Kantareller!

Jag blev HELT till mig när jag hittade kantareller på Totally Swedish. Köpte en burk, och började direkt planera att laga min mammas goda kycklingpasta med kantareller. Det är en rätt som mamma lagade mycket när jag var liten, framförallt på hösten när morfar hade varit ute i skogen och plockat färska kantareller. Åh, barndomsminnen...

Receptet är relativt enkelt, men blir alltid en succe. Jag började med att steka kycklingfileer i ca 10min tills de fått en fin yta. De behöver inte vara genomstekta eftersom de sedan ska fortsättas att tillagas i ugnen. Jag kryddade de i stekpannan med lite ingefära och paprikakrydda, innan jag lade dem i en ugnsform.

Kantarellerna läggs sedan uppepå kycklingen i ugnsformen. Efter det gick jag vidare till att blanda ihop såsen.

Jag läste igenom mammas recept lite hastigt och var säker på att såsen skulle göras på mjölk, men hon hade skrivit grädde. Jag som hade inte köpt någon grädde, använde mig av mjölk istället, men det gick precis lika bra. Jag kokade upp mjölken på spisen och rörde i lite mjöl så att den tjocknade. Det sista jag gjorde innan jag tog av den från spisen, var att krydda rikligt med persilja.

Nästa steg (och andra halvan av såsen) är att smälta 2st buljongtärningar i kokande vatten (ca 2dl). Jag använde mig av kycklingbuljong, som ju är väldigt passande till den här rätten. När buljongtärningarna smält, blandade jag i den delen av såsen med den uppkokade mjölken och persiljan. Till sist hällde jag all sås över kycklingen och kantarellerna i ugnsformen.

Visst ja! Jag hade även i lite broccoli i gratängen. Tycker det är en grönsak som passar väldigt bra både till kyckling och till pasta. Innan gratängen åkte in i ugnen, skivade jag sedan lite ost uppepå.

Medan gratängen var i ugnen i 20min på ca 200 grader (tills kycklingen blivit riktigt genomgräddad), så kokade jag tagliatellen i saltat vatten. Sedan var det bara att servera denna fantastiska maträtt!

Det smakade verkligen min barndom. Kantareller smakar exakt lika gudomligt som jag mindes att de gjorde, och jag kommer definitivt inhandla fler burkar från Totally Swedish. Jag är så glad att dessa svenska små butiker finns här i London, så jag kunnat fått äta lite svensk mat och godis det senaste halvåret, trots att jag inte befunnit mig i Sverige alls.

Gillar

Kommentarer