Mitt juli för 10 år sedan

För 10 år sedan var det mitt i en bra sommar, och jag fyllde 17 år. Jag vaknade på min födelsedag med en väldigt ond nacke, och när jag berättade för familjen att jag hade nackspärr, brast min bror ut i ett asgarv som säkert varade i timmar, innan han visade mig att han gömt min David Copperfield-bok (läs: tegelsten) under mina kuddar… Lika snäll bror nu som då. Förresten, vilken lång mening det blev. Den hade inte blivit godkänd av min svensklärare på den tiden! I alla fall bakade jag sedan en typisk sommartårta med min mamma (gräddtårta med jordgubbar från mormor och morfars trädgård), innan släkten och några vänner kom över för att fira mig.

När jag sommarjobbade halvdagar kom mormor ner på stan ibland och mötte upp mig vid lunchtid. Vi åt lunch på Saffet’s (det var verkligen favoritstället på den tiden), innan vi gick runt och shoppade lite resten av dagen. Jag behövde nästan aldrig betala för någonting heller, utan mormor stod för det mesta under 500kr (skor, väskor och jackor över det priset kommer jag ihåg att jag fick jag betala för själv). Vad mysigt vi hade det under våra shoppingdagar.

I mitten av juli fick jag lov att säga hejdå till en god vän och klasskompis som åkte till Nya Zealand ett år. Vi träffades några vänner på dagen i Eskilstuna, shoppade och åt kycklingwraps på Café Kaka (the place to be om man var tonåring i E-tuna på den tiden). Sedan var vi alla hem till min vän, solade, spelade spel och lekte med hennes hundar och katt. På kvällen blev det även grillning med hennes familj och släkt. Hon fick en riktigt bra avskedsfest.

Min bror var 13 år och älskade att fiska. Alltså hela hans liv gick ut på att fiska. Snäll syster som jag var, följde jag med honom ut till ån och sjöarna i närheten, och fiskade vid ett antal tillfällen när mamma och pappa bara inte orkade längre. Med fiska menar jag att han stod där med sina spön, och jag satt på en sten vid sidan av och lyssnade på musik tills min mp3-spelare dog. Eller så tog jag med min vovve och lekte med honom. Förstod aldrig att min bror kunde tycka det var så kul att bara stå där i flera timmar utan att något hände…Nu fiskar han inte längre eftersom han anser det djurplågeri. Sant.

I slutet av juli blev det en familjedag till Stockholm, vilket var mysigt. Vi bara gick runt, åt pasta carbonara och shoppade. Jag foll for en silvermetallic Karen Millen-klänning inne på NK (undrar om jag hade tyckt om den idag?). Jag ville bara klä mig i konstiga, annorlunda och dyra kläder på den tiden och leka project runway haha. Om fiske var min brors liv, så var kläder och musiken mitt. Man kan ändras ganska mycket på 10 år, eftersom jag nu hellre lyssnar på podcasts än musik, inte alls bryr mig om shopping, och bara vill ha bekväma, stilrena klä​der.

Sommaren 2008 var en bra sommar. Det är svårt att förstå att det är hela 10 år sedan.

Gillar

Kommentarer