Köttbullar

På söndagar har jag en tendens att laga mat som tar lite längre tid än vanligt (ca 2h). Efter jobbet skulle jag aldrig orka laga mat i flera timmar, men på söndagar älskar jag det. Nu i söndags lagade jag och min man gemensamt köttbullar, kokad potatis och grillade grönsaker med brunsås och lingonsylt. Själva kokandet och stekandet tar ju inte så lång tid, men förberedelserna gör ju det.

Jag älskar att använda mig av mycket, mycket grönsaker när jag lagar mat. Har alltid massor med påsar i frysen, men i söndags blev det färska grönsaker. Paprika, morötter, sparris och gurka. Grillad sparris är nog min favoritgrönsak just nu. Tyvärr verkligen inte den billigaste grönsaken, men så god och nyttig. Ska jag unna mig något i höst så kommer det definitivt bli dyra frukter, grönsaker och nötter (allt nyttigt).

Jag gör alltid köttbullssmeten (som är en perfekt blandning av min mammas, mormors och mitt egna recept), och sedan har jag ibland tur att få köttbulllarna rullade åt mig. Jag hatar att rulla köttbullar (så kallt och kladdigt), men min man tycker det är roligt, så det är ännu en anledning till att laga den här maträtten när han är hemma. Mitt köttbullsrecept är hemligt, men jag kan avslöja två väldigt viktiga ingredienser; nämligen lök och senap (svensk/ eller amerikansk senap som jag får använda mig av eftersom jag bor i London. Engelsk senap är sjukt äckligt).

Så här blev det färdiga resultatet. Både jag och min man älskar verkligen köttbullar och potatis med brunsås och lingonsylt. Såsen och sylten köper jag alltid med mig från Sverige. I Sverige anses det här väl som vardagsmat, men jag tycker det tar en sådan tid att göra köttbullar, så det är istället en riktig helgmat för oss. Och det skulle aldrig falla mig in att laga köpta, frysta, färdiga köttbullar. Usch, vad vidrigt. Lika mycket som jag älskar mina hemmagjorda bullar, hatar jag också frysta, IKEA köttbullar eller köttbullarna man alltid fick i skolan… Nej, fy… Var de ens gjorda på köttfars, liksom?! Vem vet.

Gillar