Karlsbron

Något man måste besöka när man är i Prag är självklart den omtalade Karlsbron. Jag är inte intresserad av historia, så har ingen aning om vad den är känd för (tyckte någon sa något om bland annat svenskar som krigat mot tjeckier där? Kan det stämma?), men det var en fin bro helt enkelt som korsade ån Vltava. Den var längre än jag trodde, eftersom ån var bredare än jag trodde. Jag fick intrycket av att Prag är en ganska lugn stad, till skillnad från tex London och Paris, men på Karlsbron var det mycket folk och mycket souvenirer.

Kylan verkligen känns i den här bilden. Pannband och ruffsigt hår hör verkligen till vintersemestern. Min fästman lyckades dessutom lämna sin scarf på en liten tjeckisk restaurang där vi lunchade. Tror vi gick i 20 min innan han insåg att han var bar om halsen haha. Som tur var fanns den kvar i soffan där vi suttit, när vi kom tillbaka nästan 40 min senare! Servitrisen var underbar där, och hon kunde prata så många olika språk. Engelska med oss, franska med bordet bredvid, tyska med bordet bredvid fransmännen och italienska med bordet bakom! Alltså, jag var sjukt imponerad! Jag vill också kunna!

Prag var verkligen full med mysiga små gator och gränder, och första gången vi gick over Karlsbron klättrade vi även uppför berget mot det välkända slottet. Jag fattade inte riktigt varför Prag hade ett slott (Tjeckien är ju en republik), men vi fick sedan reda på att presidenten bor där. Kön utanför för att ta sig in var jättelång, och ingen av oss kände att vi "måste" in där. Igen; så intresserad av historia är jag inte. Det var mest bara roligt att vara där utanför och njuta av utsikten över staden. Den var verkligen fantastisk, fastän det var en ganska grå och disig dag.

När vi senare skulle gå tillbaka över Karlsbron, såg jag en skylt där det stod att vi kunde gå upp i ett av tornen. Så det gjorde vi. Det var det västra tornet, och den översta bilden är därför utsikten mot väst. Man klättrade uppför den här långa huvudgatan och svängde höger för att komma till slottet. Det tog på krafterna kan jag säga. Det ser inte så ut, men det var ganska brant. Dessutom var det ganska många trappsteg upp i tornet. Snacka om att jag fått bra kondition (och lite ont i ryggen) efter våra dagar i Prag!

På den här bilden ser ni utsikten mot öst, och över Karlsbron. Ganska mycket folk på bron, men överallt annars märkte man inte av så mycket folk! (forutom på nyårsaftonen då, men det får bli ett annat inlägg...)

Gillar