Lunch med mormor

Jag vet att det varit en lyckad Sverigevistelse om jag ätit lunch med mormor åtminstone en gång. Min mormor är verkligen bäst på att laga mat – verkligen ingen kan slå henne i köket. Hon tycker det är så roligt när vi kommer över och äter (speciellt nu när morfar är borta, så hon slipper äta själv), och jag älskar hennes mat, så det är bara en win-win situation för alla.

I fredags gick därför jag och min fästman dit för att äta fläskkotletter med potatis, svampomelett och mormors egengjorda sås (bästa såsen i världen enligt mig. Jag vet att jag är galen i bearnaisesås, men mormors sås slår béarnaise alla gånger). Till det åt vi även rårivna morötter och lingonsylt morfar plockat.

Jag var inne på min tredje portion när mormor berättade att hon också hade gjort efterrätt. Chokladpudding med grädde. Så det var bara att trycka i sig det också + lite kaffe och en nybakad kanelbulle haha. Klagar verkligen inte! Man går aldrig hem hungrig från mormor.

Egentligen borde jag aldrig tagit med min fästman till min mormor för mat från första början. Min mat kommer ju alltid bara smaka “okej” enligt honom, nu när han vet hur god min mormors mat är. Jag vill jättegärna vara lika duktig på matlagning som hon är, och jag försöker med att använda hennes recept osv, men det kommer aldrig smaka lika bra som det gör när hon lagar det.

Istället ändrar jag alltid lite i receptet när jag lagar mat själv. Då kan jag liksom inte misslyckas med kopieringen av mormors eller mammas recept, utan det blir mitt alldeles egna. Till exempel, så har jag alltid i Italian Herbs-krydda i mina köttbullar. Vet inte ens om det finns i Sverige… Det kanske är det som kallas för italiensk salladskrydda? I alla fall hade vi en väldigt mysig fredagseftermiddag hos mormor. Tycker min fästman har blivit sa duktig på svenska, och min mormor på engelska. Jag behövde inte översätta mycket alls.

Gillar

Kommentarer