Köpstopp

Då jag har väldigt dyra mål det här året, har jag gett mig själv köpstopp när det gäller oväsentliga prylar, som typ kläder eller annat jag inte behöver. Jag skulle inte direkt kalla mig själv för en slösare som spenderar pengar lite här och där. Tvärtom. Jag spar alltid mer än jag spenderar, tar alltid med mig hemlagad lunch till kontoret, och skulle aldrig köpa en kaffe på vägen till jobbet bara för att liksom. Till och med när jag arbetar i centrala London där det finns frestelser överallt, håller jag hårt i plånboken. Jag har levt lite efter att “på vardagar jobbar jag. Då ska det TJÄNAS pengar, inte spenderas.” Visst är det okej att gå på bio eller ta en fika med en vän någon kväll ibland, men jag gör det inte till en vana att saker måste hända på vardagarna som kostar pengar.

Det har alltid varit viktigt för mig att ha en bra ekonomi/en bra relation till pengar. Då andra 12-åringar köpte godis för hela deras veckopeng/månadspeng, sparade jag alltid det mesta av mitt. Mamma och pappa köpte ju godis till mig på helgerna i alla fall, so what was the point? I en gammal dagbok jag hade när jag var 12, skriver jag hur jag hade lyckats spara ihop 6000kr, och att det skulle gå till en framtida resa. Sen dess har jag aldrig haft mindre pengar än så, och ju äldre jag blir desto högre blir min buffert som jag inte får/vill gå under. Eftersom det är ganska naturligt för mig att vara sparsam, ser jag till att hela tiden sätta nya mål åt mig själv. I år är det alltså köpstopp som gäller.

Jag har tre kontokort i plånboken. Ett silvrigt som är mitt lönekonto, ett rött som är mitt och min fästmans gemensamma bankkonto, samt ett gult som är mitt svenska bankkonto. Vi betalar mat och räkningar med det röda kortet, så för att göra det lätt för oss använder vi alltid det röda när vi köper saker vi behöver. Om jag vill köpa något till mig själv som jag inte kan rättfärdiga med det röda kortet, så brukar jag oftast avstå. Undantaget är resor (jobb och privatresor) som jag betalar med mitt silvriga kort. Mitt svenska kort använder jag bara när jag är i sverige. Jag flyttar även över stora summor pengar från mitt silvriga kort till mitt sparkonto i början och slutet av varje månad, så jag får en bättre ränta på pengarna, samt inte har lika mycket att spendera på kortet. Då blir det även lite psykologiskt, typ, “ska jag verkligen köpa en jacka nu för £80 när jag endast har £200 på kortet?”

Förra året köpte jag alldeles för mycket kläder. I år väljer jag att göra saker annorlunda. Eftersom det kommer spenderas mer totalt, med bröllop och kanske lägenhet, tänker jag inte uppmuntra en massa småköpande. Mitt nästa klädesplaggsinköp kommer vara min brudklänning. Punkt slut. Min strategi har fungerat väldigt bra nu i januari; kanske för att jag fick så mycket presenter i julklapp att jag verkligen inte känner behovet av att shoppa någonting. Eller för att jag gick igenom och städade hela min garderob för några dagar sedan, och då hittade jag mycket roligt som jag borde använda oftare. Då inser man ocskå hur mycket kläder man egentligen har. Vinter, vår, sommar och höstkläder... Jag behöver verkligen inte shoppa något på hela året. Och om ett par strumpor skulle gå sönder är det okej - jag har ändå 62 par (visst är det inte normalt...)!!

Gillar

Kommentarer