Lägenheten har gått ner i värde...

…Nästan 20,000 pund. Aj. Vi planerar ju inte att sälja så det är ingen panik, men det känns fortfarande lite bittert. Såklart. De som köpte en bostad i London för 10 år sedan, har fått sett sitt hem stiga i värde med minst 200%. Egoistiskt sett vill jag att det ska hända oss med. Vill att priserna ska fortsätta stiga, så vi någon dag kan sälja med en brakvinst. Såklart. Men jag tror inte det kommer hända. Kan vi sälja för 5,000 mer än vad vi köpte lägenheten för ska vi nog vara glada. Men som sagt, vi har inga planer på att sälja inom den närmsta framtiden, så vem vet hur bostadspriserna kommer se ut när det väl är dags?

Jag tror det viktiga är att inte stressa över bostadsmarknaden. Inte klandra sig själv och tänka att “vi köpte lägenhet vid fel tidpunkt.” För vi köpte ju faktiskt lägenheten när priserna var som allra högst. Jag såg dock ett TED-klipp angående bostadspriserna i England (framförallt London) som var så bra. Det tog upp att den rätta tiden att sälja och köpa bostad beror mycket mer på privatekonomin och personliga omständigheter än vad folk tror. Istället för att tänka utåt (hur är räntorna, kommer priserna snart stiga/falla) och på yttre faktorer som man i alla fall inte kan kontrollera, ska man titta på det man själv har råd med. Vi hade råd, och vi slog till.

Vi älskar vårt hem, har haft så roligt med att renovera/möblera det, och planerar inte att flytta eller sälja inom den närmsta framtiden, så förhoppningsvis hinner marknaden stabiliseras igen. Det här året har vi planerat att renovera kök och badrum, men jag måste medge att lägenhetens nuvarande värde gjort att vi tvekat om det verkligen är en bra idé just nu, eller om vi ska överamortera lånet för de pengarna istället. Har i alla fall bokat ett möte med IKEA för att skissa kök nu i februari, så vi får se vart det tar oss.

Gillar

Kommentarer