Kycklinggratäng med potatismos, sparris & bea

Söndagens finmiddag blev likt titeln en kycklinggratäng med potatismos, sparris och bearnaisås. En ny rätt som jag aldrig gjort förut, men vad som visade sig vara en riktig höjdare. Det var första, men absolut inte sista gången jag lagade det här.

Egentligen var det mamma som skickade ett recept till mig på en planksteksgratäng, och det var därifrån jag fick idén. Dock är det jättesvårt att få tag i oxfilé här, så jag bestämde mig att min planksteksgratäng fick innehålla kyckling istället. Jag började med att steka kycklingfilé i olivolja, och krydda på med lite peppar, vitlök och paprikakrydda. Jag stekte även svamp.

Samtidigt som jag tillagade kycklingen, förberedde jag även potatismoset. Egentligen skulle jag velat haft dill i potatismoset, men det hade tagit slut här hemma. Och det blev jättegott utan (originalreceptet är utan dill). När jag mosade potatisen blandade jag även i ett ägg, och sedan bredde jag ut det längs kanterna i gratängformen. Den här gratängformen fick jag i julklapp, så det blev lite extra roligt att använda den för första gången.

När kyckling och potatismoset var klart, förberede jag bearnaisesåsen. Jag brukar köpa med mig blå bands påsar från Sverige, och just den här gången blandade jag en orginal bea och en kryddig bea (det blev smakrikt och bra!), och hällde över kycklingen och svampen.

På toppen dekorerade jag sedan med sparris (som jag först kokat). Älskar sparris. Det är en av mina absoluta favoritgrönsaker, och det passar så bra till både kyckling och potatismos.

Efter 20min i ugnen var min gratäng klar. Totalt tog den här rätten 1,5h att göra (skala potatisen är inräknat. Det är ju det som egentligen tar mest tid...)

Jag serverade sedan maten på våra fintallrikar, med lite kokt broccoli och ärtor på sidan av, samt vatten direkt från kylskåpet i vinglas. Allt blir genast så mycket lyxigare om man dricker ur vinglas! Den här rätten fick toppbetyg från både mig och min man. Finns det liksom något godare än kyckling och bearnaisesås?! Det påminde mig också väldigt mycket om en frysmat / ready meal från Findus, som fanns när jag gick i skolan, för ca 15 år sedan. Ibland (typ om det serverades korv i skolan) åkte jag hem på lunchen och värmde en sådan frysmat istället. Nu ska jag egentligen inte säga att min mat liknade färdigköpt mat, men ni fattar. Smaken påminde, med moset, kycklingen och bearnaisesåsen. 😊

Gillar