade som sagt idén av stekt potatis, svamp och salami, men det lät samtidigt lite torrt med att endast tillsätta olivolja på slutet. Till sist blandade jag även i lite färsk bladspenat. Resultatet blev riktigt bra, och jag kommer definitivt laga det här igen.

Den andra rätten jag lagade ur min kokbok den här veckan var vegetarisk linguinipasta. Även det receptet var avsett för 4 personer, och skulle egentligen innehålla artichokes (kronärtskocka) vilket jag inte hittade i affären, så jag improviserade med aubergine och squash istället. Jag stekte auberginen och squashen ihop med svamp och kryddade med peppar, salt, vitlökspulver, chili och italienska örter, samtidigt som jag kokade linguinin. När pastan sedan var klar hällde jag i allt i stekpannan, och tillsatte lite olivolja och lite mer kryddor innan jag blandade i både cheddarost och fetaost. Det sista jag gjorde var att blanda i oliver, samt pressa lite färsk citron över allt.

​Det blev så gott. Min man gav maträtten 10 poäng av 10. Varför har jag aldrig tänkt på att göra en pasta med squash och aubergine förut?! Det var verkligen helt magiskt. Jag kommer definitivt byta ut mina kycklingpastor mot vegetariska pastor i framtiden.

Gillar